• ΔΕΗ ΑΠΕ

    Energy Markets 2024

    Η ΔΕΗ υλοποιεί την «πράσινη» μετάβασή της με δύο νέα έργα ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία

    • NewsRoom

    Η ΔΕΗ προχωρά δυναμικά την υλοποίηση του σχεδίου της στην «πράσινη» μετάβαση, με δύο νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία. Τα έργα αυτά, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1GW, βάζουν πλέον σε τροχιά υλοποίησης το τριετές στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου, όπως παρουσιάστηκε από την διοίκηση σε επενδυτές στο Capital Markets Day του Λονδίνου, τον Ιανουάριο. Ο Όμιλος αλλάζει προοπτική, και επενδύει σημαντικά στην καθαρή ενέργεια.

    Το πρώτο έργο αφορά στη συμφωνία του Ομίλου ΔΕΗ με την RWE για το φωτοβολταϊκό πάρκο «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο» συνολικής ισχύος περίπου 450 MWp. Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους €255,4 εκατ., περιλαμβάνει κονδύλια €127,7 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η έναρξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί μέσα στους επόμενους μήνες και το Φ/Β πάρκο αναμένεται να λειτουργεί μέχρι το τέλος του 2025.

    Η δεύτερη σημαντική επένδυση αφορά στη συμφωνία με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς για το φωτοβολταϊκό έργο «Φοίβη» στην Πτολεμαΐδα, με εγκατεστημένη ισχύ 550 MWp. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025 και θα συμβάλλει στην παραγωγή περίπου 1 ΤWh ενέργειας, καλύπτοντας σχεδόν το 2,5% της εγχώριας παραγωγής ενέργειας, ενώ παράλληλα θα αποτρέπει την εκπομπή 550 kt CO2 ετησίως.

    ΔΕΗ ΑΠΕ

    Ο Όμιλος ΔΕΗ δείχνει τον δρόμο στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας

    Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου ΔΕΗ που παρουσιάστηκε τον προηγούμενο μήνα στο Λονδίνο, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ θα διπλασιαστεί έως το 2026, φτάνοντας τα 8,9GW, αποτελώντας το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου.

    Συνολικά, η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί στα 13,1GW το 2026 από τα 10,7GW σήμερα, με το 54% της ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Έτσι, το 2026 υπολογίζεται ότι η παραγωγή ενέργειας θα είναι πιο πράσινη με 75% χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με το 2019.

    ΔΕΗ ΑΠΕ

    Η ΔΕΗ βγήκε εκτός συνόρων επενδύοντας στην αγορά της Ρουμανίας, εξαγοράζοντας έναν από τους πιο βασικούς παίκτες της αγοράς ενέργειας της χώρας, αποτελώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία και εξυπηρετώντας περίπου 8,7 εκατ. πελάτες με μία ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

    ΔΕΗ ΑΠΕ

    Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της αποδεικνύουν ότι ο στόχος που είχε τεθεί από τη Διοίκηση για EBITDA €1,5 δισ. επιτεύχθηκε 2 χρόνια νωρίτερα, επιτρέποντάς της να βρίσκεται δίπλα στους καταναλωτές και να στηρίζει τους πελάτες της.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Energy Markets 2024»