• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Δυνατότητα ένταξης στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για περισσότερους εργαζόμενους τον Μάρτιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Το Σεπτέμβριο η ψήφιση του νέου κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ταμείου

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις θα τρέξει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για τον Μάρτιο, όπως έγινε για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

    Όμως, για τον επόμενο μήνα διευρύνεται ο αριθμός των εργαζόμενων που θα μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό.

    Έως τις 31 Μαρτίου στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν και μισθωτοί που προσελήφθησαν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης έως 31 Ιανουαρίου 2021. Με αυτό τον τρόπο επεκτείνεται το φάσμα των εργαζομένων που μπορούν να ενταχθούν, καθώς για τον Φεβρουάριο εντάσσονταν μισθωτοί που είχαν προσληφθεί έως και τις 23 Δεκεμβρίου 2020.

    Οι επιχειρήσεις- εργοδότες για να ενταχθούν στο μηχανισμό θα πρέπει ο τζίρος τους το 4μηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, να υπολείπεται τουλάχιστον 20% σε σχέση με τον τζίρο του αντίστοιχου 4μήνου το 2019.

    Με την ένταξη στον μηχανισμό, ο εργοδότης μπορεί να προχωρήσει σε μείωση ωραρίου έως και 50% του εργαζόμενου με αντίστοιχη μείωση του καθαρού μισθού. Το κράτος καλύπτει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται με την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας, καθώς και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών) για το τμήμα του μισθού που χάνεται.

    Ποιοι πληρώνονται σήμερα

    Σήμερα αναμένεται να αποπληρωθούν 19.621 εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κυρίως για το μήνα Ιανουάριο και για τους προηγούμενους μήνες και το δώρο Χριστουγέννων 2020 σε όσους δεν το έχουν λάβει μέχρι σήμερα.

    Αναλυτικότερα πληρώνονται:

    α) εργαζόμενοι ενταγμένοι στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το χρονικό διάστημα 1/1/2021 – 31/1/2021, προκειμένου για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, ύψους 4.280.664,89 ευρώ στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 14.432.

    β) εργαζόμενοι ενταγμένους στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το χρονικό διάστημα 1/9/2020 – 31/12/2020, προκειμένου για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, ύψους 439.248,63 ευρώ στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 2.626.

    γ) 2.563 εργαζόμενοι την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ύψους 58.481,64 ευρώ που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα ενταχθούν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα λάβουν κρατική επιδότηση 60% επί του μισθού τους που μειώθηκε (έως 50%) λόγω μείωσης του χρόνου εργασίας.

    Επίσης, το κράτος θα πληρώσει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργατικών και εργοδοτικών), που αντιστοιχούν στο μειωμένο μισθό.

    Όποιος εργαζόμενος ενταχθεί στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ απαγορεύεται να απολυθεί για όσο διάστημα διαρκεί η επιδότηση του. Μπορεί να απολυθεί, όμως, άλλος εργαζόμενος που δεν έχει ενταχθεί στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εφόσον η επιχείρηση δεν κάνει χρήση άλλων μέτρων στήριξης όπως π.χ. η αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

    Παράταση υποβολής ΑΠΔ

    Παράταση έως τις 10/03/2021 θα δοθεί στην προθεσμία υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων Ιανουαρίου 2021 και Δώρου Χριστουγέννων έτους 2020.

    Η παράταση δίδεται, προκειμένου να παρασχεθεί στους εργοδότες ο απαιτούμενος χρόνος, για να προσαρμόσουν τα μηχανογραφικά συστήματα μισθοδοσίας στις αλλαγές που επήλθαν στη λειτουργία της ΑΠΔ και αφορούν:

    – την απεικόνιση της ασφάλισης του Δώρου Χριστουγέννων έτους 2020 για εργαζόμενους ενταχθέντες στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καθώς και όσων ανεστάλησαν οι συμβάσεις εργασίας τους.

    Η εν λόγω παράταση δεν αφορά :

    – τη καταβολή των αντίστοιχων απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών (Ιανουαρίου 2021 και Δώρου Χριστουγέννων 2020), που πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι 26/02/2021 και

    – την υποβολή ΑΠΔ οικοδομοτεχνικών έργων μηνός Ιανουαρίου 2021, που πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι 01/03/2021.

    Διαβάστε επίσης

    Απροθυμία επιχειρήσεων για νέες προσλήψεις μέσω του προγράμματος των 100.000 θέσεων

    Τι θα καταβληθεί έως το τέλος του μήνα από e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ, ΟΑΕΔ και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας

    Αλλάζουν όλα στα προγράμματα κατάρτισης – Προωθείται νομοσχέδιο από το υπουργείο Εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ