• bloomberg

    Financial Times

    Οι επενδυτές ανακαλύπτουν ξανά το καλό κρασί

    • FInancial Times


    Ο Daniele Marano γνωρίζει ότι το να βγάλεις χρήματα από το εμπόριο κρασιού δεν είναι πάντα εύκολο. Ο πρώην broker της Tullett Prebon έχει αποκομίσει μεγάλα κέρδη από τα Bordeaux τα τελευταία χρόνια, αλλά πριν κάποια χρόνια αγόρασε μερικά από τα περιζήτητα Lafite Rothschild του 2010  – ακριβώς πριν η αγορά κατρακυλήσει.

    Και πάλι, αυτός και πολλοί άλλοι επενδυτές προσπαθούν να βρουν τρόπους να βγάλουν κέρδος από έναν τομέα του καλού κρασιού που συχνά τους άφησε με βαριές ανησυχίες. Ένα βίαιο τετραετές sell-off έως το 2015 απομάκρυνε πολλά funds και ιδιώτες επενδυτές από την αγορά. Τώρα, οι επενδυτές προσπαθούν για άλλη μια φορά να ανοίξουν τον τομέα, έχοντας προσελκυστεί εν μέρει από την άνοδο των τιμών για τα ιταλικά «Super Tuscans».

    Τα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν απόδοση, αλλά προσφέρουν τη δυνατότητα αύξησης κεφαλαίου, έχουν γίνει πιο ελκυστικά σε έναν κόσμο με χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια για τα μετρητά και τα σημαντικότερα κρατικά ομόλογα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε τομείς με λιγότερο συνωστισμό, οι οποίοι αγνοούνται από άλλους επενδυτές, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει ενδιαφέρον για λιγότερο γνωστά περιουσιακά στοιχεία που κυμαίνονται από τα έργα τέχνης και τα κλασικά αυτοκίνητα μέχρι τα κρυπτονομίσματα.

    Και ακόμη και αν οι συναλλαγές κρασιού πάνε στραβά, υπάρχει παρηγοριά.

    «Αν κάνεις λάθος, μπορείς πάντα να το πιεις», λέει ο κ. Marano, ο οποίος έχει υποστηρίξει μια αλυσίδα από wine bars με το όνομα Bottles.

    Ο Justin Gibbs, συνιδρυτής της Liv-ex, ενός ηλεκτρονικού ανταλλακτηρίου κρασιού που δημιουργήθηκε από πρώην τραπεζίτες της BNP Paribas, εκτιμά ότι επενδυτικά κεφάλαια διαχειρίζονται επί του παρόντος περίπου 65 εκατομμύρια λίρες σε περιουσιακά στοιχεία, από τα χαμηλά των περίπου 40 εκατ. λιρών πριν από λίγα χρόνια. Αυτό εξακολουθεί να είναι μόνο ένα κλάσμα του μεγέθους του τομέα γύρω στην αρχή της δεκαετίας.

    Η Cult Wines, η οποία εμπορεύεται κρασιά για λογαριασμό ιδιωτών επενδυτών, είναι ένας από τους ωφελούμενους. Η εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο έχει δει τα στοιχεία ενεργητικού που διαχειρίζεται να αυξάνονται από 33 εκατ. λίρες το 2016 σε 121 εκατ. λίρες φέτος, καθώς οι επενδυτές έχουν επιστρέψει στον τομέα.

    «Σε ένα περιβάλλον με χαμηλά επιτόκια-ρεκόρ, οι άνθρωποι αναγκάζονται να κοιτάξουν έξω από τις συνήθεις πηγές αποδόσεών τους», δήλωσε ο Tom Gearing, συνιδρυτής της εταιρείας, ο οποίος ήταν κάποτε φιναλίστ στην βρετανική έκδοση του The Apprentice . Μια «πολύ χαμηλή συσχέτιση» με άλλες χρηματοπιστωτικές αγορές αποτελεί πρόσθετο κίνητρο, είπε.

    Το καλό κρασί είναι μια εξειδικευμένη αγορά, όπου οι τιμές για την ίδια κάσα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των πωλητών. Οι επαφές, οι τοπικές γνώσεις και η παλιομοδίτικη έρευνα μπορούν να δώσουν στους επενδυτές ένα πλεονέκτημα.

    Αλλά η αγορά έχει υπάρξει δύσκολη. Μετά από μια επιδρομή κατά της διαφθοράς στην Κίνα – η οποία είχε αναδειχθεί σε μεγάλο αγοραστή οίνου – οι τιμές υποχώρησαν κατά 36% από το υψηλότερο σημείο τους στο ναδίρ τους τρία χρόνια αργότερα, σύμφωνα με τον δείκτη Liv-ex 100.

    Μεταξύ των funds που επηρεάστηκαν ήταν το Nobles Cru, κάποτε το μεγαλύτερο στον κόσμο, με περιουσιακά στοιχεία 100 εκατ. ευρώ. Το ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο ανέστειλε τη λειτουργία του το 2013 μετά την αποτυχία του να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές, μετά από ερωτήματα σχετικά με την αποτίμηση των επενδύσεών του.

    Ακόμη και τώρα, οι τιμές του κρασιού παραμένουν περίπου στο ένα πέμπτο από το υψηλότερο σημείο τους. Αυτό το έτος έχει φέρει περισσότερο πόνο, καθώς τα κρασιά της Βουργουνδίας – από τα κορυφαία σε απόδοση τα τελευταία χρόνια – έχουν υποστεί sell-off. Προσθέστε σε αυτό το υψηλό κόστος για τη μεταφορά, την αποθήκευση και την ασφάλεια και ένα υγιές κέρδος από το εμπόριο μπορεί να ξεπλυθεί γρήγορα.

    Οι αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σε συνδυασμό με τη συνταξιοδότηση του Robert Parker, του διασημότερου κριτικού του τομέα, «δημιούργησαν αβεβαιότητα για τους επενδυτές», δήλωσε ο Simon Staples, διευθυντής πωλήσεων στην Berry Bros & Rudd, έναν έμπορος κρασιού στο Λονδίνο.

    Μεταξύ αυτών που προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδος είναι ο Gregory Swartberg, ένας 31χρονος Ολλανδός με έδρα στην Regent Street του Λονδίνου, ο οποίος εμπορεύεται καλό κρασί για πελάτες όπως πλούσιες οικογένειες. Τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες.

    Σε αντίθεση με τα περισσότερα επενδυτικά funds, τα οποία τείνουν να υιοθετούν μια προσέγγιση buy-and-hold – συσσωρεύοντας κάσες κρασιού και ελπίζοντας ότι τελικά θα αυξηθούν οι τιμές – ο κ. Swartberg προσπαθεί να επωφεληθεί από βραχυπρόθεσμες αποκλίσεις στην αγορά.

    Πολλοί αγοραστές βασίζονται στην κρίση τους για τη γεύση του κρασιού ή τις γνώσεις τους για το «terroir»: παράγοντες που περιλαμβάνουν το κλίμα και το έδαφος στο οποίο αναπτύσσονται τα αμπέλια. Αλλά ο κ. Swartberg υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας υπολογιστές για να επεξεργαστεί τα δεδομένα με τις πιο πρόσφατες τιμές από τους λεγόμενους négociants – εμπορικούς οίκους που αγοράζουν απευθείας από τα οινοποιεία – καθώς και βαθμολογίες από μια σειρά κριτικών.

    Μία ιδιαίτερα επιτυχημένη συναλλαγή ήρθε στα τέλη του περασμένου έτους, όταν τα συστήματά του σηματοδότησαν ένα ασυνήθιστα μεγάλο χάσμα μεταξύ της τιμής των πρόσφατων κρασιών της Τοσκάνης και των παλαιότερων. Ξόδεψε γρήγορα 70.000 λίρες για να αποκτήσει δεκάδες κάσες, πριν τις πουλήσει σε έναν αγοραστή στις ΗΠΑ με κέρδος περίπου 35%. Τα χαρτοφυλάκιά του έχουν απόδοση 9% κατά μέσο όρο ετησίως.

    Θεσμικοί επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, μπορεί να συνεχίσουν να απομακρύνονται από την αγορά, δήλωσε ο κ. Gulting, καθώς οι τιμές είναι αδιαφανείς και ο όγκος συναλλαγών τείνει να είναι χαμηλός. Αλλά για άλλους οι ανταμοιβές μπορεί να είναι υψηλές – όπως και οι κίνδυνοι.

    «Έμαθα με τον σκληρό τρόπο ότι η προσπάθεια να αντιμετωπίσεις το κρασί ως επένδυση μπορεί να είναι οδυνηρή», δήλωσε ο κ. Marano.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ