• ESG Today

    Helleniq Energy: Νέο μοντέλο ανάπτυξης στις ΑΠΕ – Προτεραιότητα η αποθήκευση ενέργειας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy

    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy


    Προτεραιότητα έχει για την Helleniq Energy η ανάπτυξη στις ΑΠΕ, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η αποδοτικότητα των επενδύσεων.

    Αυτό εξήγησε χθες μιλώντας στη Γενική συνέλευση της εταιρείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης κ. Ανδρέας Σιάμισιης, εξηγώντας τα κριτήρια που θέτει η εταιρεία στην ανάπτυξη των επόμενων επενδύσεων που σχεδιάζει στην παραγωγή πράσινης ενέργειας.

    Όπως είπε, η εταιρεία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας και ετοιμάζει μια ακόμη σημαντική κίνηση που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Πλέον όμως δεν θα προχωρεί στην ανάπτυξη νέων έργων παραγωγής ΑΠΕ χωρίς αποθήκευση ενέργειας. Και για αυτό η εταιρεία σχεδιάζει να συμπληρώσει το χαρτοφυλάκιό της και με 800-900MW στην αποθήκευση ενέργειας.

    «Ο τρόπος που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα η αγορά των έργων ΑΠΕ δεν είναι ο τρόπος που θα αναπτυχθεί στο μέλλον», εξήγησε χθες ο κ. Σιάμισιης τονίζοντας ότι χωρίς αποθήκευση, είναι επικίνδυνο να συνεχίσουν οι επενδύσεις.

    Αναφέρθηκε στον κίνδυνο που υφίσταται για όσους αναπτύσσουν παραγωγή ΑΠΕ χωρίς αποθήκευση, καθώς όπως ήδη είδαμε καθώς έχει αυξηθεί η συνολική δυναμικότητα των έργων και η συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα, για λόγους ευστάθειας του συστήματος μπορεί να αναγκάζονται να σταματούν τη λειτουργία τους, σε περιόδους μειωμένης ζήτησης.

    Σε αυτή την περίπτωση, με δεδομένο ότι οι διαγωνισμοί με τις εξασφαλισμένες ταρίφες δε θα υπάρχουν πια, τα έργα μπορεί να γίνουν ζημιογόνα.

    «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την ανάπτυξή μας στις ΑΠΕ, χωρίς κίνδυνο και δίνουμε ιδιαίτερα έμφαση στο να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε σωστά», τόνισε ο κ. Σιάμισιης.

    Η Helleniq Energy προχωρώντας συστηματικά τα έργα που ήδη έχει, στα τέλη του 2023 θα διαθέτει 340MW εγκατεστημένης παραγωγικής ισχύος σε πράσινα έργα.

    Ήδη η εταιρεία έχει επενδύσει 500 εκ. για την ανάπτυξή της στις ΑΠΕ, και όπως είπε το κάνει αυτό γιατί η πράσινη ενέργεια μπορεί να μην έχει την ίδια κερδοφορία όπως τα πετρελαιοειδή, έχουν όμως μια σταθερότητα και μια προβλεψιμότητα που χρειάζεται η εταιρεία.

    Όπως είπε ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, πάνω από 50% των επενδυτικών δαπανών της εταιρείας  αφορούν πλέον την ανάπτυξη του πυλώνα της πράσινης ενέργειας και σημείωσε ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ απαιτούν λιγότερα κεφάλαια από την εταιρεία, καθώς είναι πολύ ευκολότερο να αναπτυχθεί με ελκυστικούς όρους δανεισμού αυτός ο πυλώνας.

    Η εταιρεία υλοποιεί επενδύσεις 4 δισ. και σήμερα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην Ελλάδα σε νέα έργα φωτοβολταϊκών, που λειτουργεί το μεγαλύτερο έργο φωτοβολταϊκών στη χώρα και διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 3 GW.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ