• ESG Today

    Κωνσταντίνος Καλογεράκης (Αναπτυξιακή Τράπεζα): Eλληνική εφαρμογή αξιολόγησης ESG από μια start-up του Elevate Greece


    Στις 4 Νοεμβρίου πρόκειται να  ανακοινωθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η start-up που θα αναλάβει να φτιάξει την πρώτη ελληνική εφαρμογή αξιολόγησης των επιδόσεων των εταιρειών στα κριτήρια ESG.

    Η εφαρμογή θα χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα κριτήρια ESG και βασίζεται στον Οδηγό για τα ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    H HDB επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης και να διευρύνει την πιστοληπτική τους ικανότητα (bankability), ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή αναζητά καινοτόμες ψηφιακές λύσεις που μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας εναλλακτικής διεργασίας πιστοληπτικής και γενικότερα αξιολόγησης (Credit/Investment Scoring) πέρα από τη χρήση των παραδοσιακών τραπεζικών κριτηρίων, ώστε να διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα θεωρούνται πιστοληπτικά ικανές (bankable).

    Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε για τις start-ups που ανήκουν στο Ελληνικό Μητρώο Elevate Greece και προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών που εδώ και λίγες ημέρες κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

    Όπως δηλώνει ο κ. Κωνσταντίνος Καλογεράκης Διευθυντής Fintech Καινοτομίας στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB), στο EsgToday στο Mononews.gr, στόχος είναι να μάθουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τι είναι τα κριτήρια ESG και να μπορέσουν να αυτο- αξιολογηθούν ως προς αυτά.

    “Εμείς προκειμένου να εντάξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη φιλοσοφία των ESG κριτηρίων, με βάση τον Οδηγό του Χρηματιστηρίου, ζητήσαμε από τις εταιρείες του Elevate Greece να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα που να μετρά τις επιδόσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος της πλατφόρμας είναι η εκπαίδευση και η εισαγωγή στη λογική των ESG και επομένως θα μετράει επιδόσεις σε ένα βασικό αρχικό επίπεδο.

    Προκηρύξαμε το διαγωνισμό ESG Innovation Challenge, που ουσιαστικά ήταν δύο διαγωνισμοί, ο ένας αφορούσε ESG κριτήρια και ο άλλος Innovation κριτήρια. Δηλαδή ζητήσαμε από τις start-ups του Elevate Greece να μας προτείνουν πλατφόρμες από τις οποίες θα μπορούμε να κάνουμε αξιολόγηση εταιρειών με βάση της επιδόσεις τους στην καινοτομία και τα ESG”.

    Γιατί όμως στο Elevate Greece και ποια είναι τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού;

    “Το Elevate Greece είναι το επίσημο Μητρώο, το startup community της χώρας  και οι εταιρείες περνάνε σοβαρή διαδικασία αξιολόγησης πριν ενταχθούν σε αυτό.  Την Παρασκευή 15/10/21  πήραμε τις προτάσεις τους και ήταν αρκετές, καθώς οι εταιρείες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή την πρόκληση. Τώρα θα αξιολογήσουμε, με κάποιους Πανεπιστημιακούς και με το Χρηματιστήριο, τις προτάσεις για τις πλατφόρμες που κατατέθηκαν, και θα ακολουθήσει ένα pitching στο οποίο θα δούμε τις καλύτερες. Θα ξεχωρίσουμε μια πλατφόρμα για τα ESG κριτήρια και μια για τα innovation κριτήρια οι οποίες θα κερδίσουν 20.000 ευρώ σε POC (proof of concept) contract, μια πιλοτική πλατφόρμα για τον κάθε νικητή. Εφόσον σε  αυτό το στάδιο πετύχουν,  μετά θα βγουν κανονικά στην αγορά.

    Η πλατφόρμα θα ανήκει στη start-up και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι ο πρώτος της πελάτης. Φυσικά μετά θα μπορεί να  διαθέσει την εφαρμογή σε ολόκληρη την αγορά”.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ