• Food

    Συνταγή για παραδοσιακά, γιορτινά μπισκότα (gingerbread)

    • NewsRoom


    Είναι τα κλασικά μπισκότα των γιορτών, με τα όμορφα σχήματα και τα γιορτινά χρώματα! Τα σχέδια ποικίλλουν: από μποτούλες και δεντράκια, μέχρι μικρούς Αγιοβασίληδες και ανθρωπάκια. Είναι ό,τι πρέπει για να κεράσετε τους φίλους και τους συγγενείς την περίοδο αυτή και για να τα έχετε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Ακόμη, θα μπορούσατε να βάλετε διάφορα από αυτά σε ένα όμορφο, διάφανο κουτάκι και να τα προσφέρετε ως δώρο. Τέλος, πέρα από την… φαγώσιμη πλευρά τους, έχουν και μια άλλη χρήση! Μπορείτε να διακοσμήσετε με αυτά το σπίτι ή το δέντρο σας, κρεμώντας τα με χρωματιστές κορδέλες!

    Για να δούμε, όμως, πώς μπορούμε να τα φτιάξουμε:

    Τι θα χρειαστείτε:

    3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 πρέζα αλάτι
    2 κ.γ τριμένο τζίντζερ
    2 κ.γ κανέλα
    μισή κούπα βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
    μισή κούπα ζάχαρη
    1 αυγό
    2/3 της κούπας μελάσα ή μέλι
    1 κ.γ βανίλια
    1/2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
    1 κ.γ γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο

    Για το γλάσο

    2 ασπράδια
    3 κούπες άχνη ζάχαρη
    βανίλια
    χρώματα ζαχαροπλαστικής

    Εκτέλεση:

    Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη.
    Προσθέτουμε το μέλι και το αυγό, συνεχίζουμε το χτύπημα.
    Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά,την βανίλια και προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα
    Τυλίγουμε τη ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή όλη τη νύχτα.
    Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε την ζύμη σε πάχος 2-3 εκατ. και κόβουμε σε σχήματα με κουπ πατ ή φτιάχνουμε ένα δικό μας σχέδιο σε χαρτόνι και κόβουμε το περίγραμμα.
    Αν θέλουμε διακοσμούμε με καραμελίτσες, αλλιώς περιμένουμε να διακοσμήσουμε με το γλάσο.
    Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 8-12 λεπτά.
    Τα βγάζουμε μαλακά και σκληραίνουν καθώς κρυώνουν.

    μπισκότα

    Τώρα φτιάχνουμε το γλάσο:

    Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα
    Προσθέτουμε την ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε
    Χρωματίζουμε με χρώμα ζαχαροπλαστικής
    Αν είναι πολύ υγρό το γλάσο βάζουμε κι άλλη άχνη, αν είναι πολύ παχύ βάζουμε λίγο νερό
    Διακοσμούμε τα κουλουράκια με το γλάσο και το αφήνουμε να σκληρύνει

    Να ξέρετε πως η ζύμη είναι η ίδια αν θέλετε να κάνετε χριστουγεννιάτικα σπιτάκια!

    μπισκότα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η «σκοτεινή» ιστορία του Ροβανιέμι: Πώς η Έλινορ Ρούσβελτ βοήθησε να αναγεννηθεί το χωριό του Άι Βασίλη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιδέα για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι: Χοιρινό ρολό στον φούρνο με πουρέ ογκρατέν



    ΣΧΟΛΙΑ