Κορυφή

City Stories

Λόφος του Στρέφη: Ο ιστορικός λόφος ξανασυστήνεται στους κατοίκους της Αθήνας (ΦΩΤΟ)

  • NewsRoom

Έζησε χρόνια στην εγκατάλειψη, αλλά ήρθε η ώρα να βγει από τον λήθαργο και να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη και τον σημαίνοντα ρόλο του για την Αθήνα… Ο λόγος για τον Λόφο του Στρέφη, έναν από τους βασικούς πνεύμονες της πόλης των Αθηνών, που ήρθε η ώρα να βγει από την απαξίωση και να συστηθεί εκ νέου στους κατοίκους και τους επισκέπτες της, προσφέροντάς τους μια μοναδική διέξοδο περιπάτου, ψυχαγωγίας, πρασίνου, αλλά και μια εντυπωσιακή θέα σε ολόκληρη την πόλη.

Πρωταγωνιστής κάποτε της καθημερινής ζωής της Αθήνας, αλλά και απόλυτο σημείο προορισμού για τα Σαββατοκύριακα, όντας σε μια εμβληματική περιοχή στο κέντρο της πόλης, στα Εξάρχεια, ο κατάφυτος λόφος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα, ίσως, τοπόσημα της πρωτεύουσας. Κι όμως, τα τελευταία χρόνια αυτός ο ίδιος λόφος παρουσίαζε εικόνα πραγματικής εγκατάλειψης, αφημένος στην τύχη του και κινδυνεύοντας να περάσει στη λήθη, ως απομεινάρι αλλοτινών καιρών.

Όλα αυτά ήρθε η ώρα να αλλάξουν. Ο Λόφος του Στρέφη κλείνει τον κύκλο της απαξίωσής του και μπαίνει σε μία διαφορετική τροχιά. Αλλάζει όψη και ετοιμάζεται να προσφέρει πάλι τον περίπατο, τον αθλητισμό, την αναψυχή, τη θέα και την ασφάλεια που χάριζε απλόχερα και για δεκαετίες ολόκληρες στους επισκέπτες του.

Λόφος του Στρέφη
Θεατράκι

Με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και κατόπιν της σχετικής πρότασης που υποβλήθηκε από τον Δήμο στην εταιρεία, η «PRODEA Investments», μέσω της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» και στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Δομές Ευθύνης», συμβάλλει οικονομικά με στόχο ο Λόφος του Στρέφη να ξαναγίνει ζωντανό κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων, αλλά και πόλος προσέλκυσης επισκεπτών. Ένα μεγάλο στοίχημα που θα δικαιώσει τόσο τον Δήμο όσο και την ίδια την PRODEA, για την οποία η πόλη είναι αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας και της καθημερινότητάς της. Η ίδια έχει επιλέξει άλλωστε να διατηρεί τα κεντρικά γραφεία της στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα προπολεμικό κτήριο που έχει ανακατασκευάσει πλήρως, αποδεικνύοντας στην πράξη το ενδιαφέρον της για το κέντρο της πόλης. Ένα ενδιαφέρον που πηγάζει από καθαρά ιστορικά και αισθητικά κριτήρια και εστιάζει στην ποιοτική αναβάθμιση του κέντρου προς όφελος των κατοίκων του και των επισκεπτών του και όχι από κάποιο οικονομικό όφελος, αφού η εταιρεία δεν δραστηριοποιείται στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ούτε έχει επενδύσεις στην περιοχή του Λόφου του Στρέφη, για παράδειγμα.

Στόχος της τεράστιας επένδυσης της PRODEA στην Αθήνα και δη στο κέντρο, πέρα από τη δημιουργία ενός εμβληματικού έργου πρασίνου και συνολικής ανάπλασης που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την περιοχή και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, είναι να αναδειχθούν όλο και περισσότερα σημεία ως πόλοι προσέλκυσης τουριστικής κίνησης, ενισχύοντας έτσι τόσο την εικόνα της ελληνικής πρωτεύουσας όσο και την οικονομία της προς όφελος όλων.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική δωρεά από μέρους της εταιρείας, που περιλαμβάνει το απαραίτητο πλέγμα μελετών και παρεμβάσεων, τις οποίες εποπτεύει και συντονίζει ο Δήμος Αθηναίων, ορίζοντας το πλαίσιο των ενεργειών, ώστε να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η συμμετοχή της «PRODEA Investments» στο πρόγραμμα δίνει πλέον τη δυνατότητα να αναδειχθεί η κορυφογραμμή του λόφου, να ενισχυθεί η προσβασιμότητα και η ασφάλεια, να επανασχεδιαστεί η παιδική χαρά και να γίνουν σημαντικά έργα αποκατάστασης σε όλη την περιοχή.

Λόφος του Στρέφη
Παιδική Χαρά

Βασικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή διαδραματίζει, βεβαίως, το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» που γίνεται πραγματικότητα με τη συμμετοχή φορέων, ιδρυμάτων, ιδιωτών, κατοίκων και αποτελεί το βασικό εργαλείο υλοποίησης αυτής της ριζικής ανάπλασης.

Είναι το πρόγραμμα που έως σήμερα έχει δώσει τη δυνατότητα στην Αθήνα να αξιοποιήσει, να αναβαθμίσει και να δημιουργήσει χώρους που έχει ανάγκη η πόλη, δίνοντας τη δυνατότητα στον Δήμο να θέτει τα δεδομένα, να σχεδιάζει και να ελέγχει τις παρεμβάσεις, να μειώνει το κόστος τους και παράλληλα, μέσα από τη συνεργασία με όλους εκείνους που συμμετέχουν, να αποδίδει άμεσα στην πόλη έργα και χώρους αξιοπρεπείς και αναβαθμισμένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, έως σήμερα, το «Υιοθέτησε την πόλη σου» έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ολοκλήρωση της πλατείας Ομονοίας, τη δημιουργία πάρκων στις γειτονιές της Αθήνας, σε δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, την εικόνα της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού και σε πολλά άλλα έργα, που θα χρειάζονταν αρκετά χρόνια για να αποδοθούν στους Αθηναίους και τις Αθηναίες.

Πλατεία Χαρταετού

Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας η έναρξη των διαδικασιών για την εκπόνηση της μελέτης, μέσω της οποίας θα αναπτυχθούν οι κατευθυντήριες γραμμές του έργου. Θα ακολουθήσει η διαβούλευση της δημοτικής κοινότητας για το σχέδιο, ενώ το τελικό «πράσινο φως» για την έναρξη των παρεμβάσεων στο Λόφο θα δοθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως εξηγεί ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αποτελεί σημαντικό στόχο να αναβαθμιστεί ολόκληρος ο λόφος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες με την ενίσχυση και την αποκατάσταση των στοιχείων του, δηλαδή με περισσότερο πράσινο αλλά και σύγχρονο, ασφαλή εξοπλισμό. Το έργο έχει προδιαγραφές που σέβονται το περιβάλλον, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον χαρακτήρα και την ιστορία της γειτονιάς και στοχεύει στην περαιτέρω διασύνδεσή της με αυτό τον σημαντικό πνεύμονα πρασίνου.

Αναψυκτήριο

Ο Κώστας Μπακογιάννης ευχαρίστησε την PRODEA Investments για τη στήριξη της προσπάθειας του Δήμου και τόνισε: «Αυτός ο λόφος, μπορεί και θα ξαναγίνει αυτό που ήταν πάντα. Μία διέξοδος από την πόλη μέσα στην πόλη. Είναι από αυτές τις παρεμβάσεις που φέρνουν στην επιφάνεια την μαγεία που προσφέρουν γωνιές της Αθήνας όπως αυτή. Και αυτό που κάνουμε εδώ, είναι να συνεχίζουμε την προσπάθεια, όπως κάναμε με την πλατεία της Ομόνοιας, όπως κάνουμε με την πλατεία Θεάτρου, τον Λυκαβηττό αλλά και με όλα τα «ξεχασμένα» σημεία της πόλης, να τα επαναφέρουμε στην καθημερινή ζωή της πόλης. Και είναι πολύ αισιόδοξο ότι όλο αυτό το επιτυγχάνουμε με την συνεργασία με μια κορυφαία εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, την PRODEA Investments, στο πλαίσιο του «Υιοθέτησε την πόλη σου». Ένα πρόγραμμα που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε, να κάνουμε έργα βάσει των αναγκών της Αθήνας αλλά με τη συνεργασία όλων εκείνων που μπορούν να προσφέρουν σε αυτή».

Από την πλευρά του, ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA Investments, υπογράμμισε ότι «για την Prodea Investments, η αστική ανάπλαση, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη αποτελούν μέρος του εταιρικού μας DNA. Γι’ αυτό και στηρίζουμε εμπράκτως την προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υιοθέτησε την πόλη σου», ώστε να δημιουργηθεί όχι μόνο ένας υπερτοπικού χαρακτήρα σύγχρονος, ασφαλής, και προσιτός χώρος, πρασίνου και άθλησης, αλλά πραγματικά ένας πόλος έλξης και αναφοράς για τους δημότες και τους επισκέπτες, όπως αρμόζει στην πόλη που θέλουμε. Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που, με τη συμβολή μας, ένα σημαντικό έργο για την πρωτεύουσα περνά σε στάδιο υλοποίησης. Για την Prodea, δεν είναι απλώς μια δωρεά, στο πλαίσιο του προγράμματός μας «Δομές Ευθύνης», αλλά μια στρατηγική σύμπραξη βιώσιμης ανάπτυξης για την Αθήνα».

Και λίγα λόγια για την ιστορία του…

Ο κατάφυτος σήμερα λόφος ήταν κάποτε… λατομείο! Λέγεται, μάλιστα, πως αρχικά ονομαζόταν Αγχεσμός, καθώς στην κορυφή του πιθανολογείται ότι δέσποζε κατά την αρχαιότητα το άγαλμα του Αγχέσμιου Διός. Τον 19ο αιώνα πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Στρέφη, από όπου πήρε αργότερα και το σημερινό του όνομα. Κατά τον 19ο και 20ο αιώνα λειτουργούσε εκεί λατομείο και τα σκεύη που φτιάχνονταν από τα υλικά που παρήγαγε έδωσαν το όνομα τους στις γύρω περιοχές: Πιθαράδικα και Πινακωτά.

Τη σημερινή του μορφή, σύμφωνα με μαρτυρίες, την οφείλει στη σύζυγο του αξιωματικού Στρέφη, το σπίτι του οποίου βρισκόταν στους πρόποδες του λόφου. Το τοπίο ήταν βραχώδες και από το λατομείο συχνά σηκωνόταν κόκκινη σκόνη. Ιδιοκτήτης του λατομείου ήταν ο αδερφός του αξιωματικού.

Λέγεται χαρακτηριστικά ότι όταν μια μέρα η κυρία Στρέφη γύρισε σπίτι και είδε τη μπουγάδα της κατακόκκινη, θύμωσε τόσο που για να την ηρεμήσει ο σύζυγός της διέταξε τους στρατιώτες του να δεντροφυτεύσουν άμεσα την περιοχή, παρά τις αντιρρήσεις του αδερφού του!

Την περίοδο του 1930, δημιουργήθηκαν το πέτρινο θεατράκι, οι πεζόδρομοι και η παιδική χαρά, καθώς και ένα καταφύγιο προφύλαξης από βομβαρδισμούς. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η διαχείριση του λόφου πέρασε στον Δήμο Αθηναίων, διατηρώντας πλέον το όνομα «λόφος του Στρέφη».

Η περιοχή των Εξαρχείων το 1882