• ΥΓΕΙΑ

    Δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά και από ιδιώτες οδοντιάτρους – Όλες οι υπηρεσίες


    Στην τελική ευθεία μπαίνει η στοχευμένη προληπτική δράση για την στοματική και την οδοντική υγεία του ανήλικου πληθυσμού, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Υγείας.

    Η  εφαρμογή της δράσης οργανώνεται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ),  ο οποίος ουσιαστικά παρέχει προληπτική και θεραπευτική οδοντιατρική φροντίδα σε ανήλικο πληθυσμό,  πέραν της οδοντιατρικής φροντίδας που προσφέρεται ήδη από τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δημόσιες μονάδες, συνάπτοντας συμβάσεις με ιδιώτες. Δικαιούχοι της ορίζονται τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, που διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα.

    Η δράση περιλαμβάνει οδοντιατρικό έλεγχο και οδηγίες στοματικής υγιεινής, καθαρισμό  και φθορίωση και, με βάση τις ανάγκες, προληπτικές εμφράξεις (sealants), εξαγωγές νεογιλών και σφραγίσματα σε δόντια με τερηδόνα.

    Το μέτρο αυτό στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών περίπου 800.000 παιδιών στην Ελλάδα, ενώ συν τω χρόνω υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί και στους ενήλικες. Το συνολικό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Όλες οι πράξεις θα παρέχονται υποχρεωτικά από οδοντίατρο εγγεγραμμένο σε Οδοντιατρικό Σύλλογο, Μέλος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, σε χώρο Οδοντιατρείου με νόμιμη άδεια λειτουργίας, που υπάγεται στον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας 86.23.

    Με απόφαση του υπουργού υγείας καθορίζονται οι γενικοί όροι, η διαδικασία παροχής της υπηρεσίας, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, το ύψος της αποζημίωσης για κάθε πράξη, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου της παροχής καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

    Για την αποτελεσματική λειτουργία και ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορεί να υπογραφεί ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και το ν.π.δ.δ. «Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία» συμφωνία – πλαίσιο,  στην οποία περιγράφονται οι υποχρεώσεις των μερών, οι οικονομικοί όροι καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, Τη σύνταξη της συμφωνίας – πλαισίου καθώς επίσης το συντονισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο της διαδικασίας, έως και την καταβολή της αποζημίωσης στους εκτελούντες τις οδοντιατρικές πράξεις αναλαμβάνει ο ΕΟΠΠΥ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τροπολογία express για τα φάρμακα – Τι προβλέπει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος εποχής για τα βιβλιάρια υγείας



    ΣΧΟΛΙΑ