• First Top Stories

    Όμιλος Χαραγκιώνη: Η συμφωνία με τη Fortress θα σώσει τα «ερειπωμένα» ακίνητα;

    Θεόδωρος Χαραγκιώνης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Χαραγκιώνη


    Ένα μεγάλο deal «κυοφορείται» τους τελευταίους μήνες στον χώρο του real estate. Η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Fortress ενδιαφέρεται για την εξαγορά του ομίλου Χαραγκιώνη με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες και οι υπογραφές να αναμένεται να μπουν έως το τέλος του έτους.

    Καθώς το αμερικανικό private equity fund Fortress Investment Group LLC, δραστηριοποιείται στην αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, εισφέροντας κεφάλαια και αναλαμβάνοντας το μάνατζμεντ, το τελευταίο διάστημα συζητά να τοποθετηθεί και στον όμιλο Χαραγκιώνη, επενδύοντας πάνω από 35 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος βαρύνεται με υψηλό δανεισμό, της τάξης των 170-180 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει πλούσιο χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον 60 επαγγελματικών ακινήτων και εμπορικών κέντρων. Σε αυτά περιλαμβάνεται το εμπορικό κέντρο Athens Capitol στην Αθήνα όπου βρίσκεται το μουσείο αυτοκίνησης, πολυχώρος αναψυχής στην Λεωφόρο Κηφισίας στους Αμπελόκηπους, κτήρια καταστημάτων και γραφείων στο Παγκράτι (Millenium), στην Κηφισιά (Αίγλη), στο Κολωνάκι και στην Ευελπίδων.

    Με το deal αυτό οι πιστώτριες τράπεζες, επιδιώκουν το «νοικοκύρεμα» των δανείων της ελληνικής εταιρείας ενώ προσβλέπουν σε υψηλότερες εισροές από την παράταση της διάρκειας εκμετάλλευσης των ακινήτων, αλλά και από την αποπεράτωση και εκμίσθωση των ημιτελών σήμερα-αλλά προς ολοκλήρωση- ακινήτων του ομίλου Χαραγκιώνη.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι η διοίκηση του ομίλου θα παραμείνει στην οικογένεια Χαραγκιώνη, τον Θεόδωρο Χαραγκιώνη εκτελεστικό πρόεδρο του ομίλου και το διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Νικηφόρο.

    Παρόλα αυτά το ενδιαφέρον του Ομίλου Χαραγκιώνη είναι επικεντρωμένο το τελευταίο διάστημα στη λειτουργία του «Capitol», του πρώτου εμπορικού outlet στο κέντρο της Αθήνας. Η επίσημη έναρξη τοποθετείται στις αρχές Δεκεμβρίου λίγο πριν τα φετινά Χριστούγεννα που είναι παραδοσιακά η καλύτερη περίοδος για το εμπόριο.

    «Τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά»

    Στο μεταξύ, πηγές του ομίλου Χαραγκιώνη με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του δανεισμού ξεκαθαρίζουν πως τα δάνεια αν και πολλά εξυπηρετούνται κανονικά και τονίζουν πως οι τράπεζες στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια της εταιρείας να αναπτυχθεί.

    «Δεν υπάρχουν κόκκινα δάνεια στον όμιλο μας. Όλα μας τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά. Για αυτό και είμαστε η μοναδική ιδιωτική εταιρεία που έχει παραμείνει στο χώρο του real estate», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

    Τονίζουν μάλιστα πως τα όποια προβλήματα υπήρχαν στο παρελθόν κυρίως λόγω της αδυναμίας των μισθωτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έχουν ξεπερασθεί και προσθέτουν πως τα ακίνητα του ομίλου είναι όλα καλά μισθωμένα.

    Το αμερικάνικο fund Fortress

    Το αμερικανικό private equity fund Fortress Investment Group LLC δεν είναι καθόλου άγνωστο στη μικρή, ελληνική αγορά. Ανά διαστήματα, έχει υλοποιήσει, άλλοτε επικερδείς, άλλοτε όχι, επενδυτικές κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο, τη ναυτιλία και την ακτοπλοΐα, το real estate, τον κλάδο της υγείας και των τροφίμων, ενώ έχει παρακολουθήσει και εξετάσει εκ του σύνεγγυς την απόκτηση σειράς assets στα οποία τα τελευταία χρόνια έχει μπει πωλητήριο.

    Το fund Fortress, που έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 71 δισ. δολαρίων, είναι γνωστό στην ελληνική αγορά από τη συμμετοχή του στην ακτοπλοϊκή Attica Group, όπου τον Αύγουστο του 2014 εισέφερε ρευστότητα 100 εκατ. ευρώ με ομόλογα, εκ των οποίων 50 εκατ. ευρώ μετατρέψιμα σε μετοχές. Τα ομόλογα λήγουν το 2019, ενώ το Fortress παραμένει ισχυρός υποψήφιος για την εξαγορά της Attica Group. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία απέκτησε πρόσφατα το 50,03% της Hellenic Seaways. Σημειώνεται ότι η Attica Group είναι θυγατρική της MIG, της οποίας το fund Fortress έχει αγοράσει ομολογιακή έκδοση λήξης 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μεγάλη ζήτηση για το outlet του ομίλου Χαραγκιώνη- Αρχές Δεκεμβρίου η έναρξη λειτουργίας του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη: Τι θα κάνουν οι τράπεζες με Καλογήρου, Χαραγκιώνη, Άλφα Γκρίσιν και Σφακιανάκη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι νέοι έρωτες του μεγαλοτραπεζίτη



    ΣΧΟΛΙΑ