ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι επενδυτές στρέφονται και πάλι στα ομόλογα ποντάροντας στα έσοδα από τους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να ενισχυθούν τα δημοσιονομικά της χώρας, ύστερα από ένα παρατεταμένο sell-off των ομολόγων την περασμένη Άνοιξη.
Αν και οι εξαγγελίες του Τραμπ για τους δασμούς τον περασμένο Απρίλιο έπληξαν τις παγκόσμιες αγορές και προκάλεσαν φόβους για οικονομικό σοκ, οι επενδυτές πλέον βλέπουν μία ευκαιρία σε αυτούς, ώστε να προχωρήσουν οι φορολογικές περικοπές και να περιοριστεί το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.
Αυξημένο έλλειμμα
«Ο μόνος τρόπος που βλέπω για να μειώσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ το ανεξόφλητο χρέος της στο εγγύς μέλλον είναι να αξιοποιήσει τα έσοδα από τους δασμούς», ανέφερε ο Άντι Μπρένερ, επικεφαλής του τμήματος διεθνών σταθερών εισοδημάτων της NatAlliance Securities. «Θα ήταν πρόβλημα να μην υπάρχουν τα έσοδα από τους δασμούς», σημειώνει.
Τον περασμένο μήνα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προέβλεψε ότι οι δασμοί του Τραμπ θα αυξήσουν τα έσοδα της αμερικανικής κυβέρνησης κατά 4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη διετία.
Κάτι τέτοιο θα έδινε δημοσιονομικό χώρο για να καλυφθούν οι απώλειες των φορολογικών περικοπών που προβλέπονται στο φορολογικό νόμο του Τραμπ, ο οποίος επικρίθηκε έντονα καθώς αναμένεται να αυξήσει τον δανεισμό κατά 4,1 τρισ. δολάρια εντός των επόμενων δύο ετών.
Η στροφή της αγοράς έρχεται ύστερα από μήνες αναταραχής, καθώς η εμπορική στρατηγική του Τραμπ σε συνδυασμό με τις επιθέσεις προς τη Fed προκαλούσαν εκνευρισμό τους επενδυτές.
Ο Τραμπ για μήνες χρησιμοποίησε την απειλή των δασμών για γεωπολιτικούς σκοπούς και για την ώθηση της επανεκβιομηχάνισης στις ΗΠΑ, υποσχόμενος παράλληλα την αύξηση των εσόδων κατά τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι φόβοι στους επενδυτές επανήλθαν την περασμένη Παρασκευή, όταν ένα εφετείο επικύρωση απόφασή του Διεθνούς Εμπορικού Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία ο Τραμπ δεν έχει την δικαιοδοσία να επιβάλλει ορισμένους δασμούς.
Στην απόφασή του το εφετείο διατηρεί σε ισχύ τους δασμούς, ενώ ο Λευκός Οίκος παρέπεμψε το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Η απόφαση αυτή πυροδότησε sell-off στα κρατικά ομόλογα για δύο ημέρες, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν για τα έσοδα από τους δασμούς.
Ο Thierry Wizman, στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιων επιτοκίων στην Macquarie Group, δήλωσε: «Εάν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος επιβολής νέων δασμών του Τραμπ ακυρωθεί από τα δικαστήρια, ορισμένοι αναλυτές θα χαρούν, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, η ανάπτυξη μπορεί να βελτιωθεί και η Fed ίσως εμφανιστεί πιο πρόθυμη να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική. Αλλά όμως εστιάσουμε στο χρέος και τα ελλείμματα, η αγορά ομολόγων μπορεί να εξεγερθεί».
Υποστήριξε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να παραμείνουν οι φοροελαφρύνσεις του νόμου Τραμπ αλλά να καταργηθούν οι νέοι δασμολογικοί συντελεστές.
Ανησυχίες
Οι οίκοι αξιολόγησης S&P και Fitch έχουν δηλώσει ότι τα έσοδα από δασμούς ήταν ένας παράγοντας στην απόφασή τους να μην υποβαθμίσουν περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.
Ο Robert Tipp, επικεφαλής των παγκόσμιων ομολόγων στην PGIM Fixed Income, δήλωσε ότι υπάρχει «η ελπίδα τα έσοδα από τους δασμούς να μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας».
Οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων έχουν σταθεροποιηθεί μετά την κατάρρευση που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του Trump για τους δασμούς τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο, το κρατικό χρέος έχει υποστεί νέες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα ρεκόρ δανεισμού των πλούσιων χωρών ωθούν προς τα πάνω το κόστος των μακροπρόθεσμων ομολόγων.
Ακόμα και χωρίς τα έσοδα από τους δασμούς, ορισμένοι αναλυτές δεν είναι τόσο αισιόδοξοι για το χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Χωρίς τα έσοδα από τους δασμούς, το χρέος των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, το χρέος των ΗΠΑ θα ξεπεράσει σε σχέση με το ΑΕΠ το υψηλότερο επίπεδο που είχε φτάσει την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι το 2029.
«Αν οι δασμοί παγώσουν, ο θείος Σαμ θα στερηθεί μια πηγή εσόδων», ανέφερε ο Des Lawrence, ανώτερος στρατηγικός επενδυτής της State Street Investment Management.
«Βοηθάνε στο να καλυφθεί ένα κενό, αλλά το πρόβλημα εξακουθεί να είναι μεγάλο, καθώς η Αμερική ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα εισπράττει», κατέληξε.
© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal Holdings): «Όχι» στην εξαγορά της ΔΕΛΤΑ – Καμία συζήτηση με CVC
- Κώστας Τσιάρας: Σχεδιασμός της κυβέρνησης να μεταφέρει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε μια επομένη μέρα
- Καβάλα: Σορός ανασύρθηκε στην περιοχή Φιδονήσι
- Συνάντηση Θεοδωρικάκου με εκπροσώπους του ΣΕΒΤ: Δέσμευση για συμμετοχή στην πρωτοβουλία μείωσης των τιμών σε βασικά προϊόντα
