• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Ιστορικό ριμπάουντ στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης πριν τα νέα… lockdowns

    • NewsRoom


    Ιστορικό ριμπάουντ σημείωσε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του 2020 καθώς αυξήθηκε κατά 12,7% σε σχέση σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

    Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat αφορούν στους καλοκαιρινούς μήνες, πριν το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα και lockdowns, με τους αναλυτές να γνωρίζουν καλά ότι αυτή η ανάκαμψη θα διακοπεί απότομα στο τέταρτο τρίμηνο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, πέτυχε το τρίτο τρίμηνο την καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί εδώ και πενήντα χρόνια.  Ειδικότερα, αναπτύχθηκε κατά 8,2%, η γαλλική κατά 18,2%, η ιταλική κατά 16,1% και η ισπανική κατά 16,7%. Αύξηση του ΑΕΠ της κατά 13,2% ανακοίνωσε η Πορτογαλία και κατά 11,1% η Αυστρία.

    Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν καθώς δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης –η γαλλική και η γερμανική- εισέρχονται σε νέο lockdown, ενώ περισσότερα περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη, καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού αποδεικνύεται ισχυρότερο από το πρώτο.

    Ευρωπαίοι πολιτικοί επικαλούνται τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου σε μία προσπάθεια να πείσουν ότι οι οικονομίες μπορούν να «αντέξουν» και το δεύτερο γύρο των περιοριστικών μέτρων.

    Ωστόσο, οι αναλυτές γνωρίζουν καλά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει να βυθιστεί ξανά σε ύφεση, κάτι που έδειξε να παραδέχεται και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, χθες. Ουσιαστικά, η πρόεδρος της ΕΚΤ προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας το Δεκέμβριο, καθώς η οικονομική δραστηριότητα επιδεινώνεται ταχύτατα.

    Να σημειωθεί ότι χθες, Πέμπτη, ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Το αμερικανικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 7,4% στο τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το οποίο αντιστοιχεί σε ετησιοποιημένο ρυθμό ανάπτυξης 33,1%



    ΣΧΟΛΙΑ