• Architecture & Design

    Microsoft: Έργο τέχνης εμπνευσμένο από το Ταζ Μαχάλ τα νέα γραφεία στην Ινδία

    • NewsRoom
    microsoft

    Τα νέα γραφεία της Microsoft στην Ινδία


    Μία αριστουργηματική κατασκευή της Microsoft εμπνευσμένη από το κορυφαίο αρχιτεκτόνημα του Ταζ Μαχάλ

    Όσοι εργαζόμενοι της Miscrosoft Ινδίας επιστρέψουν στο γραφείο τους μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει η πανδημία, θα έρθουν αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη εμπειρία, σε ένα ανανεωμένο, εντυπωσιακό εργασιακό περιβάλλον.

    Τα νέα γραφεία της Miscrosoft Ινδίας χαρακτηρίζονται από έναν εντυπωσιακό εσωτερικό σχεδιασμό, εμπνευσμένο από το κορυφαίο αρχιτεκτονικό έργο της χώρας, το Ταζ Μαχάλ (Taj Mahal), θυμίζοντας έργο τέχνης.

    Όταν η ομάδα της Microsoft India ξεκίνησε να σκέφτεται τον σχεδιασμό των νέων γραφείων της εταιρείας, που βρίσκονται στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Νέο Δελχί με την Άγρα, έγινε γρήγορα προφανές ποια θα έπρεπε να είναι η πηγή έμπνευσης.

    «Τι θα μπορούσε να αποτελέσει καλύτερη έμπνευση για αυτόν τον χώρο από το Ταζ Μαχάλ, ένα από τα θαύματα του κόσμου;», δήλωσε χαρακτηριστικά η Jagvinder “Pinny” Mann, επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε να σχεδιάσει τα νέα γραφεία της Microsoft στην Ινδία.

    microsoft
    Τα νέα γραφεία της Microsoft στην Ινδία

    Το Ταζ Μαχάλ αποτελεί ένα κορυφαίο αρχιτεκτονικό έργο, γεγονός που επισφραγίζεται και από το γεγονός ότι περιλαμβάνεται στα 7 Θαύματα του Νέου Κόσμου. Η σχεδίαση αυτού του μεγαλειώδους αρχιτεκτονικά μνημείου συνδυάζει τα πάντα, από ιστορικά, παραδοσιακά στοιχεία του ινδικού πολιτισμού, έως τον απλό ρομαντισμό.

    Κάποτε, ο Άγγλος ποιητής Sir Edwin Arnold περιέγραψε το Ταζ Μαχάλ ως «όχι απλώς ένα κομμάτι της αρχιτεκτονικής, όπως όλα τα άλλα». Η περιγραφή αυτή είναι ενδεικτική για την καλλιτεχνική αξία αυτής της δομής του 17ου αιώνα, που συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης.

    Ωστόσο, όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, η ιδέα μιας τέτοιας κατασκευής, η οποία μάλιστα θα φιλοξενούσε καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενους, ήταν εξαιρετικά απαιτητική στην υλοποίησή της.

    «Το Taj Mahal είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα κτήρια του πλανήτη», λέει ο Arunjot Singh Bhalla, διευθύνων σύμβουλος της RSP Design Consultants, εξηγώντας ποια ήταν η σκέψη πίσω από τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων. «Η πρόκληση ήταν η εξής: Πώς μπορεί κάποιος να κατανοήσει το σχεδιασμό του Ταζ Μαχάλ και να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, προσαρμόζοντάς το στα δεδομένα ενός χώρου γραφείων;».

    Τα βήματα της σχεδίασης και της υλοποίησης αποκρυσταλλώθηκαν όταν η ομάδα RE & F και οι δημιουργικές ομάδες RSP Design Consultants με έδρα την Μπανγκαλόρ κάθισαν να σχεδιάσουν τις ιδέες από το μηδέν, βασιζόμενοι φυσικά στην σχεδιαστική γλώσσα της Microsoft.

    microsoft
    Τα νέα γραφεία της Microsoft στην Ινδία

    «Η σχεδιαστική γλώσσα της Microsoft είναι ένας συνδυασμός γενικών κατευθύνσεων σχετικά με το πώς θέλουμε να μοιάζουν τα γραφεία μας», εξηγεί ο Riku Pentikainen, περιφερειακός διευθυντής της Microsoft RE & F Asia. «Είναι ένας συνδυασμός στοιχείων προερχόμενων από τον τοπικό πολιτισμό και σύνδεσης με το μέρος στο οποίο βρισκόμαστε, καθώς και ενσωματωμένων κρυφών σχεδίων και αντικειμένων».

    Έτσι, από τη μία πλευρά, ο χώρος είναι μια ωδή σε μια εποχή που ανήκει πλέον στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή όμως, είναι επίσης και ένας σύγχρονος χώρος εργασίας, που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Οι αρχιτέκτονες αποτύπωσαν τις συμμετρικές και διακοσμητικές πτυχές της αρχιτεκτονικής των Μουγκάλ σε μία λειτουργική οντότητα.

    Φυσικά, για τον σχεδιασμό των γραφείων, αντλήθηκαν έντονα στοιχεία της αισθητικής του Ταζ Μαχάλ, συμπεριλαμβανομένου του λευκού μαρμάρου της Τζαϊπούρ, μαζί με ένθετα έργα με ημιπολύτιμους λίθους.

    Το πραγματικό Taj Mahal πλαισιώνεται από τη μία πλευρά από τον ποταμό Yamuna και από την άλλη από τους κήπους Char Bagh. Έτσι στη Noida, τον χώρο της Microsoft India, οι αρχιτέκτονες άντλησαν έμπνευση από τον εξωτερικό χώρο του Ταζ Μαχάλ και ενσωμάτωσαν ανάλογα στοιχεία στους εσωτερικούς χώρους των γραφείων.

    microsoft
    Τα νέα γραφεία της Microsoft στην Ινδία

    Πιο συγκεκριμένα, η ροή του ποταμού αποτυπώθηκε σε μοτίβα chevron στους διαδρόμους, ενώ το πράσινο των κήπων Char Bagh εμφανίζεται στην χρωματική παλέτα ορισμένων χώρων των γραφείων, δίνοντας την ψευδαίσθηση του εξωτερικού χώρου.

    Στο Noida, όμως, αποτυπώνονται κι άλλα στοιχεία του Ταζ Μαχάλ, όπως οι μαρμάρινοι θόλοι, οι μιναρέδες και οι τοξωτές είσοδοι.

    Στον κεντρικό χώρο του γραφείου οι καμάρες και η μαρμάρινη επένδυση δημιουργούν ένα υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ οι διατρήσεις πλέγματος των οθονών jaali – σε μάρμαρο ή τροποποιημένες για τις οροφές – αποδίδουν την υφή και το βάθος του χώρου. Οι λεπτοί θόλοι, ταυτόχρονα, προσθέτουν ένταση.

    Παράλληλα, η αποτύπωση των σχεδίων που απεικονίζουν τον ποταμό «σπάει» τη μονοτονία αυστηρών εταιρικών χώρων, όπως οι αίθουσες συνεδριάσεων.

    Ολόκληρο το κτήριο Noida συγκλίνει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Mughal και Ινδίας. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι όλα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διακόσμηση προέρχονται από την αγορά της Ινδίας, με στόχο να ενισχύσουν την τοπική οικονομία.

    «Προσλάβαμε ντόπιους τεχνίτες να δημιουργήσουν τα ένθετα και τους πίνακες. Είναι ο τρόπος μας να βοηθήσουμε τους καλλιτέχνες και τεχνίτες της χώρας, ώστε να μπορούν να προωθήσουν την δουλειά τους», λέει η Mann.

    microsoft
    Τα νέα γραφεία της Microsoft στην Ινδία

    Μία ακόμη αναφορά στο Ταζ Μαχάλ είναι μία ιστορία που είναι ζωγραφισμένη σε ντουλάπα στο χώρο εργασίας. Πρόκειται για μία αποτύπωση χιλίων ελεφάντων, οι οποίοι, σύμφωνα με το μύθο μετέφεραν μαρμάρινες πέτρες στην τοποθεσία της Άγκρα.

    «Πήραμε τα στοιχεία και εμπνευστήκαμε από τον πλούτο της αρχιτεκτονικής αυτού του καταπληκτικού μνημείου», λέει ο Bhalla.

    Ο Τζον Μπόιντεν, διευθυντής Στρατηγικής της Microsoft Asia, προσθέτει, «Δεν χρειάζεται να έχετε τοίχους με διαμάντια για να δημιουργήσετε κάτι τέτοιο. Είναι η ιδέα, η μορφή, ο φωτισμός, τα υλικά που χρησιμοποιούνται και το χρώμα για τη δημιουργία αυτής της ατμόσφαιρας».

    Ο σχεδιασμός του Noida «σπάει» τον τύπο των παραδοσιακών ινδικών χώρων εργασίας. Εδώ, η περιοχή αλληλεπιδρά με τον χρήστη. «Προσπαθούμε να διασκεδάσουμε», γελάει.

    Πολύς μεγάλο κομμάτι του χώρου αντικατοπτρίζει τι θέλει η νέα γενιά σε ένα χώρο εργασίας, με βάση την έρευνα, λέει η Mann.

    microsoft
    Τα νέα γραφεία της Microsoft στην Ινδία

    «Έχουμε διαφορετικά είδη καθισμάτων, ας πούμε για όταν θέλετε να γευματίσετε, ή αν θέλετε να είστε μόνοι, ή να βρίσκεστε σε ένα σημείο όπου κανείς δεν σας ενοχλεί, ή κάνετε ένα διάλειμμα 10 λεπτών», λέει. Οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία που αυξήθηκαν λόγω της πανδημίας οδήγησαν επίσης σε αυτοματοποιημένες πόρτες, μαζί με απομακρυσμένα καθίσματα.

    Μία από τις κρίσιμες διαδικασίες για τη δημιουργία του χώρου ήταν η βιωσιμότητα. Η βάση του κτηρίου είναι κατασκευασμένη από πλατίνα LEED, πράγμα που σημαίνει ότι πληροί τα υψηλότερα πρότυπα αειφορίας, κατασκευής και λειτουργίας. Το campus περιλαμβάνει επίσης ανακυκλωμένα προϊόντα και υλικά τοπικής προέλευσης, όπως το μάρμαρο, καθώς και εγκαταστάσεις φωτισμού και νερού εξοικονόμησης ενέργειας.

    Ο Bhalla προσθέτει επίσης ότι το 2% του γραφείου, το οποίο βρίσκεται σε μια πόλη που είναι διάσημη για την ατμοσφαιρική ρύπανση, καλύπτεται από πράσινο. «Κάναμε πολλές μελέτες σχετικά με τη βιοφιλία του χώρου και τα τοπικά φυτά που θα επιβιώσουν στη Noida», λέει.

    Ο προσβάσιμος χώρος εργασίας περιλαμβάνει, επιπλέον, προσαρμοσμένους επιφάνειες για αναπηρικά αμαξίδια, σήμανση Braille, προειδοποιήσεις κινδύνου και ράμπες πρόσβασης.

    Το Pentikainen περιγράφει τον χώρο ως μια «μπουτίκ» εμπειρία, στην οποία το όραμα της Microsoft ήταν να ξεφύγει από το συμβατικό και να δημιουργήσει μια νέα διαδρομή.

    microsoft
    Τα νέα γραφεία της Microsoft στην Ινδία

    «Νομίζω ότι η εργασία στο γραφείο θα είναι ωραιότερη εμπειρία από ό,τι στο παρελθόν, επειδή οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν», λέει ο Kumar. «Μπορούν να εργαστούν από την άνεση του σπιτιού ή μπορούν να έρθουν στο γραφείο και να εργαστούν σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας κλάσης, όπου μπορούν να συνεργαστούν, να οικοδομήσουν κοινωνικό κεφάλαιο και να δεθούν μεταξύ τους. Πραγματικά το πιστεύω», προσθέτει.

    Θα βρίσκονται σε έναν νέο χώρο εργασίας που συνδυάζει αρμονικά την κατευθυντήρια αρχή της εταιρείας, για υποδομές με τεχνολογικό προσανατολισμό, και πολιτισμικές επιρροές από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι η νέα εγκατάσταση αναμένεται να φιλοξενήσει την ομάδα του Xbox, αποτελώντας το πρώτο campus στην Ινδία που φιλοξενεί ομάδα gaming.

    Διαβάστε ακόμη:

    Λόφος του Στρέφη: Ο ιστορικός λόφος ξανασυστήνεται στους κατοίκους της Αθήνας (ΦΩΤΟ)

    Οίκος Sotheby’s: Οκτώ προβλέψεις για την αγορά της Τέχνης

    Jeff Bezos: Γιατί παρέδωσε τα ηνία της Amazon, η σύγκρουση συμφερόντων και η νέα εποχή της εταιρείας

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ