• ESG Today

    Θεόδωρος Σκυλακάκης για υπεράκτια αιολικά: Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα στην Ελούντα

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης


    Δεν θα υπάρχει οπτική όχληση από τον κόλπο της Ελούντας στην Κρήτη, είπε χθες μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση.

    Σημείωσε ότι γίνονται παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί το σχετικό οικόπεδο, ενώ γίνονται και μελέτες για να είναι βέβαιο ότι δε θα υπάρχει ούτε ηχητική όχληση.

    Είπε επίσης ότι θα υπάρξουν σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη στις κοντινές περιοχές, που θα προσδιοριστούν αργότερα αφού καθοριστούν οριστικά οι περιοχές.

    Τόνισε ότι τα υπεράκτια είναι πράγματι εθνική υπόθεση, «όχι γιατί αρέσει σε μένα σε κάποιον άλλον, αλλά γιατί η Ελλάδα έχει το καλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ανατολική Μεσόγειο και πιθανότατα και το καλύτερο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, αν λάβουμε υπόψη μας και τη δυνατότητα χρόνου παραγωγής, από που λέμε capacity factor.

    Οι επενδύσεις αναζητούμε να γίνουν κατά βάση εκεί που το δυναμικό αυτό είναι το καλύτερο σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Παράδειγμα είναι μερικές από τις περιοχές που είπατε, όπου έχεις πάνω από δέκα μίλια άνεμο και capacity factor στην ακτή κοντά στο 50%», εξήγησε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

    Θα περιοριστεί το οικόπεδο

    Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελούντας, σημείωσε ότι πράγματι ο άνεμος εκεί είναι εξαιρετικός, αλλά συμπίπτει και με οπτική όχληση από τον κόλπο της Ελούντας και τη Σπιναλόγκα.

    Και όπως είπε είναι σε συζητήσεις με την τοπική κοινωνία για να περιοριστεί το σχετικό οικόπεδο έτσι ώστε με τα αιολικά που θα αναπτυχθούν να μην υπάρχει οπτική επαφή από οποιοδήποτε κτίσμα στον κόλπο της Ελούντας και ασφαλώς να μην υπάρχει οπτική επαφή ούτε από τη Σπιναλόγκα.

    Όπως είπε η οπτική επαφή είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση «γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οπτική όχληση μπορεί να αποτελεί οποιαδήποτε δραστηριότητα. Οπτική όχληση μπορεί να αποτελεί για ένα τουριστικό κατάλυμα ένα βενζινάδικο που είναι απέναντι που απαιτούνται πιο όχληση και αυτό. Οπτική όχληση μπορεί να είναι για μια κατοικία το τουριστικό κατάλυμα που είναι απέναντι».

    Και τόνισε, ότι «Πρέπει να θυμόμαστε ότι αν πρόκειται να έχουμε ανανεώσιμες πηγές στη χώρα, κάποια παρέμβαση στο τοπίο θα συμβεί, αλλιώς ούτε φωτοβολταϊκά θα έχουμε, ούτε ανεμογεννήτριες, διότι δεν υπάρχει, δυστυχώς, σημείο αυτής της χώρας που να μην έχει πολύ όμορφο τοπίο, δεν υπάρχει σημείο αυτής της χώρας που να μην υπάρχουν και οι αρχαιολογικές δραστηριότητες. Εμείς ψάχνουμε να βρούμε τον τρόπο ώστε να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις παρεμβάσεις».

    Σημείωσε ότι  στο 95% των οικοπέδων που ανακοινώθηκαν δεν υπήρξαν θέματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Σε δύο, τρία σημεία έχουμε, κυρίως με το θέμα αυτό της Ελούντας το οποίο, όπως σας λέω, επαναξιολογείται για να υπάρξει μία λύση με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, που είναι και ο σκοπός μας».

    Όπως είπε ο υπουργός έχει ήδη γίνει μια φωτορεαλιστική απεικόνιση με πραγματική τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στον χώρο και προκύπτει ότι δεν υπάρχει θέμα και θα μπορεί να το βλέπει κανείς μόνο από την άλλη μεριά του περίφημου «Ακρωτηρίου του Αφορισμένου».

    Καμία αξιόλογη οπτική όχληση από τον κόλπο της Ελούντας

    «Το ακρωτήριο αυτό ονομάζεται “Ακρωτήριο του Αφορισμένου” είναι προφανώς ότι εκεί πέρα φυσάει τόσο πολύ που οι άνθρωποι λέγανε ότι μόνο αφορισμένος πάει να εγκατασταθεί εκεί», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι από την άλλη μεριά του Ακρωτηρίου, από εκεί που θα φαίνεται, δεν υπάρχουν σημαντικές εγκαταστάσεις ή δραστηριότητες.

    «’Εχουμε ήδη κάνει τη δουλειά για τη μετακίνηση της οπτικής όχλησης, έτσι ώστε από τον κόλπο της Ελούντας και από τη Σπιναλόγκα να μην υπάρχει καμία από τη Σπιναλόγκα και καμία αξιόλογη οπτική όχληση από τον κόλπο της Ελούντας.

    Δεν ξέρω αν πάνε από την άλλη πλευρά του κόλπου και μπορούν από τριάντα χιλιόμετρα να βλέπουν, αλλά οπτική όχληση στον κόλπο της Ελούντας δεν υπάρχει. Και έχω ζητήσει να δούμε μελετητικά και το θέμα του πόσο θα ακούγονται αυτές οι ανεμογεννήτριες, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχει καμία απολύτως πραγματική όχληση.»

    Τώρα, αν θεωρείς ότι πίσω από το βουνό υπάρχουν ανεμογεννήτριες -σημειώνω ότι πάνω στο βουνό υπάρχουν ανεμογεννήτριες τώρα που μιλάμε- και μπορεί να σε ενοχλούν, η γνώμη μου είναι ότι όχι δεν θα έχουνε παρέμβαση.

    Έρχονται και τα ανταποδοτικά και θα είναι σημαντικά

    Σχετικά με τα ανταποδοτικά μέτρα, τα οφέλη δηλαδή που θα έχουν οι περιοχές κοντά στα υπεράκτια, ο υπουργός είπε ότι δεν είναι η ώρα ακόμη να προσδιοριστούν.

    Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε, «θα ήθελα πρώτα να τελειώσουμε τη συζήτηση με το πού πρέπει να μπουν, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούμε την όχληση και να έχουμε μια ομαλή συμβίωση, και μετά θα έρθουμε και θα παρουσιάσουμε τα ανταποδοτικά. Θα είναι πιο άμεσα προς την ευρύτερη περιφέρεια μάλλον, παρά δημοτικά ανταποδοτικά όπως τα παλιότερα. Αλλά ασφαλώς θα είναι σημαντικά, γιατί είναι σημαντικά και τα έργα και διότι για μας είναι όντως πολύ σημαντικό αυτό».

    Διαβάστε επίσης:

    O ουγγρο-ελβετικός όμιλος MET και στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα με Άδεια εκπροσώπησης για 1 GW ΑΠΕ

    Τερνα Ενεργειακή: Τι προβλέπει το 12 ετές διμερές συμβόλαιο με την ΕΥΑΘ

    Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Σύσταση για μείωση φυσικού αερίου κατά 15% – Tι αποφασίστηκε για το ρωσικό lng



    ΣΧΟΛΙΑ