• Οικονομία

    Αντρέα Ενρία (ΕΚΤ): Αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια στην ευρωζώνη

    • NewsRoom
    Φωτογραφία του επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία

    Andrea Enria, επικεφαλής SSM


    Αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις πληρωμές δανείων, καταγράφουν οι τράπεζες της ευρωζώνης, δήλωσε ο επικεφαλής της εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Andrea Enria.

    Παράλληλα τόνισε ότι σταδιακά τα οφέλη για το τραπεζικό σύστημα από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ θα αρχίσουν να υποχωρούν και ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και για αυτή την εξέλιξη.

    «Οι καθυστερήσεις έχουν αυξηθεί σε όλους τους τομείς σε γενικές γραμμές», ανέφερε σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Πρόσθεσε δε ότι, «η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν είναι απροσδόκητη στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής».

    Συμπλήρωσε ακόμη ότι ενώ οι ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ πέρσι ενίσχυσαν τα τραπεζικά περιθώρια και την κερδοφορία, αυτή η επίδραση θα μπορούσε σταδιακά να περιοριστεί, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια μετακυλίονται στους καταθέτες και καθώς υλοποιούνται ορισμένοι καθοδικοί κίνδυνοι.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του Ενρία, ζήτησε χθες να επιταχύνουν την αποχώρησή τους από τη Ρωσία οι ευρωπαϊκές τράπεζες, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου φήμης, νομικού και οικονομικού ρίσκου της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα.

    Αν και ο κορυφαίος επόπτης της Ευρώπης έχει δηλώσει εδώ και μήνες ότι ελπίζει ότι οι ευρωπαϊκοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα διακόψουν τους δεσμούς με τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία, το θέμα έχει αποκτήσει νέα σημασία μετά την 24ωρη ανταρσία στις 24 Ιουνίου 2023 από την Wagner που ενέτεινε την πολιτική αστάθεια της χώρας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τι είναι το ψηφιακό ευρώ που προτείνει η Κομισιόν – Η νέα εποχή στις πληρωμές

    ΕΚΤ: Στο στόχαστρο η Λαγκάρντ για την αύξηση των επιτοκίων

    Παράταση έως τέλος Ιουλίου για τα μισθωτήρια συμβόλαια ακινήτων που έχουν λήξει ή δεν έχουν δηλωθεί



    ΣΧΟΛΙΑ