• Architecture & Design

    Μια εντυπωσιακή κατοικία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ανάμεσα στα βράχια (10 φωτογραφίες)

    • NewsRoom


    Ο Αριστείδης Ντάλας σχεδίασε μία κατοικία ανάμεσα στους βράχους στον Βώλακα, ένα χωριό ξεχωριστό και ιδιαίτερο, που συνιστά ίσως την «αυθεντικότερη» τοποθεσία στην Τήνο, μοναδική τόσο στις Κυκλάδες όσο και στον κόσμο.

    Τα τρία κτίρια που στεγάζουν τις βασικές λειτουργίες διαφέρουν μεταξύ τους σε ύψος, διαστάσεις και υλικά.

    Βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η άναρχη χωροθέτηση των όγκων, ώστε φαινομενικά κάθε τμήμα της να έχει τοποθετηθεί ελεύθερα στο χώρο σαν να έπεσε από ψηλά και απλά να στάθηκε εκεί, ό,τι δηλαδή συνέβη και με τις ηφαιστειακές σφαιρικές πέτρες του Βώλακα. Χαρακτηριστική είναι η βορεινή όψη της κατοικίας, καθώς ένας όγκος από εμφανές και άβαφο σκυρόδεμα δημιουργεί ένα «όριο», μια τεχνητή προστασία, από τον «Βοριά».

    Η επιλογή αυτής της υλικότητας αποτελεί παραλληλισμό στους βράχους, ενώ σε βάθος χρόνου, όταν τα πολύχρωμα αδρανή του σκυροδέματος αναδυθούν στην επιφάνεια, θα ενσωματωθεί απόλυτα στο τοπίο.

    Η επιλογή του σχήματός του από την άλλη, ως ένα στενόμακρο ορθογώνιο, αναδεικνύει τους βώλακες, «υπογραμμίζοντάς» τους, και ενισχύει την σφαιρικότητα τους, που έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με τη δική του γραμμικότητα.

    Στοιχεία έργου

    Τίτλος έργου: Κατοικία μεταξύ Βράχων

    Αρχιτέκτονας: Αριστείδης Σ. Ντάλας

    Τοποθεσία: Βώλαξ, Τήνος

    Κατασκευή: Aegean Construction & Development ltd

    Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

    ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σχεδιασμός κατοικίας στο Φτέλι, στη Λέσβο



    ΣΧΟΛΙΑ