• Οικονομία

    Άνοιξε η πλατφόρμα για την 6η Επιστρεπτέα Προκαταβολή

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Ενεργοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» για τον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

    Σημειώνεται πως η κρατική ενίσχυση θα αφορά την απώλεια τζίρου μόνο για το μήνα Ιανουάριο, με το συνολικό κονδύλι να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να διαρκέσει έως και τις 22 Φεβρουαρίου, προκειμένου στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η εκκαθάρισή τους. Στόχος είναι οι κρατικές ενισχύσεις να εκταμιευθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

    Το κατώτατο όριο για τους πληττόμενους κλάδους ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ.

    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

    Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται:

    *στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους,

    *2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους,

    *4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και

    *8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

    Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

    Ποια στοιχεία πρέπει να υποβληθούν

    Η απόφαση για τον 6ο κύκλο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, σύμφωνα με την οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα κάτωθι στοιχεία για ολόκληρο το 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο του 2021:

    α) Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ για κάθε μήνα.

    β) Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν:

    *τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα,

    * το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019,

    * το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

    Τα στοιχεία που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τροποποιηθούν μετά την οριστικοποίηση της αίτησης. Δικαίωμα διόρθωσης έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα υπάρξει μόνο για τα στοιχεία του μηνός Ιανουαρίου 2021.

    Η διαδικασία

    Τα στοιχεία που δηλώνονται από τις επιχειρήσεις στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» της πλατφόρμας myBusinessSupport δεν δύνανται να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους.

    Τα στοιχεία που δηλώνονται από τις επιχειρήσεις ή συμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις των επιχειρήσεων στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» της πλατφόρμας myBusinessSupport, χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο υπαγωγής στο Μηχανισμό́ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

    Η οριστικοποίηση και υποβολή των στοιχείων στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» της πλατφόρμας myBusinessSupport επέχει θέση της υπεύθυνης δήλωσης σχετικά με την ακρίβεια των στοιχείων αυτών, για όσες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέσω του ΠΣ Εργάνη.

    Η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2020 δεν επηρεάζει τη δήλωση στοιχείων εσόδων και εξόδων στην Εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» της πλατφόρμας myBusinessSupport, η οποία παραμένει ανοιχτή για την υποβολή των στοιχείων αυτών για τους σκοπούς ένταξης στο Μηχανισμό́ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

    Μετά τον έλεγχο των φορολογικών προϋποθέσεων υπαγωγής στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», η ΑΑΔΕ ενημερώνει ηλεκτρονικά το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την για την πλήρωση ή μη των προϋποθέσεων αυτών από τις αιτούμενες επιχειρήσεις – εργοδότες.



    ΣΧΟΛΙΑ