• ESG Today

    Amundi: Υπερδιπλάσια τα κεφάλαια προς διαχείριση στο εξάμηνο, λόγω ESG

    • ESG Team

    Valerie Baudson, CEO στην Amundi


    H μεγάλη ζήτηση για επενδύσεις σε επιχειρήσεις που ευθυγραμμίζονται με τα ESG κριτήρια, εκτόξευσαν τα κεφάλαια προς διαχείριση της Amundi, του μεγαλύτερου διαχειριστή στην Ευρώπη.

    Πλέον πάνω από το ένα τρίτο όλων των κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Amundi  αφορούν τα άρθρα  8 και 9 του SFDR.

    Υπενθυμίζεται ότι από τις 10/3/2021, και με βάση τον SFDR οι Asset Managers οφείλουν να διακρίνουν τις επενδύσεις τους σε τρεις οι κατηγορίες. Αυτές του Article 6 που δεν έχουν επενδυτική στρατηγική ESG, του Article 8 που είναι επενδύσεις που λαμβάνουν υπόψιν τους τα κριτήρια ESG και του Article 9  που είναι επενδύσεις με συγκεκριμένη βιώσιμη επενδυτική προοπτική. Τα κεφάλαια που ταξινομούνται βάσει του άρθρου 8 ορίζονται ως αυτά που προωθούν τα  ESG  παράλληλα με άλλους παράγοντες, ενώ το άρθρο 9 υπολογίζει τη βιωσιμότητα ως βασικό επενδυτικό στόχο. Το άρθρο 8 θεωρείται υπερβολικά ευρύ από τις ρυθμιστικές αρχές, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει διευκρινίσεις μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων τον περασμένο μήνα.

    Τα υπό διαχείριση κεφάλαια ESG της Amundi αυξήθηκαν στα 798 δισεκατομμύρια ευρώ στα τελευταία τριμηνιαία της αποτελέσματα, υπερδιπλάσια από τα 378 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν στο τέλος του περασμένου έτους.

    Η εταιρεία απέδωσε την απότομη αύξηση στο εξάμηνο που έκλεισε στις 30 Ιουνίου στη «συνεχιζόμενη ενσωμάτωση κριτηρίων ESG» στις παραδοσιακές διαδικασίες διαχείρισης επενδύσεων, καθώς και στις υψηλότερες εισροές σε ενεργά διαχειριζόμενα κεφάλαια το πρώτο εξάμηνο του 2021, με «καλό μομέντουμ»για λύσεις για το κλίμα και το περιβάλλον, ESG αμοιβαία σταθερού εισοδήματος, και εξειδικευμένα αμοιβαία.

    Η Amundi όπως ανακοίνωσε, διαχειρίζεται τώρα 680 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν τοποθετηθεί σε επενδύσεις των άρθρων 8 ή 9 του SFDR, σε σύγκριση με 450 δισεκατομμύρια ευρώ πριν από τρεις μήνες.

    Μια ανάλυση της Morningstar για τις επενδύσεις των άρθρων 8 και 9 που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι η Amundi είχε το μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργητικό του άρθρου 8 και 9, στο 6,5%, ακολουθούμενη από τη Nordea, τη Swedbank και την JP Morgan.

    Η Amundi, η πλειοψηφία της οποίας ανήκει στην Credit Agricole, ανέφερε καθαρές εισροές 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με τα καθαρά έσοδα να αυξάνονται κατά 9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια της εταιρείας αυξήθηκαν στα 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του τριμήνου, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 12,7%.

    Τον Ιούλιο, η Amundi εντάχθηκε στην πρωτοβουλία Net Zero Asset Managers, τα μέλη της οποίας διαχειρίζονται πλέον περισσότερα από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και επίσης συμμετέχει στο Investors for a Just Transition, μια ένωση διαχειριστών και επενδυτών που έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν μια δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, και αντιπροσωπεύουν 3,6 τρισεκατομμύρια κεφαλαίων υπό διαχείριση.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ