• Τράπεζες

    Τράπεζες: Στο 1,7 δισ. η αξία των επιταγών που πήραν αναστολή πληρωμής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννενα


    Επιταγές αξίας 1,7 δις ευρώ δηλώθηκαν στις τράπεζες από τους εκδότες τους ότι δεν θα πληρωθούν εγκαίρως, απολαμβάνοντας την περίοδο χάριτος των 75 ημερών που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 30 Μαρτίου.

    Πρόκειται για 200.000 τεμάχια που είχαν εκδοθεί σε προγενέστερο από την έναρξη της κρίσης της πανδημίας και η εξόφλησή τους έπρεπε να γίνει μεταξύ της 30ης Μαρτίου έως και την 31η Μαϊου, αλλά με βάση την ΠΝΠ μετατίθενται χρονικά για 75 ημέρες.

    Η αναστολή αφορά στη μετάθεση της λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών που εκδόθηκαν από επιχειρήσεις που ανήκουν σε ΚΑΔ που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους ή πλήττονται λόγω της κρίσης της πανδημίας. Οι εκδότες επιταγών που ανήκουν στους συγκεκριμένους ΚΑΔ έπρεπε σύμφωνα με τη σχετική Πράξη να δηλώσουν στις τράπεζες ποιες από τις επιταγές που είχαν εκδώσει και έπρεπε να πληρωθούν κατά την επίμαχη περίοδο, δεν θα πληρωθούν εγκαίρως και θα μετατεθούν για χρονικό διάστημα 2,5 μηνών.

    Η προθεσμία έληξε το βράδυ της Τρίτης για όσες επιχειρήσεις ανήκουν στο πρώτο κύκλο των ΚΑΔ που εντάχθηκαν στους πληττόμενους κλάδους, αλλά όπως έχει ανακοινώσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, οι τράπεζες θα υποδέχονται ανάλογα αιτήματα και για το δεύτερο κύκλο των επιχειρήσεων που ορίστηκαν ως πληττόμενοι εντός του Απριλίου. Η σχετική προθεσμία με βάση το 6ήμερο που ορίζει η ΠΝΠ, λήγει την επόμενη εβδομάδα και οι νέες επιταγές που θα δηλωθούν, αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω το ποσό του 1,7 δις ευρώ που δίδεται ως περίοδο χάριτος για την πληρωμή των επιταγών που κυκλοφορούν στο συναλλακτικό κύκλωμα. Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που έχουν περιληφθεί στους πληττόμενους κλάδους αντιπροσωπεύουν το 80% περίπου της οικονομικής δραστηριότητας.

    Η αξία του 1,7 δις ευρώ των επιταγών που δεν θα πληρωθούν εγκαίρως θεωρείται από τις επιχειρήσεις που είναι κομιστές αυτών των επιταγών ότι στερεί σημαντική ρευστότητα από την αγορά σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία το θέμα της ρευστότητας είναι το κλειδί για την επιβίωσή τους. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για εμπορεύματα που είχαν παραδοθεί πολύ πριν το ξέσπασμα της κρίσης, αφού το συναλλακτικό κύκλωμα στη χώρα μας δουλεύει με μεταχρονολογημένες επιταγές, 3 έως και 6 μηνών κατά κύριο λόγο, καθιστώντας την επιταγή ως ένα άτυπο μέσο πίστωσης μεταξύ των επιχειρήσεων και των προμηθευτών τους. Σύμφωνα με εκπροσώπους επιχειρήσεων, το πρόβλημα της μετάθεσης της πληρωμής τους πλήττει κυρίως τις μικρομεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις, η διαπραγματευτική ισχύς των οποίων είναι μικρότερη στο συναλλακτικό κύκλωμα σε σχέση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

    Από την πλευρά των τραπεζών το πρόβλημα θεωρείται διαχειρίσιμο, αφού όπως επισημαίνουν το ποσοστό των επιχειρήσεων που έκανε χρήση της δυνατότητας παράτασης είναι της τάξης του 15% αυτών που εκτιμάται ότι διακινούν μεταχρονολογημένες επιταγές. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για το ύψος των επιταγών που διακινούνται στην αγορά, σύμφωνα με την άποψη των τραπεζών, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων προτίμησε να μην «σπάσει» τη συναλλακτική σχέση με τους συνεργάτες – προμηθευτές της και εφόσον είχε ταμειακά διαθέσιμα, δεν έκανε χρήση της δυνατότητας αναστολής πληρωμής.

    Να σημειωθεί πάντως ότι μια τάξη μεγέθους για το ύψος των επιταγών που σφραγίζονται κάθε μήνα προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει η εταιρεία Τειρεσίας, βάση των οποίων ο αριθμός των επιταγών που σφραγίστηκε το 3μηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020 ήταν 1.922 τεμάχια συνολικής αξίας 30,3 εκατ. ευρώ.

    Έτσι το ζητούμενο πλέον είναι πόσες από τις επιταγές αξίας 1,7 δις ευρώ που δεν πληρώθηκαν εγκαίρως και πόσες από αυτές θα δηλωθούν έως και την προσεχή εβδομάδα, θα εξοφληθούν τελικώς στη λήξη της παράτασης όταν η κρίση θα έχει κορυφωθεί και τα ταμειακά διαθέσιμα θα έχουν εξαντληθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ