• Real Estate

    Θ. Χαραγκιώνης: Επανεξετάζει το project του outlet στο Capitol – Στο τραπέζι η μικτή αξιοποίηση του εμπορικού κέντρου

    Θόδωρος Χαραγκιώνης

    Θόδωρος Χαραγκιώνης


    Τη δημιουργία εμπορικού outlet στο Capitol επανεξετάζει ο όμιλος Χαραγκιώνης, μετά την απόφαση μεγάλων «ονομάτων» στο χώρο της ένδυσης και υπόδησης να κάνουν ένα βήμα πίσω εξαιτίας των ισχυρών δεσμεύσεων που έχουν με το McArthurGlen. Όπως λέει στο mononews.gr ο πρόεδρος του ομίλου, Θεόδωρος Χαραγκιώνη, αυτή τη στιγμή εξετάζονται διάφορα σενάρια για τον τρόπο αξιοποίησης του Capitol, και τονίζει πως ήδη γίνονται διαβουλεύσεις με μια σειρά από ενδιαφερόμενους για την μίσθωση των χώρων του. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με τον κ. Χαραγκιώνη, είναι μια μεγάλη πολυεθνική που ενδιαφέρεται να εκμισθώσει όλους τους ορόφους για να δημιουργήσει τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών (call center) αλλά και δυο γνωστές αλυσίδες, οι οποίες αναζητούν χώρους στο κέντρο της πόλης. Αν και όπως λέει ο ίδιος, δεν υπάρχει ακόμη κάποια συμφωνία, είναι πιθανόν να προκριθεί η λύση της μικτής χρήσης του Capitol, με εμπορικά καταστήματα και γραφεία.

    Σχολιάζοντας τους λόγους που οδήγησαν τον όμιλο να εγκαταλείψει την ιδέα του εμπορικού outlet, την οποία είχε διαφημίσει και υποστηρίξει με σθένος, ο γνωστός επιχειρηματίας σημειώνει πως καταλυτικό ρόλο έπαιξε η αναδίπλωση των μεγάλων «ονομάτων» της ένδυσης και υπόδησης που είχαν εκφράσει αρχικά την υποστήριξή τους στο project. Οι συγκεκριμένες εταιρείες, υπογραμμίζει, διαπίστωσαν εκ των υστέρων ότι η σύμβαση που υπέγραψαν με το McArthruGlen στα Σπάτα, προέβλεπε βαρύτατα πρόστιμα στο ενοίκιο στην περίπτωση που άνοιγαν δεύτερο κατάστημα σε απόσταση μικρότερη των 40 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να υπαναχωρήσουν. Το Capitol βρίσκεται μόλις 27 χιλιόμετρα μακριά από το McArthurGlen.

    Από τότε, η διοίκηση του ομίλου Χαραγκιώνη ξεκίνησε να αναζητά εναλλακτικές λύσεις, καθώς θεώρησε πως το εμπορικό outlet που είχε οραματιστεί δεν θα μπορούσε να «σταθεί» μόνο με μικρές και ανώνυμες μπουτίκ, και χωρίς τις μεγάλες φίρμες, οι οποίες λειτουργούν ως πόλος έλξης πελατών. Επιπλέον, εκτίμησε ότι με τους μικρότερους παίκτες και βιοτέχνες το ρίσκο για την απόδοση του ενοικίου σε σχέση με τις πολυεθνικές είναι μεγαλύτερο καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να «κρύβουν» πωλήσεις, μιας και το ύψος του ενοικίου συνδέεται άμεσα με τον τζίρο που κάνουν.

    Ο κ. Χαραγκιώνης αν και αναγνωρίζει την σημαντική καθυστέρηση που υπάρχει με την αξιοποίηση του Capitol –η έναρξη λειτουργίας του outlet ήταν προγραμματισμένη τον περασμένο Σεπτέμβριο-, ωστόσο υπογραμμίζει πως βασικό ζητούμενο σε μια επένδυση είναι η βιωσιμότητά της.

    «Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε την αξιοποίηση, παρά να προχωρήσουμε σε κάτι που δεν θα είναι βιώσιμο… Η βιωσιμότητα είναι το Α και το Ω», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

    Όπως λέει ο ίδιος, στην φάση που βρίσκεται σήμερα η οικονομία, η εξεύρεση αξιόπιστου εκμισθωτή είναι δύσκολη υπόθεση και τονίζει πως το πάνω χέρι έχει πλέον ο εκμισθωτής και όχι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Φέρνει μάλιστα, το παράδειγμα μεγάλης πολυεθνικής αλυσίδα που ενοικιάζει ακίνητο του ομίλου στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, στην οποία αναγκάστηκε να μειώσει το ενοίκιο από περίπου 180.000 ευρώ σε 110 χιλ. ευρώ, προκειμένου να μην εγκαταλείψει τον χώρο.

    Ο κ. Χαραγκιώνης αναφέρεται τέλος στην πορεία αναδιάρθρωσης των δανείων του ομίλου, λέγοντας πως τα πράγματα κυλάνε με βραδείς ρυθμούς κυρίως στο κομμάτι που αφορά την Fortress. Δεν διστάζει μάλιστα να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για την στάση του αμερικάνικου fund, το οποίο όπως λέει κινείται το ίδιο αργά με τις τράπεζες, παρότι αρχικά έδινε την εντύπωση ενός γρήγορου και ευέλικτου παίκτη. Εκτιμά ωστόσο, πως η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι και ξεκαθαρίζει πως μετά τη ρύθμιση των δανείων η διοίκηση θα παραμείνει στον έλεγχο της οικογένειάς του. Να σημειωθεί πως ο συνολικός δανεισμός του ομίλου Χαραγκιώνη ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ, τα μισά εκ των οποίων είναι στην Alpha Bank και τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά. Τα άλλα μισά είναι στην Eurobank και στην Πειραιώς, για τα οποία υπάρχει συμφωνία να ρυθμιστούν με τη συμβολή της Fortress.



    ΣΧΟΛΙΑ