• Business

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τι προβλέπει το 12ετές διμερές συμβόλαιο με την ΕΥΑΘ

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Τη σύναψη 12ετούς διμερούς συμβολαίου με την ΕΥΑΘ εξασφάλισε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Ειδικότερα, πρόκειται για μια συμφωνία PPA, διάρκειας  8+4 χρόνων, η οποία θα προμηθεύει την ΕΥΑΘ με 100% πράσινη ενέργεια ισχύος 100 GWh/ετησίως. Η παραγωγή της ενέργειας θα γίνεται από ένα φωτοβολταϊκό και ένα αιολικό πάρκο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που ήδη λειτουργούν.

    Με την κίνηση αυτή η ΕΥΑΘ θα μειώσει ως και κατά 50% το ενεργειακό της κόστος, η εκτίναξη του οποίου το 2022 επιβάρυνε τα αποτελέσματά της, έτσι που η διαχρονικά κερδοφόρα εταιρεία, είχε ζημίες για πρώτη φορά σε 25 χρόνια.

    Η διοίκηση που έγκαιρα αντέδρασε προκηρύσσοντας διαγωνισμό για την προμήθεια ρεύματος από φωτοβολταϊκούς και αιολικούς σταθμούς, κατέληξε με οριστικό ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία ήταν και η μόνη τελικά που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά.
    Ο διαγωνισμός (που βγήκε στις 3/2/2023), είχε αντικείμενο την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος μέσω διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας με χρηματικό διακανονισμό (PPA Pay-as-Produced) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., για οκτώ έτη, με δικαίωμα προαίρεσης τεσσάρων ετών και συνολικό όγκο 100 GWh ετησίως, προϋπολογισμού 68.000.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και, 102.000.000 ευρώ, πλέον συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης τεσσάρων ετών(34.000.000ευρώ πλέον Φ.Π.Α. προαίρεση).

    Ενδιαφέρον για τη σύναψη διμερών συμβολαίων, είχαν δείξει δύο εταιρείες, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Φυσικό Αέριο Ε.Ε.Ε., αλλά προσφορά κατέθεσε μόνο η ΤΕΡΝΑ.

    Ο διαγωνισμός προέβλεπε ότι η ΕΥΑΘ Α.Ε. δεχόταν με προτεραιότητα εν ενεργεία αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα.

    Μετά, θα δεχόταν πάρκα με όρους σύνδεσης και, εάν δεν υπήρχαν προσφορές σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία, θα εξέταζε προσφορές από πάρκα χωρίς όρους σύνδεσης.

    Τι εξοικονομεί η ΕΥΑΘ

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΥΑΘ Α.Ε., θα προμηθεύεται τη MWh προς κάτι λιγότερο από 80 ευρώ και από τα φωτοβολταϊκά, στα 67 ευρώ/MWh.

    Για την εισηγμένη, η σύμβαση εξοικονομεί σημαντικά ποσά, καθώς το 2022 η ΕΥΑΘ προμηθευόταν ρεύμα από τη ΔΕΗ, με μέση τιμή 307 ευρώ/MWh, ενώ το 2023 η τιμή δεν έπεσε κάτω από τα 120 ευρώ.

    Το κόστος ενέργειας θα μειωθεί ως και κατά 50%,  ενώ η κατανάλωση πράσινης ενέργειας  θα μειώσει σημαντικά και το  περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

    Η εταιρεία είχε θέσει ως στόχο, μέχρι το 2030 να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα κατά 50%.

    Με τη συμφωνία, όμως αυτή θα μηδενίσει το ανθρακικό της αποτύπωμα από το 2025.

    Οι ανάγκες της ΕΥΑΘ σε ενέργεια είναι 113 GWh το έτος, και ι η πράσινη ενέργεια που θα εξασφαλίζει η ΕΥΑΘ από το πράσινο διμερές συμβόλαιο με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα φτάνει περίπου στο 90% της συνολικής της κατανάλωσης.

    Το μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα

    Η TΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πρωταγωνιστεί για περισσότερο από δύο δεκαετίες στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατέχοντας το μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα, με την εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας να ανέρχεται σήμερα σε 1,225 GW.

    Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει ήδη σχεδιάσει και δρομολογήσει ένα επενδυτικό πλάνο 5,5 δισ. ευρώ σε καθαρή ενέργεια, περιβάλλον, κυκλική οικονομία, ενισχύοντας παράλληλα την παρουσία της σε πρωτοποριακά έργα.

    Ειδικότερα, στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται η κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 550 MW σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και η ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.ά.) στην Ελλάδα, που αναμένεται να είναι σε θέση σταδιακά να ξεκινήσουν κατασκευή.

    Παράλληλα, πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων της χώρας με συνολική ισχύ 330 MW, προχωρά εντατικά τις εργασίες κατασκευής στο έργο της μεγάλης αποθήκευσης 680 MW με αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία, ενώ εξασφάλισε τη μία εκ των δύο πρώτων αδειών έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα.

    Στο μεταξύ, σε πλήρη εμπορική λειτουργία βρίσκεται πλέον το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

    Σε αυτό το πλαίσιο η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW.

    Διαβάστε επίσης:

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Buy με τιμή στόχο τα 20 ευρώ

    Θεόδωρος Σκυλακάκης για υπεράκτια αιολικά: Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα στην Ελούντα

    Μάχη Σκλαβενίτη-Δήμου Χαλανδρίου για το σούπερ μάρκετ στη Ρεματιά



    ΣΧΟΛΙΑ