• ESG Today

    Alok Sharma (Πρόεδρος COP 26): Αγώνας δρόμου για την επιτυχία της Συνόδου -Τι είπε για τις φωτιές στην Ελλάδα

    Alok Sharma, Πρόεδρος της Συνόδου του ΟΗΕ Cop26 και υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης για το κλίμα 


    Ένα αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει την επιτυχία της Συνόδου του ΟΗΕ στη Γλασκώβη (COP 26) για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου ώς τις 12 Νοεμβρίου του 2021 στην Γλασκώβη,  πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Συνόδου Cop26 και υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης για το κλίμα  Alok Sharma.

    Εν όψει της Συνόδου COP 26 για την κλιματική αλλαγή, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα κράτη πιέζονται να θέσουν ξεκάθαρους στόχους για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα το 2050.

    Ο βρετανός υπουργός δήλωσε σοκαρισμένος από τις πρόσφατες φωτογραφίες των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα – αλλά επεσήμανε τις πλημμύρες του Λονδίνου τον περασμένο μήνα ως παράδειγμα ακραίων καιρικών φαινομένων στη Βρετανία. Όπως δήλωσε στο BBC «Δυστυχώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα, το βλέπουμε σε όλο τον κόσμο. Και ακόμη και στη χώρα μας. Τον Ιούλιο, στο Λονδίνο,  έριξε σε 24 ώρες την ποσότητα βροχής που αντιστοιχεί σε ένα μήνα».

    «Είναι πραγματικά σημαντικό τα αναπτυσσόμενα κράτη να μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τις μεγάλες οικονομίες, τα μεγάλα κράτη, να κοιταχτούν στα μάτια, και να διαπραγματευτούν πρόσωπο με πρόσωπο» σημείωσε σχετικά με την ευκαιρία για νέες δεσμεύσεις που προσφέρει η Σύνοδος για το κλίμα του Νεμβρίου.

    «Έχουν προσκληθεί όλοι και ελπίζουμε να έρθουν σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότεροι παγκόσμιοι ηγέτες», δήλωσε ο πρόεδρος του συνεδρίου ο οποίος αυτή την εβδομάδα πραγματοποιεί ταξίδι στην Ινδία, για να πιέσει τον τρίτο μεγαλύτερο παγκόσμιο ρυπαντή να συμμετάσχει με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Σημειώνεται ότι η Ινδία αρνείται να θέσει στόχο  μηδενικών εκπομπών και θεωρεί χωρίς νόημα τις ανακοινώσεις πρόθεσης για ουδέτερο άνθρακα των άλλων χωρών.

    Ο κ. Sharma είπε ότι αναμένει περισσότερες χώρες να υποβάλουν Εθνικούς Δεσμευτικούς Στόχους (NDCs) – τα δικά τους εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα – πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής Cop26, προτρέποντας μεγάλους ρυπαντές όπως η Κίνα και η Ινδία να θέσουν νέους στόχους.

    «Στην τρέχουσα καταμέτρηση περίπου 112 κράτη έχουν υποβάλει τα σχέδιά τους», είπε. «Αυτό που χρειαζόμαστε φυσικά είναι όλες οι μεγάλες οικονομίες να μπουν μπροστά. Θέλουμε να δούμε τι θα κάνει η Κίνα. Θέλουμε να δούμε τι πρόκειται να κάνει η Ινδία ».

    «Προσπαθούμε επίσης να υποχρεώσουμε τις χώρες να δεσμευτούν ότι θα φτάσουν στο μηδέν το αποτύπωμα των οικονομιών τους μέχρι τα μέσα του αιώνα», πρόσθεσε ο κ. Sharma.

    Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα χαλαρώσει ορισμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να βοηθήσει τους αντιπροσώπους να παρακολουθήσουν τη διάσκεψη για το κλίμα, και θα θεσπίσει και μικρότερη περίοδο καραντίνας για όσους θα προσέλθουν από χώρες της «κόκκινης λίστας» και έχουν εμβολιαστεί.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ