• First Top Stories

    Γιατί ο Δημήτρης Κούτρας (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) είναι τώρα υπό πίεση και οι MIG-άλλες ανησυχίες του Χρήστου Μεγάλου

    the wise man

    the wise man


    Δημήτρης Κούτρας. Αντιπρόεδρος Ελλάκτωρ
    Δημήτρης Κούτρας. Αντιπρόεδρος Ελλάκτωρ

    Στα δύσκολα ο Δημήτρης Κούτρας : Η χθεσινή ποινική δίωξη, από την εισαγγελέα διαφθοράς, κατά της ΑΚΤΩΡ για το περίφημο οδικό έργο στα Σκόπια που είχε αποτελέσει αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης στη γειτονική χώρα αλλά και ελέγχων από διεθνείς οργανισμούς δυσκολεύει τη θέση του αντιπροέδρου της ΑΚΤΩΡ Δημήτρη Κούτρα στη διαμάχη με την πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση.

    Ο έλεγχος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) φαίνεται πως έβγαλε στην επιφάνεια απίστευτα πράγματα. Από τα οργανωμένα ταξίδια άσχετων προσώπων με το έργο που πληρώνονταν στα Σκόπια (!) μέχρι τις υπέρογκες αμοιβές υπαλλήλων της τεχνικής εταιρείας.

    Το έργο, που ήταν πράγματι χρήσιμο για τη γειτονική χώρα, έχει μείνει από χρηματοδότηση καθώς η EBRD επικαλείται τα πορίσματα και δεν πληρώνει την ελληνική τεχνική εταιρεία. Αλλά και η πλευρά Καλλιτσάντση, που ασχολούνταν για χρόνο με τη Μέση Ανατολή, δεν πρέπει να αισθάνεται καλά με όσα συμβαίνουν στο Κατάρ, όπου ήδη έχουν συσσωρευθεί προβλήματα με την “Χρυσή Γραμμή” του μετρό στη Ντόχα. Πολύ ξύλο!

    MIG(ΑΛΟ) πρόβλημα 

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς
    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς

    Λίγο ανήσυχος εμφανίστηκε χθες στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου. Η ανησυχία του ίσως είχε να κάνει με το να προλάβει την προγραμματισμένη πτήση του, που είχε μετά τη συνάντηση, ίσως όμως και με την επίτευξη των στόχων του business plan, Agenda 2020.

    Ένα σχέδιο που η αλήθεια είναι ότι θέτει ρεαλιστικούς στόχους αφού βασίζεται σε πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Εντύπωση έκανε ότι για εφέτος προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,7%, που είναι άκρως ρεαλιστικό σενάριο. 

    Το σημείο πάντως, που αποτελεί πραγματικό πονοκέφαλο για τον κ. Μεγάλου  είναι με ποιό τρόπο θα πάρει πίσω η Τράπεζα Πειραιώς τα δάνεια που έχει δώσει στη MIG; Ο κ. Μεγάλου είπε ότι επιδίωξη της τράπεζας είναι να πάρει πίσω και τα 700 εκατ. ευρώ, που χρωστάει η MIG στην Πειραιώς.

    Και θα τα πάρει με ανάπτυξη της εταιρείας και με αξιοποίηση της συμμετοχής που έχει η Τράπεζα στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG (είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 32%  με το ποσοστό αυτό να αποτιμάται στο Χρηματιστήριο … στα 50 εκατ. ευρώ ). Το πρόβλημα είναι ότι οι αμαρτίες του Βγενόπουλου είναι τόσο μεγάλες που η MIG δεν μπορεί να αναπτυχθεί αφού επιβαρύνεται με συνολικό δανεισμό 1,5 δισ. ευρώ. Απλώς τα 700 εκατ. ευρώ είναι χρέος μόνο προς την Τράπεζα Πειραιώς. Πάντως ο ίδιος υπενθύμιζε ότι η Πειραιώς δεν είναι equity fund αλλά τράπεζα.

    Μπράβο στην κ. Κασελάκη 

    Ευτυχία Κασελάκη. Επικεφαλής Retail Τράπεζα Πειραιώς
    Ευτυχία Κασελάκη. Επικεφαλής Retail Τράπεζα Πειραιώς

    Πάντως ο Χρήστος Μεγάλου έδωσε εύσημα στην επικεφαλής του retail της Τράπεζας Πειραιώς στην κ. Ευτυχία Κασελάκη. Η κα Ευτυχία Κασελάκη διαχειρίσθηκε 18 εξαγορές & συγχωνεύσεις τα προηγούμενα χρόνια και τώρα είναι ανώτερος Γενικός Διευθυντής, και εποπτεύει τον Τομέα Λιανικής Τραπεζικής, Δικτύου Καταστημάτων και Καταθέσεων στην Ελλάδα. Επίσης υπό την ευθύνη της δημιουργήθηκε  το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό τραπεζικό κατάστημα (e-branch) στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το πρώτο e-branch, από την Τράπεζα Πειραιώς, λειτουργεί ήδη εδώ και λίγους μήνες  και βρίσκεται στη συμβολή των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, ενώ λειτουργούν άλλα δύο στις περιοχές Χαλανδρίου και Σπάτων (McArthur Glen) αντίστοιχα.

    Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

    Το τελευταίο σενάριο στο οποίο ελπίζουν όσοι επενδύουν στον Αλέξη Τσίπρα είναι πως “δεν θα πάρουμε το χρέος, αλλά θα μας προσφέρουν ανάπτυξη”! Τώρα το πως ακριβώς θα μας την προσφέρουν, θα σας γελάσουμε. Πιθανώς μέσω του συνεταιριστικού μοντέλου και της κοινωνικής οικονομίας των επιδοτήσεων. Δεν είναι και άσχημα! Στην Ιρλανδία, μέχρι να φτάσουν στη δεκαετία του ’80 οπότε και απογειώθηκε η οικονομία, είχαν δημιουργηθεί τρεις – τέσσερις γενιές ανθρώπων που ζούσαν από τα επιδόματα ανεργίας και απορίας.

    Προπάππους,παππούς, πατέρας και γιος. Εμείς είμαστε ακόμα στην πρώτη γενιά! Γι’ αυτό και μπορεί ο ταλαίπωρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος να μιλάει με τόση ευκολία για τις οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης, όπως χθες. Και να ζητάει να προσδιορίζονται στη νέα συμφωνία με τους δανειστές “συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα στηρίζουν την ανάπτυξη”. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν άραγε και την κυβερνητική αλλαγή;

    Για το King’s Palace;

    Δεν είναι γνωστό αν υπήρξε ουρά επενδυτών για τη μακροχρόνια μίσθωση του πρώην κεντρικού κτιρίου της Αγροτικής Τράπεζας στη συμβολή των οδών Κριεζώτου και Πανεπιστημίου που κάποτε στέγαζε το ξενοδοχείο King’s Palace.

    Το κτίριο εκμισθώνεται, ως ξενοδοχείο, από τον σημερινό ιδιοκτήτη το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Πρώην Εργαζομένων ΑΤΕ με πρόσφατα δημοσιεύματα να αναφέρουν πως υπήρξε τουλάχιστον ένας υποψήφιος. Ποιος;

    Ο όμιλος Λασκαρίδη που ελέγχει τα γειτονικά “Μεγάλη Βρετανία” και “King George”.  Η προθεσμία έληξε την προηγούμενη εβδομάδα. Εμείς όμως να προσθέσουμε ότι ενδιαφέρον εκδήλωσε και ο επιχειρηματίας που ανοίγει το καινούργιο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού, το Atheneum στο κτίριο που στεγαζόταν κάποτε ο ισχυρός παράγων της πληροφορικής Σάκης Πουλιάδης!

    Το Concordia και η οικογένεια Λογοθέτη

    Μεγαλώνει συνεχώς η πρωτοβουλία Concordia της οικογένειας Λογοθέτη (Libra Group) όπως αποδεικνύει και η φετινή διοργάνωση του Concordia Europe στην Αθήνα, στην οποία μίλησε χθες το βράδυ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ορισμένοι άσπονδοι φίλοι των αδελφών Λογοθέτη υποστηρίζουν πως και η επόμενη εκδήλωση θα γίνει στην Αθήνα αφού – λόγω των στενών σχέσεων με τους Δημοκρατικούς και την οικογένεια Κλίντον – θα τους κάνει “έξωση” ο πρόεδρος Τραμπ από τη Νέα Υόρκη!

    Σας διαβεβαιώνουμε πως η ετήσια εκδήλωση του μη κυβερνητικού οργανισμού θα πραγματοποιηθεί κανονικά στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Οι Δημοκρατικοί έστειλαν πάντως στην Αθήνα τον πρώην αντιπρόεδρο Joe Bidden.

    Πέρυσι είχε πάει και ο κ. Τσίπρας και είχαμε τη γνωστή ιστορία του διαλόγου με τον πρώην πρόεδρο Κλίντον. Φανταζόμαστε πως θα αποφύγει φέτος να συμμετάσχει αν και έχει κάνει προόδους στις ξένες γλώσσες! Α, και η ομιλία του Γιώργου Λογοθέτη ήταν πραγματική διαφήμιση για τους Ελληνες.

    Οι δουλειές του κ. Τσόπελα

    Η μελέτη για την αντιμετώπιση / αξιολόγηση των προβληματικών δανείων για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αναδιοργάνωση των Γενικών Διευθύνσεων της Εθνικής Τράπεζας είναι μερικές μόνο από τις δουλειές που πήρε την τελευταία τριετία η αμερικανική McKinsey & Co.

    Γνωστή είναι και η περίφημη μελέτη (το 2012 αν θυμόμαστε καλά) για λογαριασμό του ΣΕΒ για το τι πρέπει να γίνει στην ελληνική οικονομία ώστε να βγει γρήγορα από την κρίση. Τώρα πήρε και το κρίσιμο συμβόλαιο διάσωσης της ΔΕΗ καθώς και δημιουργίας της λίστας με τις λιγνιτικές μονάδες που θα πωληθούν. Με αυτή τη σύμβαση φαίνεται πως θα δυσκολευθεί ο επικεφαλής του γραφείου Αθήνας, δηλαδή της “McKinsey Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιωρισμένης Ευθύνης”, κ. Γιώργος Τσόπελας. Πως πάει από έσοδα; Τι να σας πούμε; Τελευταία φορά που δημοσιεύθηκε ισολογισμός αφορούσε το 2012!

     



    ΣΧΟΛΙΑ