• Τράπεζες

    Ενρία (SSM): Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αναδυθούν ισχυρότερες μέσω των stress tests

    Αντρέα Ενρία, επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ

    Αντρέα Ενρία, επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ


    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αναδυθούν μέσω των stess tests σε ισχυρότερες θέσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του SSM Ανδρέα Ενρία, σε συνέντευξή του στην ιταλική εβδομαδιαία εφημερίδα Milano Finanza.

    Τα αποτελέσματα θα αντικατοπτρίζουν το καλύτερο σημείο εκκίνησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, με πολύ υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίου και πολύ ισχυρότερη και πιο αξιόπιστη ποιότητα περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε ο Ενρία.

    Η αξιολόγηση που διενεργείται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και την ΕΚΤ είναι ένα βασικό τεστ για τους δανειστές της ΕΕ, διότι παρέχει πληροφορίες για την ετοιμότητά τους να ανταποκριθούν σε ακραίες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν λόγω της κλιματικής αλλαγής ενώ επίσης τροφοδοτεί τις κεφαλαιακές απαιτήσεις τους. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

    Ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν «πολύ μεγάλη προσοχή» στους κινδύνους, το σύστημα έχει αποκατασταθεί μετά τις κρίσεις της Silicon Valley Bank και Credit Suisse AG, δήλωσε ο Ενρία. Τα επίπεδα κεφαλαίου είναι ικανοποιητικά, τα επίπεδα ρευστότητας είναι ισχυρά, η ποιότητα του ενεργητικού είναι καλύτερη από ποτέ και οι δανειστές είναι σε θέση να επιτύχουν αποδόσεις πάνω από το κόστος κεφαλαίου τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

    Ο Ένρια επανέλαβε ότι η ΕΚΤ επικεντρώνεται στη ρευστότητα μετά τις πρόσφατες κρίσεις, λέγοντας ότι οι εποπτικές αρχές θα αυξήσουν τους ελέγχους από τον Σεπτέμβριο.

    Διαβάστε επίσης

    Πυρκαγιές: Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Λαγκαδά και Κιλκίς

    Μητσοτάκης: Το συντομότερο δυνατόν θα αντικαταστήσουμε τα παλιά Canadair με τα καινούρια CL-515

    Πολιτική Προστασία: Σε κατάσταση συναγερμού για πυρκαγιά την Κυριακή η Αττική και άλλες 12 περιοχές



    ΣΧΟΛΙΑ