• ESG Today

    Κεντρικό ρόλο στις μετρήσεις ESG το ανθρώπινο κεφάλαιο

    John Haley, Διευθύνων Σύμβουλος Willis Towers Watson’s


    Το ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί το κοινό σημείο που ενώνει τους τρεις πυλώνες των ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση) και γι αυτό όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι η αξία του καθορίζει την αξία μιας επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό επιταχύνονται οι προσπάθειες να εισαχθούν ισχυρά πρότυπα, αρχές και μετρήσεις για την αξιολόγηση του ανθρώπινου κεφαλαίου στο πλαίσιο των  ESG.

    Το World Economic Forum, σε συνεργασία με τον Willis Towers Watson, δημοσίευσε το 2020  τη λευκή βίβλο για το ανθρώπινο κεφάλαιο ως περιουσιακό στοιχείο: Ένα λογιστικό πλαίσιο για την επανεκτίμηση της αξίας του ταλέντου στον νέο κόσμο της εργασίας, για να παρέχει στους οργανισμούς ένα μοντέλο αναδιαμόρφωσης της αποτίμησης του ανθρώπινου κεφαλαίου. Το πλαίσιο θα επιτρέψει σε μια εταιρεία να παρακολουθεί και να αξιολογεί την απόδοση της επένδυσής της στους υπαλλήλους της – με τον ίδιο τρόπο που μετρά τις αποδόσεις των οικονομικών και πνευματικών κεφαλαίων.

    Ο δέικτης για το ανθρώπινο κεφάλαιο μετρά τομείς όπως η ευημερία, η Διαφορετικότητα-Ισότητα-Συμπερίληψη, η εμπειρία των εργαζομένων και η αριστεία. Οι μετρήσεις ανθρώπινου κεφαλαίου περιλαμβάνουν το προφίλ του εργατικού δυναμικού, τις αμοιβές, τα οφέλη, τη σταδιοδρομία, τις προσλήψεις, τη διατήρηση, την παραγωγικότητα, την ευημερία και τον πολιτισμό. Η διακυβέρνηση και οι δεοντολογικές μετρήσεις που σχετίζονται με το ανθρώπινο κεφάλαιο περιλαμβάνουν πολιτικές καταγγελίας, ανήθικη συμπεριφορά που συνδέεται με χρηματικές απώλειες, απόλυση και κίνητρα κατά της υπερβολικής ανάληψης κινδύνου.

    Υπάρχουν επίσης αρκετές μετρήσεις ESG που σχετίζονται με τη διαχείριση ανθρώπινου κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγικότητας των εργαζομένων, των διαφορών στις αμοιβές, την εμπειρία των εργαζομένων με υψηλές επιδόσεις και τη δίκαιης πρόσβαση σε προγράμματα επανεκπαίδευσης και εξειδίκευσης. Υπάρχουν ποσοτικές μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των συντελεστών αμοιβής, ιδιότητας, στόχων ποικιλομορφίας και εκπροσώπησης, του ποσοστού διατήρησης κορυφαίων ταλέντων, επενδύσεων σε εξειδίκευση εργαζομένων, απόδοσης της εργασίας και του συνολικού κόστους εργασίας. Και υπάρχουν μετρήσεις που χωρίζουν κατηγορίες, όπως ο δείκτης απαίτησης παροχών και η συνολική αξία του εργατικού δυναμικού.

    Οι εργαζόμενοι προωθούν τα ESG

    Ταυτόχονα πλέον οι  κορυφαίες εταιρείες συνειδητοποιούν  ότι οι άνθρωποι τους είναι οι πιο ισχυροί υποστηρικτές και ενεργοποιητές της στρατηγικής ESG, και ως εκ τούτου αποτελούν βασική δύναμη για την αλλαγή.

    Την αλλαγή την απαιτούν, όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, επενδυτές, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, καταναλωτές και εργαζόμενοι  και κυριαρχεί η προσοδκία ότι οι διοικήσεις των επιχειρήσεων θα ηγηθούν σε κοινωνικά ζητήματα. Ταυτόχρονα οι 500 σημαντικότεροι  asset managers θεωρούν πλεονέκτημα η βιωσιμότητα  που συνδέει την αποστολή, με τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη (DEI) και τις αρχές ESG.  Επίσης, το 58% των εργαζομένων λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις μιας εταιρείας στην επιλογή εργασίας, και οι εργαζόμενοι έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν και είναι 1,4 φορές πιο αφοσιωμένοι σε οργανισμούς που θεωρούν ότι έχουν αποστολή.

    Οι ενδιαφερόμενες πλευρές απαιτούν επίσης λογοδοσία και διαφάνεια σχετικά με τη χρηματοοικονομική έκθεση σε κινδύνους, ευκαιρίες και διακυβέρνηση αναφορικά με το ανθρώπινο κεφάλαιο. Για παράδειγμα, το 51% των εταιρειών S&P 500 χρησιμοποίησαν μετρήσεις ESG για την επιβράβευση στελεχών στα ετήσια κίνητρά τους κατά την είσοδό τους στο 2021.

    Ο σχεδιασμός διαδοχής, η ανάπτυξη ταλέντων, η διαφορετικότητα, η ισότητα και η συμπερίληψη (DEI), η συμμετοχή των εργαζομένων και η κουλτούρα, αποτελούν μετρήσεις που περιλαμβάνονται στα ESG.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ