• ΥΓΕΙΑ

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση -ακόμη και σε “ασφαλή” επίπεδα- αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο


    Νέα έρευνα, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση – ακόμη και σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή – με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η μείωση της ρύπανσης στις χώρες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των περιπτώσεων διαβήτη, μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ασθένειες, που επηρεάζει περισσότερα από 420 εκατομμύρια ανθρώπους, παγκοσμίως. Θεωρείται σοβαρή νόσος, δεδομένου ότι όταν δεν είναι ρυθμισμένος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

    «Διαπιστώσαμε αυξημένο κίνδυνο  για διαβήτη ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία θεωρούνται από τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ασφαλή», δήλωσε ο Ziyad Al-Aly, MD, κύριος συντάκτης της μελέτης.

    Ενώ ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του διαβήτη, για πρώτη φορά οι ερευνητές προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν την επιβάρυνση.

    Για να εκτιμήσουν τη ρύπανση του αέρα, οι επιστήμονες εξέτασαν τα σωματίδια, τα μικροσκοπικά κομμάτια σκόνης, βρωμιάς, καπνού, αιθάλης και υγρών σταγονιδίων. Προγενέστερες μελέτες έχουν βρει ότι τέτοια σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες και να εισβάλουν στην κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλοντας στην εμφάνιση σημαντικών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος και νεφρική νόσος. Στον διαβήτη, η ρύπανση πιστεύεται ότι μειώνει την παραγωγή ινσουλίνης και προκαλεί φλεγμονή, εμποδίζοντας τον οργανισμό να μετατρέψει τη γλυκόζη του αίματος σε ενέργεια που χρειάζεται, την οποία χρειάζεται για να διατηρηθεί η καλή υγεία.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ρύπανση συνέβαλε, συνολικά, σε 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά διαβήτη παγκοσμίως το 2016, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% όλων των νέων περιπτώσεων διαβήτη, σε όλο τον κόσμο, το συγκεκριμένο έτος. Εκτιμούν, επίσης, ότι το 2016 απώλεσε 8,2 εκατομμύρια χρόνια υγιούς  ζωής λόγω του διαβήτη που σχετίζεται με τη ρύπανση, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 14% όλων των ετών υγιούς ζωής που χάθηκαν λόγω διαβήτη από οποιαδήποτε αιτία. (Το μέτρο της «απώλειας της υγιούς ζωής» αναφέρεται συχνά ως “χρόνια ζωής με αναπηρία”).

    Τέλος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο συνολικός κίνδυνος διαβήτη που σχετίζεται με τη ρύπανση αυξάνεται περισσότερο στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, οι οποίες δεν διαθέτουν πόρους για συστήματα μετριασμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δεν εφαρμόζουν πολιτικές για καθαρό αέρα.

    Τα ευρήματα της μελέτης  δημοσιεύτηκαν  στην επιθεώρηση “The Lancet Planetary Health”.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαβήτης: «Φρένο» στους ακρωτηριασμούς με μεταμόσχευση δέρματος

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρατήστε τον ίδιο γιατρό για χρόνια, κάνει… καλό!

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένα βήμα πιο κοντά στο χάπι ινσουλίνης για τους διαβητικούς



    ΣΧΟΛΙΑ