• First Top Stories

    The Wise Man: Εθνική, Eurobank και retail οι πρωταγωνιστές για ΟΠΑΠ. Στις 18 Απριλίου αναλαμβάνει ο Χρ. Μεγάλου στην Πειραιώς

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    H Εθνική και το retail οι πρωταγωνιστές για ΟΠΑΠ: Η Εθνική κατά αρχή και στην συνέχεια η Eurobank και το retail (ευρύ επενδυτικό  κοινό) ήταν οι πρωταγωνιστές της δημόσιας πρότασης ομολογιών του ΟΠΑΠ, που συγκέντρωσε τη ζήτηση 421 εκατ. ευρώ ενώ η προσφορά ήταν για μέγιστο ποσό 200 εκατ. ευρώ. Η αξιοσημείωτη επιτυχία οφείλεται εκτός από την ίδια την εταιρεία, στην Eurobank, που ξεχώρισε στην διαδικασία και στον απλό κόσμο που έχει διαθέσιμα στις ελληνικές τράπεζες αλλά παίρνει μικρούς τοκους.

    Η δημόσια προσφορά του ΟΠΑΠ έδωσε τη δυνατότητα στους καταθέτες των τραπεζών να κερδίσουν απόδοση 3,5% ετησίως όταν τώρα οι τράπεζες του δίνουν τόκο από 0% έως 0,70%.

    Μετά το Πάσχα στην Πειραιώς ο Χρ. Μεγάλου 

    Χρήστος Μεγάλου
    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Στις 18 Απριλίου αναλαμβάνει επίσημα την θέση του CEO στην Τράπεζα Πειραιώς ο Χρήστος Μεγάλου. Προς το παρόν ενημερώνεται για να μείζονα θέματα της τράπεζας.

    Ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάθεσης προσφορών για το το 40,44% της Hellenic Sea Ways (HSW) της Τράπεζας Πειραιώς – Γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός

    Ολοκληρώνεται σήμερα Δευτέρα η διαδικασία κατάθεσης προσφορών για το 40,44% της Hellenic Sea Ways (HSW), ποσοστό το οποίο κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς. Ήδη οι μνηστήρες είναι τρεις. Οι Μινωικές Γραμμές του ομίλου Γκριμάλντι που κατέχει ήδη το 45,83% της HSW, το fund με την επωνυμία Fortress και η Eagle Mind Shipping του εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου.

    Και οι τρεις μνηστήρες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσθετο ποσοστό της τάξης του 9,6%, το οποίο ανήκει σε εταιρείες συμφερόντων του Ιωάννη Σήφη Γ. Σ. Βαρδινογιάννη και του κ. Αντώνη Αγαπητού.

    Όμως όπως γράφαμε έχουν βγει τα μαχαίρια μεταξύ Γκριμάλνττι και Βαρδινογιάννη καθώς οι Μινωικές Γραμμές ζήτησαν έκτακτη γενική συνέλευση με αίτημα τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την περίοδο της διοίκησης Βαρδινογιάννη στην HSW.

    Την ίδια ώρα όπως πληροφορείται η στήλη υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κηρυχθεί ο διαγωνισμός άγονος από την Πειραιώς σε περίπτωση που δεν καλυφθεί από τις κατατεθείσες προσφορές το τίμημα που απαιτείται για την απόκτηση του 40,44% της HSW, με αποτέλεσμα η διαδικασία το πιθανότερο να επαναληφθεί.

    Με δεδομένο ωστόσο ότι πρόσφατα άλλαξε ο CEO της Πειραιώς με την τοποθέτηση του κ. Μεγάλου το πιο πιθανόν όπως εκτιμάται είναι τηρηθεί μια στάση αναμονής και εξεύρεσης και άλλων λύσεων.

    ΕΑΒ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά στις μισθοδοσίες διευθυντών 

    Μπορεί να νιώθετε ότι σας ζαλίζουμε πολλές φορές με την ΕΑΒ αλλά η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη κρατική βιομηχανία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δημοσιογραφικό και όχι μόνο. Τι μαθαίνουμε ; Ότι επικρατούν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις μισθοδοσίες.

    Ειδικά εάν κάποιος διατηρεί σχέσεις με κομματάρχη ο οποίος διατείνεται ότι είναι κοντά σε υπουργό. Στην ΕΑΒ λοιπόν υπάρχουν δύο στελέχη στο βαθμό του Διευθυντή.  Με ίδια χρόνια υπηρεσίας, ίδιο βαθμό αλλά αμείβονται διαφορετικά. Ο ένας με 3.000 ευρώ μεικτά και ο άλλος με 1.650.

    Γιατί αυτό; Μα επειδή ο ένας διατείνεται ότι έχει προσβάσεις και σχέσεις με κομματάρχη σημερινού υπουργού. Τουλάχιστον αυτό λέγεται στην ΕΑΒ αν και εμείς ως στήλη αδυνατούμε να τα πιστέψουμε.

    Σε ταβέρνα στο Μικρολίμανο διασκέδαζε ο Μαρινάκης

    Σε γνωστή ταβέρνα στο Μικρολίμανο εθεάθη το Σάββατο το μεσημέρι να διασκεδάζει ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης.

    Και από ότι μάθαμε το κλίμα ήταν ιδιαίτερα καλό με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού να κάθεται εκεί για αρκετή ώρα και να δείχνει ιδιαίτερα ευδιάθετος απολαμβάνοντας τους ήχους της δυνατής μουσικής του μαγαζιού όπως επίσης τα πιάτα και το αλκοόλ που έρεε άφθονο.

    Βίλες στα βόρεια προάστια και καταστήματα οι πρωταθλητές στη ρευματοκλοπή 

    Στα ύψη βρίσκεται η ρευματοκλοπή σύμφωνα με επίσημα στοιχεία  Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ). Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα , το 2016 εντοπίστηκαν 10.616 κρούσματα έναντι 400 το 2006 ποσοστό που είναι κατά 27 φορές αυξημένο σε σχέση με μια δεκαετία πριν.

    Τι μεσολάβησε; Αφενός η οικονομική κρίση και αφετέρου ότι τα τελευταία χρόνια ο ΔΕΔΔΗΕ δίνει μεγαλύτερη σημασία στο φαινόμενο και κάνει και περισσότερους ελέγχους. Εδώ βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι πρωταθλητές στη ρευματοκλοπή δεν είναι τα νοικοκυριά όπως ίσως φαντάζονται πολύ.

    Αλλά τα καταστήματα και βίλες των βορείων προαστίων. Ναι καλά ακούσατε γιατί όπως και να το κάνουμε ένα νοικοκυριό δεν έχει και μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, άρα και να κάνει ρευματοκλοπή ίσως να μην εντοπιστεί και εύκολα αν και το πιο πιθανό για ένα νοικοκυριό είναι να επανασυνδέσει παράνομα το ρεύμα και όχι να κάνει ρευματοκλοπή.

    Αντίθετα τα καταστήματα και οι βίλες έχουν μεγάλους λογαριασμούς ρεύματος οπότε σε περίπτωση ρευματοκλοπής ξαφνικά ο συνήθης φουσκωμένος λογαριασμός μειώνεται απότομα και γίνεται αντιληπτό.



    ΣΧΟΛΙΑ