• Energy Markets 2024

    Με μειωμένες τιμές η αγορά ενέργειας το 2024

    • NewsRoom


    Η μετάβαση από την εποχή των μηχανισμών και των επιδοτήσεων της περιόδου της ενεργειακής κρίσης στην κανονικότητα, έφερε νέα δεδομένα στην αγορά ενέργειας από το 2024.

    Η ευνοϊκή συγκυρία αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου και αντίστοιχα η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας δημιούργησε ένα περιβάλλον χαμηλότερων τιμών από πέρυσι, με αποτέλεσμα ο τερματισμός των επιδοτήσεων να μην δημιουργήσει αύξηση στα τιμολόγια, ενώ ο ανταγωνισμός των εταιρειών έφερε ακόμα καλύτερες τιμές.

    Ταυτόχρονα η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας λειτουργεί σταθερά ως παράγοντας αποκλιμάκωσης του ενεργειακού κόστους.

    Η επιστροφή στην κανονικότητα έφερε αλλαγές στην αγορά προμήθειας όπως, τα πολλά διαφορετικά τιμολόγια σταθερά και κυμαινόμενα από τα οποία μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει με τους αντίστοιχους χρωματισμούς, μπλε για το σταθερό, κίτρινο για το κυμιανόμενο και πράσινο για το νέο ειδικό τιμολόγιο με γνωστή τιμή για ένα μήνα, μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Ενέργειας.

    Καθώς όλοι οι καταναλωτές βρέθηκαν, όπως προέβλεπε ο Νόμος, στο Πράσινο Τιμολόγιο, από την 1η Ιανουαρίου του 2024, ο ανταγωνισμός των εταιρειών προμήθειας, οξύνθηκε στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν τους καταναλωτές σε κάποιο από τα άλλα τιμολόγια μπλε δηλαδή σταθερά για ένα χρόνο ή κίτρινα.

    Η μάχη για τα μερίδια έχει ξεκινήσει, και καθώς η ΔΕΗ που κυριαρχεί στην αγορά προμήθειας με μερίδιο 56,1% κατά δήλωσή της πρέπει να το μειώσει στο 46% το 2026, έρχεται μια ανακατάταξη από την οποία όλες οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν.

    Τον Δεκέμβριο, Mytilineos και ΔΕΗ αύξησαν τα μερίδιά τους ενώ ΗΡΩΝ και Elpedison τα μείωσαν. Ωστόσο, το νέο καθεστώς των «χρωματιστών» τιμολογίων και των πτωτικών τιμών δημιουργεί μια νέα δυναμική που κάθε μήνα, μπορεί να αλλάζει τις ισορροπιες ανάλογα με τις εμπορικές προτάσεις των εταιρειών.

    Ταυτόχρονα, προσφέρονται όλο και πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια όσο η κόντρα για τα μερίδια αγοράς σκληραίνει. Ήδη διαφαίνονται κάποιες τάσεις για μεγάλες αλλαγές στα μερίδια στην αγορά αλλά οι στρατηγικές των εταιρειών επανεξετάζονται συνεχώς όπως και οι εμπορικές προτάσεις τους και κάθε μήνα οι ισορροπίες αλλάζουν.

    Οι τιμές Φεβρουαρίου ήταν χαμηλότερες σε όλα τα τιμολόγια, καθώς είναι πτωτικές οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά από τον προηγούμενο μήνα, και οι ανταγωνιστικές επιλογές για το καταναλωτή γίνονται όλο και περισσότερες.

    Τα μερίδια στην αρχή του έτους

    Αν και οι επιδόσεις των εταιρειών τον Ιανουάριο δεν έχουν ακόμη κριθεί, οι ανακατατάξεις στα μερίδια ξεκίνησαν από το Δεκέμβριο όταν ξεκίνησαν κάποιες τάσεις που ενισχύονται το επόμενο μήνα.

    Η ενίσχυση της ΔΕΗ και της Mytilineos είναι ξεκάθαρη, καθώς η Mytilineos με τις τρεις εταιρείες της Protergia, Watt and Volt και Volterra φθάνει το 15% και κερδίζει τη δεύτερη θέση στην αγορά. Με δεδομένο ότι από φέτος ξεκινάει την εκπροσώπηση της Αλουμίνιο Ελλάδος η Protergia θα φτάσει το 20% και στόχος της εταιρείας τα επόμενα χρόνια είναι το 30%. Αντίθετα στόχος της ΔΕΗ είναι να μειώσει το μερίδιό της από το 55% σήμερα στο 45% το 2026, μειώνοντας την απόσταση από την Mytilineos.

    Το μερίδιο της ΔΕΗ το Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 55% από 52,15% που ήταν το Νοέμβριο.

    Το Δεκέμβριο το μερίδιο της NRG ήταν 5,4% από 5.60% το Νοέμβριο από 5.79% τον Οκτώβριο, της Watt and Volt 5.12% από 5.09%, της Φυσικό Αέριο ΕΕΕ 3.53% από 3.47%, της Ζενίθ 2.31% από 2.19%, της Volterra 1,77 απο 2.09%, της Volton 1,25% από 1.17%

    Η είσοδος των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα μειώνει τις τιμές

    Μεγάλες αλλαγές σημειώνονται στην ελληνική αγορά ενέργειας, καθώς αυξάνεται συνεχώς η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παράλληλα η κατανάλωση μειώνεται με ορθολογικότερη και αποτελεσματικότερη χρήση της ενέργειας.

    Η συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή σημείωσε το 2023 νέο ρεκόρ, καθώς στον τομέα αυτό πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις και η εγκατεστημένη ισχύς αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, μία τάση που συνεχίζεται και το 2024 συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους ενέργειας.

    Παράλληλα το 2023 μειώθηκε η συνολική κατανάλωση,παρά την ανάπτυξη της οικονομίας και την υποχώρηση των τιμών σε σχέση με την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης.

    Η «πράσινη» παραγωγή, μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, ήταν πέρυσι το 57% του συνόλου (47,9% οι ΑΠΕ και 9,09% τα υδροηλεκτρικά), καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2022.

    Η επίδοση αυτή οφείλεται τόσο στις επενδύσεις σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, όσο και στην ανάπτυξη νέων δικτύων που απαιτούνται για την διακίνηση της «πράσινης» ενέργειας.

    Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των Διαχειριστών που επεξεργάστηκε το Green Tank το 2023 η ενεργειακή αγορά κατέκτησε 16 νέα ορόσημα που -εκτός από την μείωση της κατανάλωσης- αφορούν:

    • αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
    • περιορισμό της συμμετοχής ορυκτών πόρων στο ενεργειακό ισοζύγιο
    • αντίστοιχη αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
    • στροφή των καταναλωτών προς λύσεις αυτοπαραγωγής ενέργειας.

    Οι τάσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν από το 2024 και τα επόμενα χρόνια, δίνοντας το στίγμα των χαρακτηριστικών μιας αγοράς που αλλάζει.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Energy Markets 2024»



    ΣΧΟΛΙΑ