ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η παρακάτω συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη σάς δείχνει πώς να φτιάξετε τραγανά και μυρωδάτα μπισκότα που μπορείτε να στολίσετε με royal icing και χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά.
Για τα gingerbread cookies
900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.σ. κανέλα
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. τριμμένο γαρίφαλο
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
2 κ.σ. τζίντζερ, σε σκόνη
1 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. αλάτι
225 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. καστανή ζάχαρη
2 αυγά, μεσαία
300 γρ. μέλι
Για το royal icing
2 ασπράδια, από μεσαία αυγά
480 γρ. άχνη ζάχαρη
35 γρ. χυμό λεμονιού
1/2 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
1/2 κ.γ. πράσινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
Για τη διακόσμηση
κας-κας, χριστουγεννιάτικα
Εκτέλεση
Για τα gingerbread cookies
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, το γαρίφαλο, τη σόδα, το τζίντζερ, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Ανά διαστήματα σταματάμε το μίξερ, παίρνουμε το μείγμα που έχει μείνει στα τοιχώματα με μια σπάτουλα σιλικόνης και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Προσθέτουμε ένα αυγό και μόλις απορροφηθεί τότε θα προσθέσουμε και το επόμενο. Τέλος, βάζουμε το μέλι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και πλάθουμε για λίγο τη ζύμη με τα χέρια μας. Κόβουμε σε τέσσερα ίσα κομμάτια, τυλίγουμε σε λαδόκολλα το κάθε ένα ξεχωριστά και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
Αφαιρούμε τη μία ζύμη από το ψυγείο και τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με αλεύρι και ανοίγουμε με ένανπλάστη μέχρι το πάχος της ζύμης να είναι 1-2 χιλιοστά.
Κόβουμε μπισκότα με τα χριστουγεννιάτικα κουπ πατ και μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσουν. Όταν τα αφαιρέσουμε από τον φούρνο θα είναι ακόμα μαλακά. Όση ώρα κρυώνουν θα γίνονται πιο σκληρά και τραγανά.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα ζυμάρια.
Για το royal icing
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια και χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Προσθέτουμε την άχνη, αφού πρώτα την έχουμε περάσει από σίτα, τον χυμό λεμόνι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
Χωρίζουμε σε τρία μπολ και βάζουμε στο ένα το κόκκινο χρώμα, στο δεύτερο το πράσινο χρώμα και ανακατεύουμε. Το τρίτο το αφήνουμε λευκό.
Βάζουμε κάθε μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και στολίζουμε τα μπισκότα με τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά γλάσου και ζαχαρόπαστας της αρεσκείας μας.
Πασπαλίζουμε με τα χριστουγεννιάτικα toppings, αφήνουμε να στεγνώσουν και αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο.
Διαβάστε επίσης:
Παραδοσιακοί κουραμπιέδες από τον Άκη Πετρετζίκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαρινάκης: Είμαστε η γενιά που πρέπει να ανοίξει, για πρώτη φορά, με ειλικρίνεια τη συζήτηση για το δημογραφικό
- SunriseMezz: Δεν πραγματοποιήθηκε είσπραξη τοκομεριδίων
- Καλαφάτης: Ο τομέας της Αμυντικής Τεχνολογίας αναδεικνύεται ως νέος και ανερχόμενος κλάδος στο οικοσύστημα της χώρας
- Σωκράτης Φάμελλος: Κοινωνικά άδικος και αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός – Η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγή κυβέρνησης