• City Stories

    Μέλι: Η γλύκα της ζωής

    • NewsRoom
    μέλι


     

    Οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού προέρχονται:

    – από πεύκο (60-65%) – Θάσο, Χαλκιδική, Εύβοια, Κρήτη
    – από έλατο (5-10%) – Στ. Ελλάδα, Κεντρική Πελοπόννησο
    – από θυμάρι (15%) Αιγαίο και Ιόνιο πέλαγος, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο

     

    20160630 121859

    Η χώρα μας παράγει μέχρι 14-16.000 τόνους μέλι ετησίως. Δεν λείπουν βέβαια και οι αθρόες εισαγωγές με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Από την μικρή μου εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι δυστυχώς οι Έλληνες μελισσοκόμοι δεν είναι πολύ καλά οργανωμένοι και θα μπορούσαν να προστατεύσουν καλύτερα το προϊόν τους.

    Το μέλι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Χρησιμοποιείτε σε γλυκά ως σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας. Μέλι με καρύδια αλλά και «παστέλια» ,σουσάμι με ξηρούς καρπούς και μέλι προσφέρονται στους γάμους στους νεόνυμφους και στους καλεσμένους. Ξεχωριστή θέση έχει στο Ελληνικό πρωινό , αλλά και στη δίαιτα τρώγοντας ένα απλό δροσιστικό γεύμα ακόμη και δείπνο …γιαούρτι- φρούτα και μέλι.

    IMG 3721

    Όταν ένα μέλι έχει κρυσταλλώσει δεν είναι ΄΄ζαχαρωμένο΄΄. Είναι η φυσική ιδιότητα του μελιού, εξαιρείται το μέλι Ελάτου. Το παν είναι ο παραγωγός που σου προσφέρει το προϊόν. Όποιος σέβεται αυτόν που αγοράζει ώστε να αγοράσει και του χρόνου δίνει καλό προϊόν. Όσο για τις τιμές . Η φθήνια τρώει τον παρά λέει ο θυμόσοφος λαός και πιστέψτε με κάτι ξέρει . Το καλό μέλι δεν είναι ακριβό, είναι υγιεινό και πάνω από όλα είναι ΜΕΛΙ και τίποτα άλλο . Αυτό θα πρέπει ο καταναλωτής να το έχει στο μυαλό του.

    Το 70-80% του μελιού είναι σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη. Από τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει έχουν αναγνωριστεί 180 . Περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, 18 διαφορετικά οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία σε μικρές ποσότητες (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.ά.), ένζυμα, συμπλέγματα πρωτεϊνών, βιταμίνες (Β2, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ κ.ά), φυσικές αρωματικές ουσίες κ.ά.

    Γλυκός γιατρός:

    Ο Ιπποκράτης για το δυνατό βήχα και τις μολύνσεις του φάρυγγα έδινε διάλυμα μελιού! Ακόμη και σήμερα συστήνεται ως μια πιο δραστική, υγιεινή επιλογή για τον δυνατό βήχα. Είναι ιδανικό για τον πονόλαιμο, τις πληγές, τα εγκαύματα! Καταναλώνοντας καθημερινά μέλι δεν τρώμε κάτι νόστιμο και γλυκό μόνο αλλά κάνουμε καλό στον οργανισμό μας. Πέρα από ενέργεια προσφέρει στο σώμα ευεξία, ρυθμίζει το μεταβολισμό, προστατεύει από παθήσεις στο στομάχι τονώνει την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, καταστέλλει την αναιμία, προστατεύει το συκώτι και τα νεφρά. Και επειδή υπάρχουν πολλές γνώμες στην Ελλάδα , θα σας πω μια προσωπική ιστορία . Οι άνθρωποι που πάσχουν από Διαβήτη μπορούν να τρώνε μέλι πάντα βέβαια με τις οδηγίες του γιατρού . Και να μην ακούνε “φάε αυτό το μέλι είναι ειδικό για διαβητικούς”. Το μέλι όταν ξέρεις να το φας είναι πράγματι φάρμακο .

    Έρευνα από το ΑΠΘ ανέδειξε το Ελληνικό μέλι ως το καλύτερο στο κόσμο αφού εξέτασε 48 διαφορετικά Ελληνικά και ξένα μέλια και βρήκαν το Ελληνικό μέλι με την περισσότερο ευεργετική δράση!

    20170313 080609
    Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι το μέλι με την περισσότερο αντιοξειδωτική δράση ήταν το μέλι βελανιδιάς και ακολουθούσαν το έλατο, το ερείκι, η καστανιά το πεύκο το θυμάρι και η πορτοκαλιά.

    Η γλυκόζη και η φρουκτόζη στο μέλι είναι στην πιο απλή τους μορφή. Τόσο εύπεπτες για τον οργανισμό που μπορούν να κάνουν ένα πραγματικό θαύμα. Δεν υπάρχει ουδεμία σχέση με τη ζάχαρη που καταστρέφει τα όργανα και την εύρυθμη λειτουργία τους. Το μέλι όταν μπαίνει στον οργανισμό, αναγνωρίζεται ως “βιολογικό προϊόν” και η γλυκόζη που απορροφάται στο αίμα γίνεται με μέτρο (παίρνει όση έχει ανάγκη ο οργανισμός) και όχι ανεξέλεγκτη όπως συμβαίνει με τη ζάχαρη.

    Αυτές πρόκειται για πολύ σημαντικές ανακαλύψεις που μας θυμίζουν για άλλη μια φορά την ανεκτίμητη αξία που έχει το ελληνικό μέλι και ότι πρέπει να καταναλώνεται οπωσδήποτε δύο φορές κάθε ημέρα.

    IMG 2420

    Tην περίοδο του καλοκαιριού μια κυψέλη περιέχει:

    • 1 Βασίλισσα
    • 250-300 κηφήνες
    • 60.000 εργάτριες μέλισσες (από τις οποίες οι 20.000 είναι συλλέκτριες)

    Εργασίες που κάνει μια εργάτρια μέλισσα ανάλογα με την ηλικία της

    Ηλικία σε ημέρες:

    • 1-2 Καθαρίζει κελιά και διατηρεί ζεστό το γόνο
    • 3-11 Ταΐζει τον γόνο
    • 12-17 Παράγει κερί, χτίζει κηρήθρες, μεταφέρει τροφές στην κυψέλη
    • 18-21 Φρουρός στην είσοδο της κυψέλης
    • 21-40 Συλλέκτρια νέκταρος, γύρης, πρόπολης, νερού
    • 35-45 Τέλος της ζωής της

    20170419 081209

    Τι σου κάνει μια μέλισσα:

    • Μια μέλισσα θα συλλέξει κατά τη διάρκεια της ζωής της 0.5 έως 1 gr μέλι. Δηλαδή για την παραγωγή ενός κιλού μελιού θα εργαστούνε 1000 έως 2000 μέλισσες.
    • Χρειάζονται περίπου 4-5 κιλά νέκταρος για να παραχθεί 1 κιλό μέλι!
    • Για κάθε 1γρ. νέκταρος η μέλισσα θα εργαστεί 3 μέρες!
    • Περίπου 8 κιλά μέλι θα καταναλώσουν οι μέλισσες για να φτιάξουν 1 κιλό κερί!
    • Η ακτίνα πτήσης για ανεύρεση τροφής φτάνει τα 3-4 χλμ. Μπορεί να φτάσει και τα 8 χλμ σε περιόδους έλλειψης!
    • Με την ενέργεια 28 γρ μελιού μια μέλισσα θα έκανε τον γύρο της Γης!
    • Η ταχύτητα πτήσης της μέλισσας είναι περίπου 30 χλμ/ώρα!
    • Οι ετήσιες διατροφικές ανάγκες ενός φυσιολογικού μεγέθους μελισσιού μεταφράζονται σε 22 περίπου Kg γύρης και αντίστοιχα σε 70 Kg μελιού. Για τη συλλογή αυτών των ποσοτήτων τροφής πραγματοποιούνται στη διάρκεια του έτους ένα εκατομμύριο πτήσεις γυρεοσυλλεκτριών και αντίστοιχα τέσσερα εκατομμύρια ταξίδια νεκταροσυλλεκτριών μελισσών!
    • Το εξαγωνικό σχήμα κελιών της κηρήθρας αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον διαθέσιμο χώρο, από άποψη οικονομίας υλικού, χωρητικότητας και σταθερότητας!
    • Η μέλισσα σε 15 ημέρες παραγωγής κεριού χάνει το 20% των πρωτεϊνών του σώματός της!
    • Οι προνύμφες των βασιλισσών ταΐζονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό, προϊόν αδενικής εκκρίσεως. Αντίθετα οι προνύμφες των εργατριών μελισσών ταΐζονται με βασιλικό πολτό τις 3 πρώτες ημέρες και μετά με ένα μίγμα μελιού και γύρης τις επόμενες ημέρες!
    • Η διάρκεια ζωής της βασίλισσας κυμαίνεται μεταξύ 2 – 5 χρόνια, ενώ η διάρκεια ζωής της εργάτριας είναι 35-45 ημέρες, για τις καλοκαιρινές και ανοιξιάτικες μέλισσες, και 3-5 μήνες για τις φθινοπωρινές μέλισσες!
    • Η βασίλισσα έχει διπλάσιο μέγεθος από τις εργάτριες, και γεννά καθημερινά 2.500 αυγά τα οποία σαν όγκος είναι 2,5 φορές το βάρος της!
    • Για να θεωρηθεί επιτυχημένο ένα “γαμήλιο ταξίδι”, πρέπει η βασίλισσα να επιστρέψει στη φωλιά με 5,5 εκατομμύρια σπερματοζωάρια στην σπερματοθήκη της, ζευγαρώνοντας με 8-10 κηφήνες! Από εκείνη τη στιγμή δεν ζευγαρώνει ξανά ποτέ!
    • Τα γονιμοποιημένα αυγά εξελίσσονται σε θηλυκά άτομα, εργάτριες μέλισσες ή βασίλισσες, ενώ τα αγονιμοποίητα αυγά σε κηφήνες!
    • Σε περιόδους έντονης νεκταροέκκρισης οι μέλισσες ηλικίας μεγαλύτερης των 16 ημερών, προτιμούν να συμπεριφέρονται ως συλλέκτριες.

    Πηγή: www.tasty-day.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαρμελάδα πορτοκάλι με μέλι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μέλι προσφέρει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες στον οργανισμό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπάρες βρώμης με μέλι και σοκολάτα



    ΣΧΟΛΙΑ