• First Top Stories

    Ο Θ. Καλαντώνης αναλαμβάνει τα κόκκινα δάνεια της Eurobank

    Θεόδωρος Καλαντώνης. Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Eurobank

    Θεόδωρος Καλαντώνης. Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Eurobank


    «Ανεβάζει ταχύτητα» η Εurobank στη διαχείριση των κόκκινων δανείων: η τράπεζα αναθέτει το συντονισμό των συγκεκριμένων εργασιών στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Καλαντώνη. Η διοικητική αναδιάρθρωση έχει ως βάση την ανάγκη το σύνολο των εργασιών διαχείρισης, είτε αφορούν τα επιχειρηματικά δάνεια είτε τη λιανική, να εντάσσονται στην ίδια ομπρέλα και οι κινήσεις που θα γίνονται να είναι κατά το δυνατόν πιο αποτελεσματικές.

    Καλαντώνης
    Θεόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Eurobank

    Ο 54χρονος Θεόδωρος Καλαντώνης είχε στο πεδίο αρμοδιοτήτων του το ευρύτερο κομμάτι της λιανικής, με μακρά εμπειρία στον τομέα αυτό. Ξεκινώντας την επαγγελματική του καριέρα το 1987 ως Management Consultant στην εταιρεία Battelle Europe, London, έχει μια ιδιαίτερα σημαντική πορεία στις τράπεζες, διατελώντας Επικεφαλής της Λιανικής Τραπεζικής στην American Express Bank (1998-1999), Διευθυντής Καταναλωτικής Πίστης στην ABN AMRO Bank (1994-1998) και ιδρυτικό μέλος της Διεύθυνσης Πιστωτικών Καρτών στην Τράπεζα Εργασίας (1992-1994). Από το 2000 ως το 2013 διετέλεσε  Γενικός Διευθυντής και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής στην Eurobank και παράλληλα Επικεφαλής της Επιχειρηματικής Μονάδας Στεγαστικής Πίστης και Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής Eurobank Cards.

    Ακολούθησε η θητεία του ως Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Retail Banking Products and Non-Performing Loans στην Alpha Bank από τον Μάρτιο 2013 έως και τον Ιούνιο 2014 και στη συνέχεια επέστρεψε στηνEurobank όπου είναι από τότε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

    Από τη στιγμή που οι τράπεζες για τα επόμενα χρόνια θα επικεντρωθούν στη διαχείριση των NPLs, θα χρειαστεί ένα επιχειρηματικό μοντέλο προσαρμοσμένο στον τομέα αυτό. Η Eurobank έχει συμφωνία με το KKR, το αμερικανικό εξιδικευμένο fund, που μέσω της πλατφόρμας Pillarstone, θα αναλάβει τη διαχείριση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς ενώ εξετάζει και άλλους τρόπους διαχείρισης.

    Οι τράπεζες έχουν ως και το μισό τους χαρτοφυλάκιο στην κατηγορία των NPEs  – για την Eurobank είναι 44,2% και 22,7 δις.ευρώ και τα NPLs 17,9 δις.ευρώ και 34,8% του συνόλου των δανείων – ώστε χρειάζεται ενίσχυση σε επίπεδο στελεχών και υποδομών και κυρίως τεχνογνωσία και συντονισμό για να ανταποκριθούν στο πρόβλημα.

    Αλλωστε οι στόχοι στους οποίους τράπεζες και SSM θα συμφωνήσουν θα πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Κάθε τράπεζα θα δεσμευθεί για συγκεκριμένα αποτελέσματα και θα δίνει αναφορά κάθε τρίμηνο για την επίτευξη των στόχων ενώ αν υπάρχουν αποκλίσεις, η θα υποχρεούται σε πρόσθετες διορθωτικές ενέργειες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος Μαρτίου, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (που περιλαμβάνουν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και δάνεια σε ρύθμιση) ανήλθαν στο 55,2% στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, στο 44,6% στα επιχειρηματικά δάνεια και στο 42% στα στεγαστικά δάνεια.

    Ο στόχος τριετίας είναι η μείωση κατά 40% και από τα περίπου 100 δις.ευρώ σήμερα στα 60 δισ. ευρώ στο τέλος 2019.

    Οσο αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία υπολογίζονται σε 25-30 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις και την προσέλκυση νέων επενδυτών, αναλαμβάνοντας όπου χρειάζεται τον έλεγχο.

    Επιθετική πολιτική με την έννοια και της πώλησης θα υλοποιηθεί στην καταναλωτική πίστη ενώ στα στεγαστικά όπου τα «κόκκινα» φτάνουν τα 27,5 δισ. ευρώ οι τράπεζες θα επιδιώξουν μακροχρόνιες ρυθμίσεις ακόμα και πάνω από τα 60 έτη, την αγορά από τον δανειολήπτη και την ενοικίαση στον ίδιο του ακινήτου και άλλες διευθετήσεις. Παράλληλα θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς σε περιπτώσεις «στρατηγικών κακοπληρωτών», αλλά και σε περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν δείχνουν διάθεση συνεργασίας.

    Διαβάστε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/trapezes-archizoun-plistiriasmi-gia-mi-sinergasimous-danioliptes/70442



    ΣΧΟΛΙΑ