• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Νευρικότητα στις ελληνικές μετοχές από το σοκ της νίκης του Trump

    • NewsRoom


    Πιέσεις δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,07% στις 575,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,15% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.519,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,36% στις 636,45 μονάδες.

    Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα και σήμερα στο αμερικανικό έδαφος, όπου με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει 279 εκλέκτορες έναντι 218 της Χίλαρι Κλίντον, υπερβαίνοντας το στόχο των 270 που είναι απαραίτητος για να ανακηρυχθεί νικητής των εκλογών και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Η ανησυχία των επενδυτών ότι η νίκη Τραμπ θα δημιουργήσει οικονομική και παγκόσμια αβεβαιότητα οδηγεί σε σοβαρές αναταράξεις τις διεθνείς αγορές, με τον Nikkei να καταγράφει απώλειες 6%, τα futures του Dow Jones να υποχωρούν άνω των 750 μονάδων, το δολάριο να καταγράφει σημαντική πτώση και το μεξικανικό πέσο να φτάνει σε ιστορικά χαμηλά. Επίσης, αρνητικό είναι το κλίμα στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται οι υπερβολές της επομένης του Brexit.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε το επόμενο διάστημα η μεταβλητότητα να επικρατεί, καθώς θα χρειαστεί χρόνος για να αποτυπωθεί πλήρως ο αντίκτυπος στις αγορές. Κρίσιμης σημασίας θα είναι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες για την πορεία της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιστρέφει η στρατηγική της Federal Reserve η οποία το προηγούμενο διάστημα προετοίμαζε το έδαφος για μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

    Τώρα, στο εσωτερικό της χώρας μας, η επικράτηση του Ρεπομπλικανού υποψηφίου, αφήνει στο κενό τους ελληνικούς χειρισμούς ενόψει και της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα. Όπως αναφέρει το Capital.gr το Μαξίμου είχε επενδύσει γη και ύδωρ για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, με την εκλογή Τραμπ να ανατρέπει τους πανηγυρισμούς για την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα.

    Η έλευση πλέον του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, στον οποίο η κυβέρνηση πόνταρε και επικοινωνιακά για στήριξη σε ό,τι αφορά το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, στερείται της δυναμικής που επεδίωκε η Κυβέρνηση να εμφανίσει σχετικά με την ευόδωση του οδικού της άξονα: Β’ αξιολόγηση, ρύθμιση χρέους, ένταξη σε QE. Και τούτο, γιατί, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του νέου πλανητάρχη, η Αμερική πρέπει να κάνει “βήμα πίσω” σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα και να αφήσει να λύσει το θέμα η Γερμανία ή … ο Πούτιν.

    Στο ταμπλό τώρα, οι Πειραιώς και Alpha Bank καταγράφουν απώλειες 3,36% και 3,25% αντίστοιχα, αν και νωρίτερα είχαν βρεθεί ακόμη χαμηλότερα, με τις ΔΕΗ και Eurobank να τις ακολουθούν με απώλειες 2,37% και 2,91% αντίστοιχα. Απώλειες άνω του 1% σημειώνουν οι ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Aegean, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Folli Follie, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ,  Motor Oil, ΟΛΠ, Τιτάν, ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχαλκο, ΜΕΤΚΑ και Ελλάκτωρ.

    Στον αντίποδα, τρεις μετοχές του FTSE 25 κινούνται σε θετικά εδάφη, με τη Λάμδα να είναι στο +1,03% και τις ΕΥΔΑΠ και Grivalia να καταγράφουν μικρά κέρδη. Προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος επιχειρείται και από τον ΟΤΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ