• First Top Stories

    Στις νέες Business της Λάμψα η Χλόη Λασκαρίδη και γιατί ο Κορωνιάς ψάχνει νέα κεφάλαια

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Στη Μόσχα δόθηκε ο χρησμός…  Που να φανταστεί ο Σωτήρης Θεοφάνης, ο άνθρωπος που συντονίζει το σχήμα DIEP – Terminal Link – Ιβάν Σαββίδη για τον ΟΛΘ και προορίζεται για νέος διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, όταν την Παρασκευή το πρωί περίμενε στο αεροδρόμιο για να παραλάβει τους Γάλλους (της Terminal Link, θυγατρικής του κολοσσού CMA CGM) πως στη Μόσχα θα είχαμε τέτοιες εξελίξεις. Πως η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα προχωρούσε στην κρατικοποίηση της τράπεζας Promzavayzbank από την οποία είχε εκδοθεί η εγγυητική επιστολή του επενδυτικού σχήματος.

    Μάλιστα, η εγγυητική επιστολή είχε εκδοθεί δύο ημέρες νωρίτερα (ΚΑΤ άλλους μια ημέρα) και υπήρξε εμπλοκή γιατί οι ρωσικές αρχές ζήτησαν να «παγώσουν» προσωρινά ώστε να διερευνηθούν συναλλαγές του τελευταίου τριημέρου προ της παρέμβασής τους. Το βράδυ της Παρασκευής κύκλοι του επενδυτικού σχήματος υποστήριζαν πως θα κατατεθεί μέχρι την Τετάρτη, το αργότερο, νέα εγγυητική επιστολή από την ίδια (κρατική πλέον) ρωσική τράπεζα. Να πάρει επιτέλους ανάσα και ο Σωτ. Θεοφάνης ο οποίος εδώ και μήνες πάει από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.

    Καλά, μια γαλλική ή γερμανική τράπεζα δεν υπήρχε για να απευθυνθούν; Τόση εμπιστοσύνη έχουν πλέον στην Ελλάδα οι τραπεζίτες που δηλώνουν με θέρμη πως η χώρα μας «άλλαξε σελίδα»;

    Η Χλόη Λασκαρίδη και οι νέες επενδύσεις της Λάμψα

    Χλόη Λασκαρίδη. Μέλος ΔΣ Λαμψα

    Ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην «Λάμψα» διαδραματίζει η Χλόη Λασκαρίδη, κόρη του εφοπλιστή και μεγαλομετόχου του ξενοδοχειακού ομίλου Θανάση Λασκαρίδη. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την τελευταία συνάντηση στελεχών του ομίλου, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Τάσο Χωμενίδη, με τους δημοσιογράφους. Βέβαια, όσοι παρακολουθούν την τουριστική αγορά θα γνωρίζουν πως η Χλόη – Μαρία Λασκαρίδη είναι από το 2008 στην «Λάμψα» και συμμετέχει ήδη στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

    Ο ρόλος της οικογένειας Λασκαρίδη στα τουριστικά πράγματα της χώρας διευρύνεται σημαντικά, μετά την απόκτηση του «King George» (πού ήταν ήδη μισθωμένο από την «Λάμψα») και την πολυετή σύμβαση παραχώρησης για το νέο ξενοδοχείο «King’s Palace» στην Πανεπιστημίου.

    Οι επενδύσεις του ομίλου, μαζί με τη δαπάνη για την αγορά του «King George» και την κατασκευή του «King’s Palace», θα ξεπεράσουν τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και άλλα ξενοδοχεία, πέραν της Πλατείας Συντάγματος!

    Λογικό είναι να διευρύνεται και ο ρόλος της Χλόης Λασκαρίδη, η οποία είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Κορωνιά, γιο του πρώην επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας Γιώργου Κορωνιά.

    Νέα κεφάλαια αναζητεί η Meazon του Γ. Κορωνιά

    Ο πατήρ Κορωνιάς δεν κάθεται στα αυγά του καθώς η εταιρεία που ίδρυσε μαζί με άλλα δύο στελέχη των τηλεπικοινωνιών (τον Στέλιο Κουτρουμπίνα και τον Γιάννη Γιωνά) το 2012, η Meazon έχει βγει στην αγορά και αναζητεί νέα κεφάλαια.

    Η Meazon έχει βάλει στο μάτι το μεγάλο έργο με τους ψηφιακούς μετρητές της ΔΕΗ που θα αντικαταστήσουν τα σημερινά ρολόγια μέτρησης της κατανάλωσης. Πρόκειται για τεράστιο έργο το οποίο παρακολουθούν (γιατί ακόμα βρίσκεται στα σχέδια λόγω των γνωστών προβλημάτων της ΔΕΗ) αρκετοί ισχυροί όμιλοι.

    Νέα κεφάλαια και για την Viva

    Δύο γύρους χρηματοδότησης μαθαίνουμε πως θέλει να πραγματοποιήσει μέσα στο επόμενο 12μηνο και η Viva, αξιόλογο ποσοστό της οποίας κατέχει ο όμιλος Λάτση. Ο πρώτος γύρος, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, θα έρθει αν προχωρήσουν οι δύο εξαγορές που έχει βάλει στο στόχαστρο η εταιρεία, μία στην Ελλάδα (που θα συζητηθεί!) και μία στο Λονδίνο.

    Ο δεύτερος γύρος, αρκετά μεγαλύτερος σε ύψος, προγραμματίζεται για τα τέλη του επόμενου έτους και θα συνδυαστεί με την επέκταση της Viva σε νέες ευρωπαϊκές αγορές.

    Η εταιρεία, που διευθύνει ο Χάρης Καρώνης, διευρύνει συνεχώς την παρουσία της στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Προ ημερών κυκλοφόρησε, μάλιστα, πως μέσα στον επόμενο χρόνο πρόκειται να λάβει και άδεια τράπεζας ώστε να αξιοποιήσει και τη νέα κοινοτική οδηγία για τις πληρωμές, τη γνωστή PSD2.

    (Κρατικά και Κοινοτικά) λεφτά για την καινοτομία με το τσουβάλι!

    Τόσο η Meazon, όσο και η Viva (αν και η τελευταία λέγεται πως ζητάει πολλά λεφτά!) μπορούν να επωφεληθούν από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών κονδυλίων για την καινοτομία που θα πέσουν στην αγορά από το 2018.

    Του χρόνου αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι εταιρείες private equity που χρηματοδοτούνται από το Equifund, το «όχημα» που δημιουργήθηκε από την ΕΤΕπ και το υπουργείο Οικονομίας με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Μιλάμε για πάρτι!



    ΣΧΟΛΙΑ