• Business

    O ουγγρο-ελβετικός όμιλος MET και στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα

    Benjamin Lakatos, CEO MET Holding

    Benjamin Lakatos, CEO MET Holding


    Άδεια εκπροσώπησης ΑΠΕ ισχύος 1 GW έλαβε η «MET ENERGY TRADING BULGARIA EAD» θυγατρική του MET Group, με έδρα την Ελβετία και ουγγρικών συμφερόντων.

    Μέχρι σήμερα η δραστηριότητα της MET στην Ελλάδα περιοριζόταν στις εισαγωγές LNG. Η MET Group έκανε την είσοδό της στην ελληνική ενεργειακή αγορά, αρχικά μέσω της εγγραφής της εταιρίας “MET Energy Trading Bulgaria EAD” στο Μητρώο Χρηστών του ΕΣΦΑ «υπό την ιδιότητα της ως νομικό πρόσωπο το οποίο προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στην αγορά φυσικού αερίου». Τον Μάρτιο του 2020 ο όμιλος μέσω της MET Holding AG έδωσε το «παρών» ανάμεσα στους εννέα μνηστήρες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς πέρασε μαζί με άλλους έξι ομίλους και κοινοπραξίες στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

    Μετά την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση για άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της MET Energy Trading Bulgaria EAD.

    Το 2022 ο αυστριακός βραχίονας της MET Austria Energy Trade GmbH υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση για άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100 MW.

    Η MET Group είναι μια εταιρεία trading εμπορευμάτων με έδρα το Zug της Ελβετίας, που δραστηριοποιείται στο ευρωπαϊκό εμπόριο ενέργειας, με παρουσία σε  Ελβετία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβακία, Αυστρία, Γερμανία, Τουρκία, Αγγλία, Ρουμανία, Σερβία, Ουκρανία, Λιθουανία, Ρωσία και Ισπανία.  Τα έσοδά της το 2022 ήταν 41 δις. ευρώ…

    Η MET ENERGY TRADING BULGARIA EAD (MET BG) ιδρύθηκε το 2017 για να εκπροσωπεί τον Όμιλο MET στις αγορές φυσικού αερίου και ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η MET BG εστιάζει στην αγορά και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε πελάτες λιανικής και χονδρικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω διασυνοριακών συναλλαγών και στενής συνεργασίας με άλλες θυγατρικές της MET στην περιοχή.

    Τετραπλασιάστηκε σε 3 χρόνια

    H ελβετική εταιρεία MET, επισήμως είναι ουγγρικών συμφερόντων  στο παρελθόν όμως, όπως έχει γραφτεί, ήταν ρωσικών συμφερόντων, ενώ παρουσιάζει μεγάλη ταχύτητα στην ανάπτυξή της.

    Από 11 δισ. τζίρο το 2019 εκτινάχθηκε στα 41 δισ. το 2022, ωφελημένη από ευνοϊκές αποφάσεις της κυβέρνησης Όρμπαν.

    Σχετικά με τους μετόχους της επισήμως η  MET απαντά ότι το 90% της ιδιοκτησίας ανήκει σε άτομα που εμπλέκονται άμεσα στη διαχείριση της εταιρείας, δηλαδή ο Πρόεδρος και CEO του ομίλου ΜΕΤ κ. Benjamin Lakatos και το άλλο 10% ανήκει στην εταιρεία της Σιγκαπούρης «Kepel».

    Ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας Πρόεδρος και CEO Benjamin Lakatos, μετά τις σπουδές του στα οικονομικά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, επενδύοντας ταυτόχρονα στο χρηματιστήριο και από το 2001 εργάστηκε στην κρατική πετρελαϊκή της Ουγγαρίας MOL, στο τμήμα συγχωνεύσεων και εξαγορών.

    Σύντομα ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου της MOL Upstream Acquisitions. Με την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς  προχώρησε στην ίδρυση της ΜΕΤ, με τη συμμετοχή (40%) της MOL και άλλων επενδυτών.

    Τον Μάιο του 2018, όμως, ο Benjamin Lakatos, με «όχημα» τη MET Capital Partners, αναφέρουν πληροφορίες, και με χρηματοδότηση από την ING Bank, εξαγόρασε τα ποσοστά της MOL και της WISD Holding, αποκτώντας το 80% της ΜΕΤ Group.

    Η βουλγαρική θυγατρική MET ENERGY TRADING BULGARIA EAD δύο χρόνια από την ίδρυσή της έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών της στα 92 εκατομμύρια BGN, (41 εκ. ευρώ) ανακοινώνοντας ακόμη μεγαλύτερη επέκταση.

    Ταυτόχρονα, η βουλγαρική θυγατρική της ελβετικής συμμετοχής είναι η μόνη εταιρεία, εκτός από τη ρωσική Gazprom Export, που κατάφερε να προμηθεύει φυσικό αέριο κατά μήκος του Turkish Stream μέσω Βουλγαρίας.

    Η στρατηγική της MET Energy Trading Bulgaria EAD είναι να πουλά σε τελικούς καταναλωτές και εμπόρους, καθώς και να συμμετέχει ενεργά στις αγορές, όπως της    Βουλγαρίας και πλέον και της Ελλάδα, στο φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια μέσω της εφαρμογής συμφωνιών αντιστάθμισης.

    Διαβάστε επίσης:

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τι προβλέπει το 12ετές διμερές συμβόλαιο με την ΕΥΑΘ

    Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Σύσταση για μείωση φυσικού αερίου κατά 15% – Tι αποφασίστηκε για το ρωσικό lng

    Θεόδωρος Σκυλακάκης για υπεράκτια αιολικά: Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα στην Ελούντα



    ΣΧΟΛΙΑ