• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Bundesbank: Ερωτηματικά για τη συμμετοχή της στο QE της ΕΚΤ


    Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας Bundesbank βρίσκεται σε επαφές με τις γερμανικές αρχές εν μέσω της κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, που θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  σημείωσε σε δηλώσεις του ο Fabio Panetta, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

    Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, η οποία δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Πέμπτης, ο Panetta επιμένει ότι η ΕΚΤ βρίσκεται υπό τη δικαστική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει ήδη κρίνει από το 2018 ότι το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών τίτλων από πλευράς της ευρωτράπεζας είναι εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της.

    “Η απόφαση του γερμανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου αφορά τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το γερμανικό κοινοβούλιο”, είπε ο Panetta. “Και η  Deutsche Bundesbank βρίσκεται σε στενή επαφή μαζί τους”.

    Εκπρόσωπος της Bundesbank αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Panetta, σε ερώτηση του πρακτορείου Bloomberg.

    Τα σχόλια του μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ αποτελούν την ισχυρότερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι η τελευταία δεν σκοπεύει να εισέλθει σε απευθείας επαφές με το γερμανικό δικαστήριο προκειμένου να εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από την ποσοτική χαλάρωση και το κατά πόσον αυτή εμπίπτει στην “αρχή της αναλογικότητας”. Αντίθετα, σκοπεύει να αφήσει τον χειρισμό του ζητήματος ως ενδογερμανικού,

    Εάν το δικαστήριο δεν πειστεί εντός τριμήνου, θα απαγορεύσει στην Bundesbank να συνεχίσει τη συμμετοχή της στο QE της ΕΚΤ.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ χρησιμοποίησε εξάλλου σήμερα την απόφαση των Γερμανών δικαστών για να τονίσει την ανάγκη κοινής δημοσιονομικής απάντησης εκ μέρους της Ε.Ε. υπό τη μορφή ενός Ταμείου Ανάκαμψης.

    “Εφ’ όσον υπάρχουν όρια στη νομισματική πολιτική, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο δημοσιονομικό σκέλος”, είπε ο Γάλλος υπουργός.



    ΣΧΟΛΙΑ