ΥΓΕΙΑ

Από την καρδιά μέχρι τους πνεύμονες: Τα μικρόβια του στόματος βλάπτουν σοβαρά την υγεία


Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σχέση της στοματικής υγείας με την γενικότερη υγεία. Όπως τονίζουν οι οδοντίατροι του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς (ΟΣΠ), πάνω από χίλιες ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και πολλές από αυτές αποτελούν την πρώτη εκδήλωση μιας νόσου που έχει ήδη προσβάλλει ή θα προσβάλλει άλλα όργανα ή συστήματα του οργανισμού. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα βακτήρια που ενοχοποιούνται για την ουλίτιδα, βρίσκονται επίσης στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.

Επίσης, διάφορα μικρόβια του στόματος μπορούν να μεταναστεύσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε άλλα απομακρυσμένα όργανα, όπως είναι η καρδιά και οι πνεύμονες και να τα προσβάλλουν, ενώ η έλλειψη δοντιών και η κακή μάσηση αποτελούν μία από τις σοβαρότερες αιτίες διαταραχών της πέψης.

Όπως υπογραμμίζουν οι οδοντίατροι του ΟΣΠ, η κακή στοματική υγιεινή οδηγεί σε περιοδοντικές νόσους, που παρεμβαίνουν στο μηχανισμό παραγωγής ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσκολότερη η ρύθμιση του διαβήτη. Επιπλέον, οι νόσοι των ούλων εγκύων γυναικών συσχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό και το χαμηλό βάρος του νεογνού, ενώ ο βρυγμός και η κακή σύγκλειση είναι οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες για την εμφάνιση ημικρανιών και πονοκεφάλων, που δεν μπορούν να αποδοθούν σε παθολογικά αίτια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα με οστεοπενία κινδυνεύουν περισσότερο από κατάγματα των γνάθων και ένα μεγάλο ποσοστό εγκεφαλικών διασείσεων, που προέρχονται από την αθλητική δραστηριότητα, οφείλεται στη μη χρήση ενδοστοματικού εξατομικευμένου προστατευτικού νάρθηκα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η προβληματική αισθητική εικόνα του χαμόγελου αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους ανασφάλειας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς (ιδιαίτερα στην παιδική και εφηβική ηλικία) που επηρεάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις και ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Το μήνυμα του ΟΣΠ

 «Γνωρίζεις με ποιον τρόπο η στοματική σου υγεία σχετίζεται με τη γενική σου υγεία; Ρώτα τον οδοντίατρό σου!». Το μήνυμα αυτό στέλνει ο ΟΣΠ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που έχει οριστεί η 20η Μαρτίου. Τα μέλη του Συλλόγου θέλουν να αναδείξουν τη σημασία που έχει η υγεία του στόματος στη γενικότερη υγεία και να υπογραμμίσουν ότι η στοματική υγεία συμβάλλει στην εμφάνιση και εξέλιξη νοσημάτων, που θα πίστευε κανείς ότι είναι τελείως άσχετα με αυτήν!

«Μάθε να φροντίζεις το στόμα σου! Μάθε να φροντίζεις το σώμα σου! Ρώτα τον οδοντίατρό σου!» τονίζουν τα μέλη του ΟΣΠ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά και από ιδιώτες οδοντιάτρους – Όλες οι υπηρεσίες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρκίνος του στόματος: Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα – Τα «ύποπτα» συμπτώματα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα στοιχεία για τη σχέση ουλίτιδας – νόσου Αλτσχάιμερ


ΣΧΟΛΙΑ