Μετά από χρόνια ανεξέλεγκτων αυξήσεων, οι τιμές των πολυτελών brands καταγράφουν την μικρότερη αύξηση από το 2019, καθώς ο κλάδος –εν μέσω μίας μακράς και αναμενόμενης κρίσης- προσπαθεί να προσαρμοστεί.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του 2025, το κόστος των πολυτελών προϊόντων αυξήθηκε κατά 3%, σύμφωνα με στοιχεία της UBS. Στα πολυτελή προϊόντα, είθισται οι μεταβολές στις τιμές για το έτος να καταγράφονται το πρώτο τρίμηνο.

1

Το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χρονιές. Ειδικότερα, το 2022, το κόστος είχε εκτοξευτεί στο 8%.

Κορυφαία brands όπως Louis Vuitton και Chanel εκτόξευσαν τις τιμές τους κατά την περίοδο 2019 έως 2023, εκμεταλλευόμενοι την ισχυρή ζήτηση για πολυτελή αξεσουάρ όπως τσάντες, ρούχα και κοσμήματα.

Η αύξηση τιμών εξόργισε τους καταναλωτές

Ωστόσο, οι καταναλωτές, στην πλειοψηφία τους εύποροι πελάτες αντιδρούν πλέον έντονα στις τεράστιες αυξήσεις τιμών, με τις εταιρείες να έχουν καταστήσει απρόσιτα ακόμα και στους πιο «φανατικούς» αγοραστές –αυτοί που εκτόξευσαν τις πωλήσεις την περίοδο της πανδημίας- τα πολυτελή προϊόντα.

Σύμφωνα με την Claudia D’ Arpizio, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος μόδας και πολυτέλειας της Bain, η κίνηση των πολυτελών οίκων να περιορίσουν τον ρυθμό αύξησης των τιμών είναι «σοφή στρατηγική στροφή».

«Μία συνετή προσέγγιση στην τιμολόγηση αντανακλά την προσπάθεια των οίκων να διατηρήσουν τον όγκο πωλήσεων ως έχει, ενώ παράλληλα ενισχύουν την ανθεκτικότητα των εταιρειών τους έναντι πιθανών κινδύνων, όπως οι δασμοί», σημείωσε.

Η περίοδος των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου για τους οίκους πολυτελείας ξεκινάει αυτή την εβδομάδα, με την απειλή των δασμών και των γεωπολιτικών εντάσεων να μην αφήνουν πολλά περιθώρια για ταχεία ανάκαμψη του κλάδου.

Η LVMH, που κυριαρχεί στην πολυτέλεια, αναμένεται να ανακοινώσει νέα μείωση στις πωλήσεις της, καθώς η δυναμική των πιο δυνατών της brands, όπως Louis Vuitton και Dior, έχει εξασθενήσει.

Ένας στέλεχος της βιομηχανίας πολυτελών ειδών ανέφερε ότι πλέον πολλοί πελάτες προτιμούν μικρότερα, πιο «μοντέρνα» brands, γυρίζοντας την πλάτη στις μεγάλες εταιρείες πολυτέλειας, των οποίων τα προϊόντα πλέον έχουν γίνει πολύ ακριβά γι’ αυτούς.

«Κανείς δεν θέλει να αισθάνεται ότι τον εκμεταλλεύονται»

Σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία McKinsey, οι αυξήσεις των τιμών ήταν αυτές που εκτόξευσαν τις πωλήσεις, σε ποσοστό 80% την περίοδο 2019-2023, ενώ ο όγκος των πωλήσεων συνέβαλε μόλις κατά 20%.

Ένα παράδειγμα αξιοσημείωτης αύξησης σε πολυτελή προϊόντα είναι οι τσάντες Louis Vuitton Speedy, οι οποίες ξεκινούν από 1.650 ευρώ, έχοντας διπλασιαστεί σε τιμή από το 2019. Μια μεγάλη τσάντα Chanel, με τιμή 11.100 ευρώ, έχει εκτοξεύσει την τιμή της κατά  80% μέσα στο παραπάνω διάστημα. Κάποιοι αγοραστές έχουν αντιδράσει στις αυξήσεις με παράπονα στα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το γεγονός ότι οι εύποροι πελάτες μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξήσεις δεν σημαίνει ότι δεν βλέπουν την εκτόξευση των τιμών», ανέφερε ο διευθυντής πολυτελών προϊόντων. «Κανείς δεν θέλει να αισθάνεται ότι τον εκμεταλλεύονται».

Ο αναλυτής της Citi, Thomas Chauvet προβλέπει πολυετείς «ευκαιρίες ανάκαμψης» για όσες εταιρείες δεν προχώρησαν σε επιθετικές αυξήσεις τιμών τους τόσο επιθετικά κατά την περίοδο της άνθησης της πολυτέλειας, μεταξύ αυτών η Hermès, Cartier, Buccellati και Van Cleef & Arpels της Richemont.

Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πλεονέκτημα γι’ αυτές τις εταιρείες εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν βαρείς δασμούς στις εισαγωγές από την ΕΕ και την Ελβετία. Οι δασμοί βρίσκονται αυτή την στιγμή σε ένα γενικό επίπεδο της τάξης του 10%, αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί ο συντελεστής αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.

Νικητές και χαμένοι στην πολυτέλεια

Η Hermès, για παράδειγμα, αύξησε τις τιμές τον Μάιο, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αντισταθμίσει το κόστος των πρόσθετων δασμών των ΗΠΑ. Ο Chauvet σημείωσε ότι άλλες εταιρείες πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων των Gucci και Bvlgari, έχουν λάβει παρόμοια μέτρα στις ΗΠΑ.

Την Πέμπτη, η LVMH αναμένεται να ανακοινώσει μείωση 3% στις οργανικές πωλήσεις του ομίλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Visible Alpha. Οι πωλήσεις στον κυρίαρχο τομέα της μόδας και των δερμάτινων ειδών, ο οποίος περιλαμβάνει κορυφαία brands όπως Louis Vuitton και Dior, αναμένεται να μειωθούν κατά 6%, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν τη ζήτηση από τους εύπορους πελάτες.

Η οργανική ανάπτυξη της Kering προβλέπεται να μειωθεί κατά 13%, λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων για η Gucci. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πωλήσεις της κύριας μάρκας της Kering θα μειωθούν κατά 25% πριν από την άφιξη του νέου διευθύνοντος συμβούλου Luca de Meo τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, ορισμένοι οίκοι πολυτελών ειδών ανταπεξέρχονται στην κρίση με σχετική ευκολία. Η Richemont εξέπληξε θετικά την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώνοντας για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο διψήφια οργανική αύξηση των πωλήσεων, χάρη στα πολυτελή κοσμήματά της.

Οι πωλήσεις της Hermès, αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% το τρέχον τρίμηνο. Η εταιρεία έχει καταφέρει να διατηρήσει την υψηλή ζήτηση, με αυστηρό έλεγχο στην προσφορά των πολυτελών προϊόντων της και με υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πλούσιων πελατών της.

Αναλυτές της HSBC προβλέπουν ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πιθανώς το χαμηλότερο σημείο του κύκλου για την LVMH, ένα σημάδι ίσως ότι ο κλάδος θα μπορούσε να αρχίσει να παρουσιάζει κάποια βελτίωση τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές του κλάδου πολυτελών ειδών έχουν αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις τους για το 2025, ελπίζοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2026 θα μπορούσε να είναι η έναρξη της περιόδου ανάκαμψης του κλάδου.

Διαβάστε επίσης:

Louis Vuitton: Διαρροή δεδομένων 419.000 πελατών μετά από κυβερνοεπίθεση

Πολυτελείς τσάντες-μαϊμού: Οι «τέλειες» απομιμήσεις αλλάζουν το παιχνίδι και πωλούνται έως 5.000 δολ.

Armani, Dior, Loro Piana: Πόσο «Made in Italy» είναι τελικά τα ονειρικά luxury items;


© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.