• First Top Stories

    Πως ο κ. Πολυχρόνης Συγγελλίδης έκανε την καρδιά του πέτρα για να μη στεναχωρήσει την κ. Ρένα Δούρου

    the wise man

    the wise man


    Πολυχρόνης Συγγελίδης. Επικεφαλής Όμιλος Συγγελίδη
    Πολυχρόνης Συγγελίδης. Επικεφαλής Όμιλος Συγγελίδη

    Business as usual: Αν ο πωλητής είναι αξιόπιστος τότε δε χρειάζεται να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Έτσι η αρμόδια Οικονομική Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής ολοκλήρωσε την Παρασκευή τη δημοπρασία (με έναν υποψήφιο!) για την αγορά του νέου κτιρίου. Η Synergo ΑΕ του ομίλου Συγγελίδης θα πωλήσει το κτίριο που μέχρι πρόσφατα στέγαζε τον ΟΠΑΠ, στη Λεωφόρο Κηφισσού στο Περιστέρι, έναντι 19,8 εκατ. ευρώ.

    Αρχικά ο όμιλος Συγγελίδη ήθελε 21 εκατ. ευρώ, αλλά έκαναν την καρδιά τους πέτρα και για να μη στενοχωρήσουν την κα Ρένα Δούρου προσέφεραν μια έκπτωση 1,2 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως η περιφερειάρχης Αττικής είχε κατακεραυνώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους και συνδικαλιστικούς παράγοντες που αντιδρούσαν στη μετακόμιση των κεντρικών γραφείων της περιφέρειας στο Περιστέρι.

    Η αγορά του κτιρίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, πάντως, μόνο από την παράταξη της κας Δούρου, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Χρήστο Καραμάνο. Για την ιστορία ο κ. Καραμάνος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαν συστήσει την εταιρεία Αγνάτι Ο.Ε. που σκόπευε να επενδύσει στο γνωστό ακίνητο της Σερίφου, αλλά τελικά τους κέρδισε η πολιτική.

    Όσο για το ακίνητο του Περιστερίου που αγοράζει η περιφέρεια Αττικής, όσοι αντιδρούν θεωρούν πως δεν καλύπτει τις απαιτήσεις για γειτνίαση με σταθμό του μετρό ώστε να μετακινούνται ευκολότερα οι υπάλληλοι. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν πως απέχει σχεδόν δύο χιλιόμετρα (!) από το σταθμό του Αγίου Αντωνίου, αλλά στην περιφέρεια θεωρούν πως υπερβάλλουν γιατί μπορούν να κόψουν δρόμο από τα στενάκια!

    Πάντως θεωρείται εντυπωσιακό το γεγονός πως με την αγορά ακινήτων σε τέτοια κρίση δε βρέθηκε άλλο ακίνητο, πλην της πρότασης του ομίλου Συγγελίδη, για να συμμετάσχει στη δημοπρασία της Περιφέρειας Αττικής. Μάλλον ήρθε η ανάπτυξη.

    Τέλος για Καλογήρου;

    Μετά τον Τζωρτζη Κουτσολιούτσο άλλος ένας επιχειρηματίας είπε στις τράπεζες όχι στην εταιρία Καλογήρου. Πρόκειται για τον Σαμι Φάις. Μετά από αυτό είναι πλέον δύσκολο να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής για την εταιρία καθώς έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλοι οι πιθανοί επενδυτές…Πάντως όσον αφορά τα συμβόλαια που έχει η εταιρία με διάφορους ξένους οίκους (είδη πολυτελείας) τα περισσότερα είναι δεμένα… με αγάπη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχουν μακροχρόνια συμβόλαια που να δεσμεύουν την μια η την άλλη πλευρά. Αυτό προφανώς είδαν και οι υποψήφιοι και έφυγαν. Γιατί με αγάπες δουλειές δεν γίνονται…

    Τα χειμερινά ανάκτορα του Γιάννη Στουρνάρα 

    Γιάννης Στουρνάρας.
    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

    Επειδή ήρθε ανάπτυξη, στην κυβέρνηση υπάρχει χρόνος για το ροκάνισμα Γ. Στουρνάρα. Μάλιστα, η εμμονή με την οποία επιτίθενται, κατά κύματα, τα κυβερνητικά στελέχη στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα με αυτά που επιδιώκουν. Την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του Γ. Στουρνάρα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη διαπραγμάτευση. Το κτίριο της Πανεπιστημίου έχει μάλλον μετατραπεί σαν τα Χειμερινά Ανάκτορα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να καταληφθούν! Θα χρειαστεί να περιμένουν.

    Ο μύλος με τον ΑΔΜΗΕ

    Από ολόκληρο των κυκεώνα ρυθμίσεων για τον λεγόμενο ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ με παραμονή της πλειοψηφίας των μετοχών στο δημόσιο (χθες κατατέθηκε τροπολογία για να κλείσουν τα τεράστια νομικά / ρυθμιστικά κενά) η στήλη συγκρατεί όσα αναφέρονται στον ετήσιο απολογισμό της ΔΕΗ για το 2016.

    Τι αναφέρεται; Πως μετά τις επιβληθείσες αλλαγές στη μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ, δεν θα συμπεριλαμβάνονται εφεξής στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου ΔΕΗ πάγια αξίας 1,58 δισ. ευρώ και αντίστοιχα δανειακές υποχρεώσεις ποσού 498 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία αναφοράς 31.12.2016. Επιπλέον, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του ομίλου ΔΕΗ θα είναι μειωμένη κατά 174 εκατ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση (μέσος όρος της τελευταίας τετραετίας), καθώς ο ΑΔΜΗΕ ως ρυθμιζόμενη εταιρεία Συστήματος Μεταφοράς παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλό EBITDA και πολύ υψηλό αντίστοιχα περιθώριο.

    Επιπρόσθετα “είναι ενδεχόμενο να μην ικανοποιούνται στο μέλλον συγκεκριμένοι χρηματοοικονομικοί δείκτες λόγω τόσο της σημαντικής μείωσης της κερδοφορίας όσο και της αλλαγής της κεφαλαιακής διάρθρωσης του νέου ομίλου ΔΕΗ, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να επιφέρει την πρόωρη αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών συμβάσεων που περιλαμβάνουν σχετικούς δείκτες και που ενδεχομένως μπορεί να δυσχεράνει τη μελλοντική χρηματοδότηση και ανάπτυξή του”. Τόσο ωραίο ήταν το σχέδιο Σκουρλέτη δηλαδή!

    Η λίστα με τις σήραγγες

    Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δηλώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί πως “για μας τα έργα θα ολοκληρωθούν όταν αλλάξουμε αυτό το μοντέλο (σ.σ. το “αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό” λόγω των υψηλών διοδίων, όπως λέει), να διασφαλίσουμε δηλαδή ότι και τα έργα θα είναι βιώσιμα αλλά και ο πολίτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί τους αυτοκινητόδρομους”.

    Τότε γιατί δεν περιμένει μέχρι τότε και σχέδον κάθε ημέρα βγάζει λόγους σε εγκαίνια ανά την επικράτεια; Πολλοί στοιχηματίζουν για το πόσα ονόματα θα μπουν στις πολλές σήραγγες που έχει το τμήμα Κόρινθος – Πάτρα το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα. Με δεδομένο πως στις τρεις σήραγγες των Τεμπών μπήκαν έξι ονόματα, φαντάζομαι πως ο υπουργός θα μας παρουσιάσει σήμερα δισέλιδη λίστα! Α, ο κ. Σπίρτζης έταξε και 13η σύνταξη για το 2019, σαν και αυτή που έλαβαν βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης φέτος



    ΣΧΟΛΙΑ