• Πράσινο Λάδι: Ανακύκλωση oικιακών τηγανελαίων για ένα πιο «πράσινο» αύριο

    Τα πολλαπλά οφέλη του βιοντίζελ από τηγανέλαια

    Η εταιρεία Πράσινο Λάδι, θυγατρική του Ομίλου Motor Oil εστιάζει στη συλλογή τηγανελαίων για την παραγωγή του βιοντίζελ, του πράσινου καυσίμου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που συνεισφέρει στη μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και αερίων του θερμοκηπίου κατά 90%.

    Συγκεκριμένα, η εταιρεία συλλέγει ετησίως περίπου το 50% των ποσοτήτων τηγανελαίων που παράγει η χώρα μας, τα οποία σήμερα ανακυκλώνει, στο εργοστάσιο της μητρικής της εταιρείας, Verd, για την βιομηχανική παραγωγή καθαρού βιοντίζελ.

    Η Πράσινο Λάδι ιδρύθηκε από την Verd το 2011 με αποκλειστικό σκοπό την συλλογή τηγανελαίων για την παραγωγή ενός καυσίμου φιλικού προς το περιβάλλον, του βιοντίζελ από απόβλητα.

    Συλλέγει τα τηγανέλαια που παράγουν οι επαγγελματίες της χώρας (εστιατόρια, βιομηχανίες, ξενοδοχεία κα) τόσο με τον ιδιόκτητο στόλο αυτοκινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσο και με ένα ευρύ δίκτυο πιστοποιημένων συνεργατών σε όλη την Ελλάδα, με προσωπικό άρτια καταρτισμένο.

    Τα τηγανέλαια που συλλέγονται, μετά την αρχική τους επεξεργασία στις εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κατευθύνονται στο εργοστάσιο της Verd στο Βόλο, για την παραγωγή βιοντίζελ.

    Ανακύκλωση oικιακών τηγανελαίων

    Εκτός όμως από τα τηγανέλαια που παράγονται από τους επαγγελματίες, στόχος της εταιρείας είναι να πείσει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να ανακυκλώνει το τηγανέλαιο που παράγεται στο σπίτι.

    Η δραστηριότητα στην αγορά του οικιακού τηγανελαίου, είναι εξίσου σημαντική, γιατί τα τηγανέλαια  που παράγονται από το τηγάνισμα στο σπίτι δεν πρέπει να  καταλήγουν στο περιβάλλον. Αποστολή της εταιρείας είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για τη σωστή απόρριψη των τηγανελαίων και για τις συνέπειες της απόρριψής τους στο δίκτυο του νερού.

    Σε συνεργασία με σχολεία, Δήμους και άλλους φορείς η εταιρεία ενημερώνει τους πολίτες για τις βλαβερές συνέπειες της απόρριψης των τηγανελαίων στο νεροχύτη ή τα σκουπίδια και φέρνει την ανακύκλωση τηγανελαίων κοντά στο σπίτι μας, ακόμα και στη πόρτα μας.

    Επίσης, προσφέρει ένα εκτεταμένο δίκτυο με περισσότερα από 2.500 σημεία “Πράσινο Λάδι” για την ανακύκλωση οικιακού τηγανέλαιου σε όλη την Ελλάδα. Τα σημεία “Πράσινο Λάδι” βρίσκονται σε πρατήρια καυσίμων, super markets, εστιατόρια ή άλλα σημεία που επισκεπτόμαστε όλοι καθημερινά ώστε η ανακύκλωση των τηγανελαίων να είναι εύκολη και βολική.

    Χωρίς κόπο μπορούν όλοι να κάνουν κάτι τόσο σημαντικό για το περιβάλλον και να αισθανθούν καθημερινοί ήρωες της κουζίνας, πραγματικά υπεύθυνοι για τον πλανήτη και το μέλλον μας. Στο διαδραστικό χάρτη στο www.prasinoladi.gr, μπορεί ο καθένας να βρει το πιο κοντινό σημείο “Πράσινο Λάδι” για να ανακυκλώσει τα τηγανέλαια από το σπίτι του.

     

    Τι είναι το οικιακό τηγανέλαιο – Πώς μπορούν να συμμετέχουν τα νοικοκυριά

    Όταν λέμε οικιακό τηγανέλαιο εννοούμε όλα τα βρώσιμα έλαια που χρησιμοποιούνται για τηγάνισμα, όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το βαμβακέλαιο, το φοινικέλαιο, το πυρηνέλαιο αλλά και παλιά ταγκισμένα λάδια, δεν πάνε χαμένα αλλά μετατρέπονται σε βιοντίζελ.

    Το πρόγραμμα συλλογής οικιακών τηγανελαίων λειτουργεί μέσω καταστημάτων που είναι κοντά στο σπίτι ή το γραφείο των πολιτών που ενδιαφέρονται να διαχειριστούν ορθολογικά τα οικιακά τους τηγανέλαια.

    Τα καταστήματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμφανίζονται ως σημείο “Πράσινο Λάδι“ στον διαδραστικό χάρτη που υπάρχει στο site www.prasinoladi.gr. Ο πολίτης μπαίνει στο χάρτη και βάζοντας τη διεύθυνσή του ή τον ΤΚ του βλέπει τα σημεία «Πράσινο Λάδι» που είναι δίπλα του.

    Τα βήματα για την συμμετοχή του κάθε πολίτη είναι ευκολά, το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουμε στο νου μας τα 3 βασικά βήματα:

    – Μετά το τηγάνισμα αφήνουμε το λάδι να κρυώσει

    – Συλλέγουμε το τηγανέλαιο σε ένα πλαστικό μπουκάλι και κλείνουμε πολύ καλά το καπάκι.

    – Στο διαδραστικό χάρτη στο site www.prasinoladi.gr βρίσκουμε το κοντινότερο σημείο “Πράσινο Λάδι”. Μεταφέρουμε και ρίχνουμε το μπουκάλι με το τηγανέλαιο στον ειδικό κάδο.

    Γιατί να ανακυκλώσω;

    Η ανακύκλωση τηγανελαίου αποτελεί ουσιαστική πράξη κυκλικής οικονομίας και σημαντικό τρόπο ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Ενδεικτικά αναφέρεται  ότι η ανακύκλωση 1 lt τηγανελαίου:

    – Παράγει 1 lt βιοντίζελ, το οποίο εξοικονομεί 3kg CO2 από την ατμόσφαιρα

    – Αποτρέπει την υποβάθμιση 1 εκατομμύριου λίτρων νερού, ποσότητα που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος σε 14 χρόνια.

    – Εξοικονομεί περίπου 3,1 kWh (από ενέργεια που δεν καταναλώνεται στον βιολογικό)

    Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της Πράσινο Λάδι, με μια απλή κίνηση μπορείς να συμμετέχει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και να γίνεις ένας σημαντικός κρίκος στην προσπάθεια μείωσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι σημαντικότεροι λόγοι είναι ότι:

    – Αποτρέπεις την μόλυνση των υπόγειων και θαλάσσιων υδάτων

    – Συμβάλλεις στη δημιουργία ενός καυσίμου κατάλληλου για την κίνηση των οχημάτων, του βιοντίζελ από τηγανέλαια, που επιτυγχάνει μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και αερίων του θερμοκηπίου κατά 90%

    – Μειώνεις τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

    – Δεν μπλοκάρεις τις αποχετεύσεις του σπιτιού σου και του αποχετευτικού συστήματος της πόλης που ζεις

    – Συμβάλλεις στην ελληνική οικονομία καθώς μειώνεται η εισαγωγή ορυκτών καυσίμων

    – Διαχειρίζεσαι ένα απόβλητο με υπεύθυνο και πιστοποιημένο τρόπο

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Energy Markets 2024»