• ESG Today

    Amazon: Η ασφάλεια των εργαζομένων η αχίλλειος πτέρνα της στα ESG

    • ESG Team

    Roxana Dobre, αναπληρώτρια διευθύντρια έρευνας καταναλωτικών αγαθών για την Sustainalytics


    Η ασφάλεια των εργαζομένων της Amazon είναι ένα από τα μεγαλύτερα, δυσκολότερα επιλύσιμα ζητήματα στην προσπάθεια της εταιρείας να βελτιώσει την αξιολόγησή της στα ESG.

    Το Εθνικό Συμβούλιο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία των ΗΠΑ συμπεριέλαβε την Amazon στη λίστα «Dirty Dozen» με τους πιο επικίνδυνους εργοδότες στις ΗΠΑ. Νωρίτερα φέτος, η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Letitia James κατέθεσε μήνυση κατά της Amazon για ανεπαρκή προστασία των εργαζομένων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή η Amazon ολοκλήρωσε το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο με έσοδα 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι μια από τις τεχνολογικές εταιρείες  που κυριαρχούν στην αγορά, αλλά φαίνεται ότι πρέπει να δώσει περισσότερη προσοχή στην ασφάλεια των εργαζομένων.

    Στην Amazon οι εργασιακές συνθήκες είναι δύσκολες. Mια ανάλυση που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο από το Strategic Organizing Center, μια Ένωση τεσσάρων εργατικών συνδικάτων, αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι της Amazon έχουν διπλάσιες πιθανότητες να τραυματιστούν στη δουλειά από τους εργαζόμενους στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Walmart και ότι το ποσοστό τραυματισμού για τους οδηγούς  της Amazon είναι 50 % υψηλότερο από τους οδηγούς της UPS.

    Η Roxana Dobre, αναπληρώτρια διευθύντρια έρευνας καταναλωτικών αγαθών για την Sustainalytics, εταιρεία της  Morningstar που υπολογίζει τον κίνδυνο ESG, δήλωσε ότι ενώ η αξιολόγηση ESG της Amazon έχει βελτιωθεί στις περιβαλλοντικές μετρήσεις, πρέπει να βελτιωθεί στην κοινωνική αξιολόγηση, συγκεκριμένα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους. Η ασφάλεια των εργαζομένων είναι ένας δείκτης στις συνολικές αξιολογήσεις της Amazon και η εταιρεία δέχτηκε πρόσφατο πλήγμα, είπε η Dobre, επειδή η ανταπόκρισή της στα μέτρα  για τον Covid-19 δεν ήταν “έγκαιρη” και η εταιρεία δεν έκανε ό, τι μπορούσε για να μετριάσει την εξάπλωση του ιού.

    Μία από τις προκλήσεις στις αξιολογήσεις ESG  είναι ότι λαμβάνουν υπόψη μια μεγάλη ποικιλία δεικτών. Ακόμη και σε μια κατηγορία, όπως τα θέματα του εργασιακού χώρου, οι εταιρείες αξιολόγησης εξετάζουν τους μισθούς, τις πρόσθετες αμοιβές, τη διαφορετικότητα και την ένταξη, εκτός από την υγεία και την ασφάλεια. Σε αυτά προστίθενται οι επιδόσεις και άλλες κατηγορίες, όπως η κατανάλωση ενέργειας, η συσκευασία και η ασφάλεια των καταναλωτών, που συνυπολογίζονται με διαφορετικό συντελεστή στάθμισης ανάλογα με τη μεθοδολογία του οργανισμού αξιολόγησης.

    Ακόμα κι αν μια εταιρεία όπως η Amazon έχει χαμηλές βαθμολογίες για την ασφάλεια των εργαζομένων, η συνολική βαθμολογία της εταιρείας σε θέματα εργασιακού χώρου μπορεί να εξακολουθεί να βρίσκεται στο μέσο όρο, επειδή άλλοι παράγοντες όπως οι αμοιβές και τα bonus μπορεί να έχουν υψηλότερη βαθμολογία από κάποιες εταιρείες αξιολόγησης.

    Η Amazon απασχολεί περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και πρόσθεσε 500.000 εργαζόμενους το 2020.

    Μια πρόσφατη έρευνα των New York Times αποκάλυψε στοιχεία που δείχνουν ότι η Amazon έχανε περίπου το 3% των ωριαίων συνεργατών της κάθε εβδομάδα, ακόμη και πριν από την πανδημία. Παρά τον σκεπτικισμό σχετικά  με την εστίαση της Amazon στους υπαλλήλους, οι ειδικοί στην ασφάλεια της εργασίας λένε ότι πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα για να διασφαλίσει ότι έχει προσωπικό για να υποστηρίξει την επιχείρησή της τις επόμενες δεκαετίες, καθώς τα δημογραφικά στοιχεία του εργατικού δυναμικού προβλέπουν μια πτωτική τάση στη δεξαμενή διαθέσιμων ταλέντων.

    Διαβάστε επίσης

    Νεντ Κούριτς: Από την Amazon στη Stellantis!

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ