• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Moody’s: Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν φτερά στην ανάπτυξη της Ελλάδας

    • NewsRoom
    Moody's

    Moody’s


    Η Ελλάδα θα επωφεληθεί περισσότερο τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από τον προϋπολογισμό της ΕΕ αναφέρει η Moody’s σε σημερινή έκθεσή της, λίγα 24ωρα πριν από την αξιολόγηση της Παρασκευής.

    Η Πορτογαλία και η Ελλάδα βρίσκονται σε καλύτερη θέση, αναφέρει, με τη συνολική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να συνεισφέρει στην άνοδο του πραγματικού ετήσιου ΑΕΠ κατά 0,7 και 1 ποσοστιαία μονάδα αντίστοιχα, για την επόμενη 6ετία.

    Την ίδια στιγμή, η επιτάχυνση της ανάπτυξης, η αύξηση των δημόσιων εσόδων και η αναδίπλωση των κρατικών μέτρων στήριξης έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά συνολικά 14,5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2027.

    Έτσι, το Ταμείο Ανάκαμψης έχει τη δυναμική να καλύψει τα κενά από μια μακρά περίοδο με ανεπαρκείς επενδύσεις στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, σημειώνει ο οίκος. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα εισπράξουν σχεδόν το ήμισυ των επιδοτήσεων και των δανείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Τα φθηνότερα δάνεια που διατίθενται στο πλαίσιο των κεφαλαίων ανάκαμψης θα στηρίξουν την βιωσιμότητα και τις συνθήκες εξυπηρέτησης του χρέους και των χωρών, τονίζει ο οίκος, ενώ οι επενδύσεις σε περιφερειακό επίπεδο θα βοηθήσουν επίσης στη μείωση των μελλοντικών πιέσεων δαπανών σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη.

    Τα οφέλη

    Τα οφέλη, ως εκ τούτου, αναμένεται να είναι πολύπλευρα για τις οικονομίες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη, συμβάλλοντας στη μείωση του χρέους και βελτιώνοντας την ευχέρεια των κυβερνήσεων να διαχειριστούν τις υποχρεώσεις των χωρών τους.

    Δεδομένου, όμως, ότι οι οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου παρουσιάζουν ιστορικά τα χαμηλότερα ποσοστά απορροφητικότητας στην Ευρώπη, τα οικονομικά οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης κινδυνεύουν να ανακοπούν κατά 0,55 ποσοστιαίες μονάδες, ετησίως, την περίοδο 2021-27, κατά μέσον όρο.

    Η Moody’s θεωρεί πως η βελτίωση του πιστωτικού προφίλ των χωρών αυτών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα εξαρτάται από την προώθηση μεταρρυθμίσεων, μια παράμετρος που παραμένει αβέβαιη.



    ΣΧΟΛΙΑ