• First Top Stories

    Ποια είναι η Μαρία Βλαζάκη που κάνει αντάρτικο στο Ελληνικό

    Βλαζάκη

    Μαρία Βλαζάκη, ΓΓ υπουργείου Πολιτισμού, επικεφαλής ΚΑΣ


    Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Παγκοσμίως άγνωστη μέχρι χθες, πρωταγωνίστρια των εξελίξεων σήμερα, η κυρία με αυτό το… εξωτικό όνομα θεωρείται η κύρια υπεύθυνη για το φιάσκο με τα αρχαία στο Ελληνικό, αφού ως γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού είναι προϊσταμένη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο για μία ακόμα φορά χθες ανέβαλε την απόφασή του για το αν θα χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος μέρος της έκτασης του Ελληνικού, μία κίνηση που θα τίναζε στον αέρα τη μεγάλη επένδυση της ανάπλασης του παλιού αεροδρομίου.

    Μάλιστα, η ίδια φέρεται να είχε ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΑΣ συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον οποίο φέρεται να διαβεβαίωσε ότι το ΚΑΣ δεν θα έβαζε εμπόδια στην επένδυση. Όμως τελικά συνέβη το αντίθετο: μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα η συνεδρίαση αναβλήθηκε, με πρωτοβουλία και ευθύνη της ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού, δίνοντας νέα παράταση στο θρίλερ του Ελληνικού.

    Ποια είναι όμως η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη; Μια πρώτη ιδέα μας τη δίνει το βιογραφικό της:

    “Η Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1952. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της στο Πανεπιστήμιο του Clermont – Ferrand II στη Γαλλία με θέμα «Η πόλη των Χανίων (Κυδωνία) στη Μινωική και Γεωμετρική Περίοδο (3000 – 700 π. Χ.)». Η προϊστορική Κρήτη παραμένει το πεδίο του επιστημονικού της ενδιαφέροντος καθώς διεξάγει συστηματική ανασκαφική έρευνα ενός Μινωικού ανακτορικού κέντρου, που βρίσκεται στο λόφο του Καστελλίου, στα Χανιά.

    Η Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη έχει υπηρετήσει ως αρχαιολόγος από το 1975 στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το 1990 έγινε Διευθύντρια της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δυτικής Κρήτης. Κατά το διάστημα 2000 – 2003 υπήρξε Διευθύντρια και της ΚΓ΄ Εφορείας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Από το Φεβρουάριο του 2009 ως τον Οκτώβριο του 2014 διετέλεσε Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Αναπληρώτρια: 2009 – 2010).

    Το Μάρτιο του 2015 διορίστηκε Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ το Φθινόπωρο του ίδιου έτους διορίστηκε Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού”.

    Η γυναίκα-χαμαιλέοντας

    Το συμπέρασμα που βγαίνει αυτόματα είναι ότι η κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη είναι πραγματικός… χαμαιλέοντας. Έγινε διευθύντρια της τοπικής εφορείας επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αναβαθμίστηκε σε άλλο πόστο επί κυβέρνησης Σημίτη, αναβαθμίστηκε ακόμα περισσότερο την περίοδο 2009-2014, και από τον Μάρτιο του 2015, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. εκτοξεύθηκε στα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού. Πληροφορίες τη θέλουν μάλιστα να έχει αγαστές σχέσεις και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Ο άνθρωπος που την έβαλε στο υπουργείο Πολιτισμού είναι ο Νίκος Ξυδάκης, για τη θητεία του οποίου στο υπουργείο δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να πει καλό λόγο, και φαίνεται πως και η κίνηση αυτή του χρεώνεται ως ένα από τα λάθη τα οποία η κυβέρνηση πληρώνει ακριβά, αφού μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια υλοποίησης μίας επένδυσης που, αν και πολεμήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα η κυβέρνηση την επιθυμεί διακαώς.

    Και το πρόβλημα τώρα είναι ότι δεν είναι κι εύκολη υπόθεση να την… ξηλώσουν από τη θέση της, αφού χαίρει της εμπιστοσύνης και του σεβασμού αρκετών κυβερνητικών στελεχών, που φτάνουν ακόμα και σε υπουργικά πόστα. Άγνωστο παραμένει το ποιος θα είναι ο ρόλος της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου σε αυτήν τη διαδικασία.

    Για το κλείσιμο, θα θέλαμε να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από άρθρο του πρώην υπουργού Θεόδωρου Πάγκαλου, που αν και δεν κατονομάζει την κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, την φωτογραφίζει ξεκάθαρα, και έχει κι αυτό την αξία του:

    “Η Μ.Β. ήταν έφορος αρχαιοτήτων εις τον τόπο καταγωγής της, τα Χανιά της Κρήτης, σχεδόν ισοβίως. Κυβέρνηση τότε ήταν σχεδόν πάντα το ΠαΣοΚ και η Μ.Β. ήταν γνωστή για τα «πράσινα» φρονήματά της. Εκτός των άλλων είχε προτάξει με επιτυχία τα στήθη της, αν τολμώ να είπω, στις προσπάθειες του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη να χαρίσει στο Δημόσιο μέρος της αρχαιολογικής του συλλογής. Ενώ το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού είχε βρει και τον κατάλληλο χώρο για τη δημιουργία αυτόνομου μουσείου (ένα τμήμα ερειπίων από την ενετική εποχή, που μπορούσε θαυμάσια να επισκευαστεί), η Μ.Β., εν ονόματι της πασοκαρίας και της αγέρωχης αντιμετώπισης των θεμάτων, εκδικούνταν τον «επάρατο» Μητσοτάκη εμποδίζοντάς τον να κάνει κτήμα του Δημοσίου έναν πολύτιμο, μεγάλης αξίας αρχαιολογικό θησαυρό. Τέλος πάντων, βρέθηκε άνθρωπος ο οποίος λογάριαζε λιγότερο από τους άλλους τη φήμη του και όταν ήμουν υπουργός Πολιτισμού έγινε δεκτή η συλλογή, δρομολογήθηκε η επισκευή του ενετικού ερειπίου, διαμορφώθηκε ο χώρος και αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος με διαδέχθηκε, έκανε τα εγκαίνια. Σήμερα η Συλλογή Μητσοτάκη και το μουσείο στο οποίο στεγάζεται αποτελούν βασικά αξιοθέατα της πόλης των Χανίων.

    Η Μ.Β. στο μεταξύ, πικραμένη ίσως, έγινε αναπληρώτρια γενική διευθύντρια όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν ο κ. Α. Σαμαράς το 2009. Δύο χρόνια αργότερα, υπουργούντος του κ. Π. Γερουλάνου, έγινε γενική διευθύντρια. Το 2013 άρχισε τη συστηματική αντιπολίτευση ως στέλεχος – ή συμπαθούσα  – του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως από το 2015 επιβραβεύθηκε για αυτήν την ευελιξία της όταν ονομάστηκε γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάννης Δραγασάκης: «Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει»

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αισιόδοξη η Πέτη Πέρκα για το Ελληνικό: Την Τρίτη θα βγει «λευκός καπνός»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης: Ζητά την αποπομπή της Μαρίας Βλαζάκη από τη γγ του υπουργείου Πολιτισμού



    ΣΧΟΛΙΑ