• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Αγωνία στην αγορά για επιταγές αξίας 1,7 δισ. – Τι προβληματίζει τους επιχειρηματίες

    Γιάννενα


    «Βραδυφλεγής βόμβα», που απειλεί να συμπαρασύρει χιλιάδες επιχειρήσεις στην καταστροφή, χαρακτηρίζεται το ζήτημα των μεταχρονολογημένων επιταγών, οι οποίες τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής πληρωμών.

    Το πρόβλημα, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, είναι τεράστιο και, εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση, θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας από τον Ιούνιο και έπειτα, όταν θα πρέπει να πληρωθούν. Υπολογίζεται πως περίπου 200.000 επιταγές, συνολικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ ήταν προγραμματισμένο να πληρωθούν στο δίμηνο Απριλίου – Μαΐου.

    Πολλοί επιχειρηματίες έχουν εκφράσει από την πρώτη στιγμή αντιρρήσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει κατά 75 ημέρες την πληρωμή των επιταγών, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο μέτρο οδήγησε ακόμη και οικονομικά εύρωστες επιχειρήσεις να «παγώσουν» τις πληρωμές. Το συγκεκριμένο μέτρο, επισημαίνουν, καλλιεργεί την τάση του «Δεν Πληρώνω», προς την οποία ρέπουμε ως Έλληνες», ενώ παράλληλα προστατεύει τον εκδότη, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από τον κομιστή.

    «Πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα που θα βρούμε μπροστά μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος και επικεφαλής της Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, Ευριπίδης Δοντάς. Για να συμπληρώσει πως οι μεταχρονολογημένες επιταγές αποτελούν μια στρέβλωση της αγοράς, που ήρθε η Πολιτεία επίσημα να «επιβραβεύσει».

    Τον έντονο προβληματισμό του για το ζήτημα των επιταγών έθεσε χθες και το στέλεχος της βιομηχανίας αναψυκτικών Λουξ και μέλος της πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ- ΔΙΚΑ ΜΑΣ», Πλάτωνας Μαρλαφέκας, λέγοντας πως υπάρχει μεγάλη αγωνία για ποιες επιχειρήσεις από την εστίαση θα καταφέρουν να ανταποκριθούν
    στις υποχρεώσεις τους, όταν θα επαναλειτουργήσουν.

    Αναρωτήθηκε, μάλιστα, ποιος θα κληθεί να πληρώσει «το μάρμαρο» για όσους επαγγελματίες τελικά δεν καταφέρουν να εξοφλήσουν τα ανοιχτά υπόλοιπα και τις επιταγές προς τους προμηθευτές τους. Τραπεζικές πηγές, πάντως, επισημαίνουν πως ένα ποσοστό των επιταγών πληρώθηκε, σημειώνοντας πως δεν παρατηρήθηκαν συμπεριφορές «Δεν πληρώνω χωρίς λόγο».

    Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, οι περισσότερες επιταγές που πληρώθηκαν κανονικά και δεν έγινε χρήση της κυβερνητικής ρύθμισης για την αναστολή ήταν από τον χώρο των τροφίμων, ο οποίος, όχι μόνο άντεξε στην πανδημία, αλλά και πέτυχε σημαντική ανάπτυξη.

    Κυβερνητικές πηγές, πάντως, διαβεβαιώνουν πως το θέμα εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο που ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, λέγοντας πως «η κυβέρνηση έχει αποδείξει με πολλές δέσμες μέτρων ότι ενδιαφέρεται για την αγορά και τις ανάγκες λειτουργίας και βιωσιμότητας τους.

    «Η κυβέρνηση έχει πρωταρχικό μέλημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Το έχουμε μέχρι τώρα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία μας. Οι ρυθμίσεις για τις μεταχρονολογημένες επιταγές είναι σε ισχύ και σίγουρα και το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί στις νέες ανακοινώσεις», σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης.



    ΣΧΟΛΙΑ