• First Top Stories

    Σελόντα: Σοκ για τους επενδυτές οι θηριώδεις ζημιές των 20 εκατ.

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Το σοκ των υποψήφιων αγοραστών από τη Σελόντα και η σύμπτωση με τον διευθύνοντα σύμβουλο

    Ένα μικρό σοκ υπέστησαν ορισμένοι από τους υποψήφιους αγοραστές των εταιρειών Σελόντα και Νηρεύς. Το σοκ το προκάλεσαν οι τεράστιες ζημιές προ φόρων 20 εκατ. ευρώ της Σελόντα στο τέλος του α΄εξαμήνου 2017. Οι ζημιές προέκυψαν από τη τεράστια αρνητική διαφορά στην αποτίμηση των ψαριών (του ζωικού κεφαλαίου όπως λέγεται) του α΄εξαμήνου την οποία δεν κατάφεραν να καλύψουν οι πωλήσεις (αποτίμηση ψαριών στην αρχή του εξαμήνου μείον αποτίμηση ψαριών στο τέλος εξαμήνου συν πωλήσεις εξαμήνου).

    Το περίεργο σύμφωνα με κάποιους που παρακολουθούν την διαδικασία είναι ότι τα ψάρια του Νηρέα το ίδιο διάστημα μεγάλωσαν πιο πολύ από τα ψάρια της Σελόντα και αυτό τους έβαλε σε μεγάλες σκέψεις.

    Όμως δεν έφταναν τα πολύ κακά αποτελέσματα της Σελόντα. Υπάρχει και μία σύμπτωση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Σελόντα, Μιχάλης Παναγής ήταν στον προβληματικό Μαϊλλη.

    Τον  προβληματικό Μαϊλλη είχε αναλάβει η HIG μετά από μεγάλη διαγραφή δανείων άνω των €100 εκατ ευρώ.

    Πρόσφατα, η HIG μετέφερε την μητρική έδρα του ομίλου Μαϊλλη στο Λουξεμβούργο. Η σύμπτωση είναι ότι η HIG φέρεται να ενδιαφέρεται για την Σελόντα.

    Για την ιστορία να πούμε ότι η είναι αμερικανικό distressed debt fund και δεν έχει καμία σχέση με το πανεπιστήμιο Harvard και την Harvard Management Company, που διαχειρίζεται τα κεφάλαια του πανεπιστημίου.

    Και το ανεβοκατέβασμα των υποψηφίων που περνούν στη β΄φάση 

    Ανεβοκατεβαίνουν οι επενδυτές που ενδιαφέρθηκαν ή περνούν στην επόμενη φάση της διαδικασίας για Νηρέα και Σελόντα; Ήταν οκτώ; Ήταν έντεκα; Ήταν δώδεκα;

    Ο κάθε πληροφοριοδότης δίνει και έναν αριθμό! Το ζήτημα είναι πόσοι θα μείνουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    Και που θα καθίσει η μπίλια για την αποτίμηση του ζωικού κεφαλαίου των εταιρειών…

    Η ΔΕΗ και η ορχήστρα του Τιτανικού

    Κάθε ημέρα που περνάει καταλαβαίνουμε ολοένα και περισσότερο πως δεν υπάρχει στιβαρό σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ η οποία καταρρέει εν μέσω πανηγυρισμών από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της διοίκησης. Προ ημερών από το γραφείο του Γ. Σταθάκη υποστήριζαν πως υπάρχει ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες από Ευρώπη, Κίνα, Ινδία, κλπ.

    Χθες μάθαμε από τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη πως ουδείς ευρωπαϊκός όμιλος ενδιαφέρεται, όπως έχει γράψει ο ταπεινός σχολιογράφος σας εδώ και εβδομάδες. Αντίθετα, κατά τον κ. Παναγιωτάκη, ενδιαφέρονται αμερικανικοί όμιλοι, Κινέζοι και Ιάπωνες.

    Ο κ. Σταθάκης μας έλεγε αρχικά πως θα περάσει αμάσητο από τις Βρυξέλλες το σχέδιο πώλησης λιγνιτικών μονάδων, όπως των απαρχαιωμένων του Αμυνταίου. Τώρα μαθαίνουμε πως στο πακέτο έχουν μπει και οι μονάδες της Μεγαλόπολης! Ολα γίνονται με προσεκτικό σχεδιασμό, είναι σαφές!

    Και η διοίκηση μας λέει για τα σχέδια επέκτασης στο εξωτερικό όταν αδυνατεί να χρηματοδοτήσει στοιχειώδεις επενδύσεις. Ταυτόχρονα εμφανίζει ένα σχέδιο πώλησης πελατολογίου ως απλή διαδικασία όταν ελάχιστοι θεωρούν πως μπορεί να προχωρήσει.

    Οι αγωνιστές της ΓΕΝΟΠ και η Μεγαλόπολη

    Τελικά είναι πολύ σκληρός ο κ. Γ. Αδαμίδης της ΓΕΝΟΠ. Με το που έμαθε πως εργαζόμενοι της ΔΕΗ από τη Μεγαλόπολη προγραμματίζουν να έρθουν αύριο στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν επειδή οι μονάδες οδεύουν προς πώληση δίνει μάχη για να μείνουν οι διαδηλωτές στην Πελοπόννησο!

    Να χαλάσουν τη γιορτή για τη “μάχη της Ηλεκτρικής”;

    Δεν γνωρίζουμε αν θα πετύχει η προσπάθεια της ΓΕΝΟΠ. Ποιος θυμάται εξάλλου τις δηλώσεις Αδαμίδη πως θα βάλει σε κάθε πλατεία οθόνες και θα παίζει το βίντεο στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει (προεκλογικά) πως η πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι εθνική προδοσία;

    Ο αγωνιστής Νίκος Φωτόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ που ετοιμάζεται να εγκρίνει την πώληση μονάδων, τι λέει άραγε;

    Και στο κάτω – κάτω, ποιο σοβαρό εναλλακτικό σχέδιο παρουσίασε τόσους μήνες η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ που στην αρχή έσκουζε και τώρα κρύβεται;

    Είχε ποτέ ανακοινωθεί επένδυση 300 εκατ. από την Blackrock;

    Στη χώρα όπου ανορθόγραφες ανακοινώσεις συμπαθών Λιβανέζων εμφανίζονται ως επίσημα κείμενα του κράτους του Κατάρ είναι λογικό να μαθαίνουμε πως η Blackrock ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε επένδυση 300 εκατ. ευρώ στον Κηφισσό!  Και πως σταμάτησε όχι επειδή λίγο παρακάτω η ΒΙΟΧΑΛΚΟ επεκτείνει το εμπορικό κέντρο River West (πόσα εμπορικά να γίνουν στα δύο χιλιόμετρα;), αλλά επειδή η κυβέρνηση (κάποιο τμήμα της, τέλος πάντων!) καθυστερεί τις αδειοδοτήσεις.

    Μάλιστα οι αμερικανοί, επειδή ενδιαφέρονταν σοβαρά, είχαν πάρει και ειδικό στα εμπορικά κέντρα, τον κ. Τσουκαλά, πρώην επικεφαλής της ΓΑΙΑΟΣΕ.

    Η στήλη, επειδή είναι υπέρ των επενδύσεων, περιμένει την επίσημη επιστολή αποχώρησης από τη Blackrock για να συμμετάσχει στο κύμα καταγγελιών κατά της κυβέρνησης!

    Από το Πεκίνο με αγάπη

    Η στήλη έχει από την πρώτη στιγμή εκφράσει τις επιφυλάξεις της για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται οι Κινέζοι επιχειρηματίες, για το ιδιόμορφο μοντέλο διοίκησης, για τα μαχαιρώματα μεταξύ διαφόρων φραξιών του ΚΚΚ, κ.λπ.

    Στις χώρες όπου αναλαμβάνουν έργα, το 70% – 90% των εργατών είναι Κινέζοι ώστε τα λεφτά να επιστρέφουν στο Πεκίνο!

    Προ ημερών μάθαμε, όμως, κάτι απίστευτο. Κινεζική εταιρεία δημιούργησε σε πάροδο της οδού Φιλελλήνων ένα κατάστημα με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Σε αυτό το κατάστημα στέλνουν τα γκρουπ Κινέζων τουριστών ώστε να μη μείνει κανένα …γουάν στους καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου που πωλούν ντόπια προϊόντα της χώρας μας!

    Απίστευτο, αλλά αληθινό.



    ΣΧΟΛΙΑ