• First Top Stories

    Ποιοι φοβούνται τον Μιχάλη Στασινόπουλο (της Βιοχάλκο) και ποιοι πολεμούν την Εύη Τατούλη;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Σχίσμα στον ΣΕΒ; Ο Μιχάλης Στασινόπουλος του ομίλου Βιοχάλκο  είναι εκ των εμπνευστών του νέου μη κερδοσκοπικού σωματείου «Ελληνική Παραγωγή», που ανακοινώθηκε χθες με τη συμμετοχή γνωστών βιομηχανικών ομίλων της χώρας. Πρόκειται για ένα σχίσμα στον ΣΕΒ ή μια απόπειρα δημιουργίας ενός καθαρά βιομηχανικού φορέα;

    Τόσο η πλευρά Στασινόπουλου, όσο και του ΣΕΒ κατεβάζουν τους τόνους, αλλά σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, υπάρχει μια κάποια ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Ιδρυτικά μέλη της «Ελληνικής Παραγωγής» είναι τόσο η Βιοχάλκο, όσο και παραδοσιακές οικογένειες της βιομηχανίας που ελέγχουν εταιρείες όπως η «Ελληνικοί Λευκόλιθοι», η «Επίλεκτος», η «ΠΑΚΟ» (μία από τις ισχυρότερες χαρτοβιομηχανίες της χώρας), αλλά και η ΑΓΕΤ Ηρακλής και η «ΕΛΜΙΝ Βωξίτες».

    Στασινόπουλος
    Μιχάλης Στασινόπουλος. Επιχειρηματίας (πρώτος από δεξιά)

    Ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα κλιμακωθεί η διαμάχη. Κάποιοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία περισσότερο θέλει να περάσει ένα μήνυμα στον ΣΕΒ και λιγότερο να συγκρουστεί με τη διοίκηση του τελευταίου. Όπως εξηγούν πρόσωπα που παρακολουθούν την προσπάθεια, κάποια μέλη του νέου φορέα θεωρούν πως ο ΣΕΒ έχει «αρκετά τραπεζικό και ενίοτε αρκετά κυβερνητικό» χαρακτήρα για να στηρίξει τα συμφέροντα των εγχώριων βιομηχάνων.

    Πρόκειται για επιχειρηματίες οι οποίοι εκφράζουν ενστάσεις για τη σταδιακά αλλαγή ταυτότητας του ΣΕΒ τα τελευταία χρόνια με την προσθήκη τραπεζών και άλλων κλάδων της οικονομίας που απέχουν από το στενό πυρήνα της βιομηχανικής παραγωγής. Πάντως εδώ και χρόνια το ΣΕΒ σημαίνει «Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών» και όχι «Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών».

    Σχολιάστηκε, πάντως, το γεγονός πως η “Ελληνική Παραγωγή” προσέλαβε για την επικοινωνία ένα από τα εμπειρότερα στελέχη της αγοράς, την κα Μαρία Λαζαρίμου.

    Τριβές σε πολλά μέτωπα

    Η κρίση εκπροσώπησης που θεωρούν ορισμένοι πως είναι η αφορμή για την πρωτοβουλία των γνωστών βιομηχάνων δεν περιορίζεται, πάντως, στο συγκεκριμένο κλάδο. Πρόσφατες είναι οι αναταραχές στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

    Όσο αναδιατάσσονται κάποιες αγορές, τόσο θα πυκνώνουν τέτοια φαινόμενα ανεξάρτητα από το προφίλ ισχυρών παραγόντων όπως ο Θεοδ. Φέσσας του ΣΕΒ και ο Ανδρ. Ανδρεάδης του ΣΕΤΕ. 

    Εντελώς μεταξύ μας, υπάρχει και το αιώνιο ελληνικό πρόβλημα διαφόρων τοπικών συνδέσμων οι οποίοι θεωρούν πως αδικούνται επειδή δε σπεύδουν οι υπουργοί στις ενίοτε ανούσιες εκδηλώσεις τους.

    Ωδινεν όρος…

    Επισημοποιήθηκε χθες η απόφαση της Vodafone Ελλάδος να μην ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης (call option) για αγορά του 13% της Forthnet από την Wind Hellas το οποίο είχε προαναγγείλει εδώ και εβδομάδες ο διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας Νάσος Ζαρκαλής. Ο κ. Ζαρκαλής είχε δηλώσει τότε πως «δεν έχει πλέον κανένα νόημα η παράταση της περιόδου άσκησης του συγκεκριμένου δικαιώματος».

    Στην ουσία ναυάγησε το σχέδιο για από κοινού εξαγορά της Forthnet από Vodafone Ελλάδος και Wind που είχε βαλτώσει εδώ και χρόνια. Στην περίπτωση που η Vodafone Ελλάδος ασκούσε το δικαίωμα το ποσοστό της στην Forthnet θα έφτανε το 20% από 6,5% που έχει σήμερα. Ταυτόχρονα η συμμετοχή της Wind θα περιορίζονταν σε 20% από 33%.

    Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πως αφού οι δύο εταιρείες πάρουν από 20% στη συνέχεια κάθε μία θα διεκδικούσε το υπόλοιπο 30% ώστε στην τελική φάση να κατέχουν από 50% της Forthnet. Είναι πολλά τα δάνεια όμως…

    Τώρα οι τράπεζες περιμένουν μια έκθεση της Nomura για να δουν τι θα κάνουν με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

    Τρικλοποδιές

    Όλα στραβά του πάνε του κ. Χρήστου Καλογρίτσα τους τελευταίους μήνες. Δε φτάνει που τον πιέζουν από την Τράπεζα Αττικής ώστε να περιορίσει το δανεισμό του από τα 108 εκατ. ευρώ σε επίπεδα κάτω των 100 εκατομμυρίων, τώρα θέλουν να “του φάνε” και τις τέσσερις εργολαβίες του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος στις οποίες μειοδότησε.

    Και στους τέσσερις διαγωνισμούς η κοινοπραξία Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών είχε προσφέρει έκπτωση άνω του 51% με τους ανταγωνιστές να υποστηρίζουν πως τα έργα “δεν βγαίνουν”.

    Το γεγονός πως ο όμιλος Καλογρίτσα δεν κατέβηκε προχθές στον πέμπτο διαγωνισμό για τον άξονα Πάτρα – Πύργος φούντωσε τη φημολογία για την τύχη και των υπολοίπων εργολαβιών.

    Εμείς, πάντως, ακούμε πως δίνεται μάχη για να προχωρήσει τις τέσσερις στις οποίες μειοδότησε, χωρίς να διεκδικήσει τις υπόλοιπες τέσσερις.

    Εγκαίνια μέχρι τη Σταύρωση!

    Οι κακεντρεχείς προεξοφλούν πως σήμερα, στα εγκαίνια της σήραγγας των Τεμπών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα αναφερθεί στις αυξήσεις διοδίων που έρχονται. Και ας ήταν λάβαρο του ΣΥΡΙΖΑ η …κατάργηση των διοδίων και ας υπήρξε βασικός “χορηγός” του κινήματος “Δεν πληρώνω”!

    Από σήμερα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο πάντως θα έχει πολλά εγκαίνια ανά την Ελλάδα καθώς παραδίδονται οι οδικοί άξονες έπειτα από 17 χρόνια διαγωνισμών, συμβάσεων, αναθεωρημένων συμβάσεων και παζαριών για τις απαλλοτριώσεις. Τουλάχιστον έπιασαν τόπο τα δισεκατομμύρια ευρώ καθώς η χώρα θα διαθέτει σύγχρονο οδικό δίκτυο έπειτα από δεκαετίες.

    Φαιδροί

    Εύη Τατούλη
    Εύη Τατούλη

    Όσοι πιστεύουν στο “εκσυγχρονιστικό κύμα” που μπορεί να φέρει η ΝΔ ας ρίξουν μια ματιά στην Πελοπόννησο και στο διαγωνισμό για τη διαχείριση απορριμμάτων που έχει προσωρινό μειοδότη (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) από το 2014 χωρίς να υπογράφεται σύμβαση. Αφού πέρασε από χίλια μύρια κύματα με τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα απειλείται για άλλους λόγους. Οι παράγοντες της ΝΔ στην Πελοπόννησο πολεμούν το έργο για να μην πάρει τα credits η κόρη του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη , Εύη Τατούλη η οποία πολιτεύεται.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μ.Στασινόπουλος: Ο μεγαλύτερος βιομήχανος της χώρας καλεί Τσίπρα, όβερ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ. Στασινόπουλος: Ο μεγαλύτερος βιομήχανος της χώρας προειδοποιεί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σάλλας, Γερμανός, Μηνά, Κόουπ: Τέσσερις επιχειρηματίες κόντρα στη μιζέρια της ελληνικής πραγματικότητας



    ΣΧΟΛΙΑ