• Οικονομία

    Απλήρωτοι φόροι στο τετράμηνο 2,4 δισ. ευρώ

    Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

    Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής


    Νέα εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο καταγράφουν τα στοιχεία της ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων Εσόδων για το πρώτο τετράμηνο του 2023.

    Απλήρωτα χρέη προς την ΑΑΔΕ έφτασαν τα 2,45 δις ευρώ ενώ μόνο το μήνα Απρίλιο οι οφειλές προς το δημόσιο έφτασαν τα 183 εκατ. ευρώ, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο του 2022.

    Ωστόσο, σε επίπεδο τετραμήνου τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία παρουσιάζονται μειωμένα έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του περασμένου έτους, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 3,72 δις ευρώ. Πού οφείλεται αυτή η μείωση; Σρο τεράστιο “φέσι” που αποτυπώθηκε στα βιβλία της ΑΑΔΕ το Φεβρουάριο 2022, ύψους 800 εκατ ευρώ και όπως έχει γράψει πολλάκις το mononews, αφορά πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια που “βάρεσε” τεράστιο “κανόνι” τα προηγούμενα χρόνια.

    Τα συνολικά χρέη στην εφορία, παλαιά και νέα εμφανίζονται μειωμένα, στα 107 δισ. ευρώ από 115,1 δισ. το Μάρτιο του 2023. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, αυτό οφείλεται στην διαγραφή οφειλών του ΟΣΕ, σε εφαρμογή σχετικής υπουργικής απόφασης.

    Αν εξαιρεθούν τα λεγόμενα χρέη που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και ανέρχονται στα  26 δισ. ευρώ, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος φτάνει τα 81,4 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΡΓΑΝΗ: Άνοδος της μισθωτής απασχόλησης και του ύψους των μισθών

    ΣΕΛΠΕ: Κερδίζουν έδαφος οι οικονομικοί τύποι διακοπών

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ