• ΥΓΕΙΑ

    Έρωτας ή χρήμα; Νέα στοιχεία δείχνουν τι μας κάνει να νιώθουμε ευτυχία!

    έρωτας-χρήμα-ζυγαριά


    Η ύπαρξη συντρόφου και η καλή ψυχική υγεία είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν στην ευτυχία, δείχνει μία νέα, ανάλυση-ορόσημο. Και τα δύο συμβάλλουν πολύ περισσότερο στην αίσθηση της ευτυχίας απ’ ό,τι οικονομικοί παράγοντες, όπως ο διπλασιασμός του μισθού, ενώ την ίδια στιγμή, ακόμα και η ύπαρξη μιας δουλειάς είναι πιο σημαντική από την αύξηση του μισθού.

    Επιστήμονες από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα αρκετών διεθνών δημοσκοπήσεων, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, παγκοσμίως, απαντώντας σε ερωτήματα, σχετικά με το τι και πόσο επηρεάζει την ευτυχία τους.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, ο διπλασιασμός του μισθού αυξάνει την ευτυχία κατά 0,2 βαθμούς σε μία κλίμακα από το 0 έως το 10, τη στιγμή που η ύπαρξη ενός μόνιμου συντρόφου την αυξάνει κατά 0,6 βαθμούς, ενώ η απώλεια του συντρόφου, είτε οφείλεται σε χωρισμό είτε σε θάνατο, την μειώνει κατά τον ίδιο βαθμό.

    Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, ωστόσο, ο μεγαλύτερος εχθρός της ευτυχίας είναι τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές αλλά και η ανεργία, καθώς το καθένα την μειώνει κατά 0,7 βαθμούς.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι έχουμε ανάγκη να μας έχουν οι άλλοι ανάγκη, καθώς και να μην είμαστε μόνοι, αλλά να έχουμε ουσιαστικές σχέσεις στη ζωή μας. Όσον αφορά στην εργασία, υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να έχουμε μία δουλειά και να μην καθόμαστε αδρανείς, γιατί αυτό μειώνει την αυτοαξία και την ευτυχία μας.

    «Κατά μέσο όρο οι άνθρωποι δεν έχουν γίνει πιο ευτυχισμένοι τα τελευταία 50  χρόνια, παρά το γεγονός ότι το μέσο εισόδημα υπερδιπλασιάστηκε», αναφέρει ο επικεφαλής της έκθεσής Lord Richard Layard

    Τα ευρήματα της μελέτης θα τεθούν «στο τραπέζι» σε συνέδριο για την ευεξία, που διοργανώνει στις 12-13/12 η Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΦΕΕ: Επικίνδυνες οι επικείμενες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα πρόεδρος στην AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Novartis: Κατά προτεραιότητα εξέταση της αίτησης έγκρισης νέου φαρμάκου (LEE011) από τον FDA



    ΣΧΟΛΙΑ