• Architecture & Design

    Το σύμπαν της Beetroot

    • Ντόγια Καρολίνη
    Το σύμπαν της BEETROOT


    Τα καινούργια γραφεία της εταιρείας Beetroot σε ένα ιστορικό κτίριο, δημιουργούν έναν σύγχρονο κόμβο πολιτισμού και design στη Θεσσαλονίκη.

    Φωτογραφίες: Beetroot Design Group

    Εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, η Beetroot δραστηριοποιείται στο πεδίο της οπτικής επικοινωνίας και του δημιουργικού σχεδιασμού, με έμφαση στη δημιουργία και ανάπτυξη εταιρικής ταυτότητας (branding). Το χαρακτηριστικό, αλλά και πολυσυλλεκτικό ύφος των έργων της έχει οδηγήσει στην καθιέρωση στην ελληνική και διεθνή αγορά, και αναγνωρίζεται με πολυάριθμες ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις κάθε χρόνο (περισσότερα από 300 βραβεία). Ορόσημα υπήρξαν οι απονομές των κορυφαίων διακρίσεων Red Dot – Agency of the Year το 2011 και ED-Awards – European Design Agency of the Year το 2008. Στα εγχώρια Βραβεία Οπτικής Επικοινωνίας-ΕΒΓΕ η Beetroot έχει αναδειχθεί Agency of the Year οκτώ χρονιές, με την τελευταία να είναι η φετινή, ενώ στα Ermis Awards έχει αναδειχθεί Design Agency of the Year άλλες πέντε.

    Η ομάδα της Beetroot αποτελείται από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία στο δημιουργικό πεδίο. Κάθε δημιουργική πρόταση είναι πρωτότυπη, αυθεντική, και σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται πλήρως στις μοναδικές ανάγκες του κάθε project.

    Στη Beetroot, το design και η δημιουργικότητα είναι ένας «δρόμος» προς μια καλύτερη ποιότητα ζωής, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Έχοντας «κατακτήσει» ένα ικανοποιητικό επίπεδο στο core business του branding & visual identity design, τους ενδιαφέρει πλέον να επεκταθούν σε δράσεις που αγγίζουν και άλλα πεδία: του πολιτισμού, της αρχιτεκτονικής, της φιλοξενίας. Να δημιουργήσουν ένα θετικό «αποτύπωμα» στον τόπο όπου ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.

    Τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης που περιλαμβάνει την αναστύλωση ενός ιστορικού κτιρίου χιλίων τετραγωνικών του αρχιτέκτονα L. Gennari (Ισμαήλ Πασά Χάνι/ Μέγαρο Χαΐμ Κοέν) στο παλιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης – στη συμβολή των οδών Συγγρού, Πάικου και Βαλαωρίτου – ανακαινίστηκε ολοσχερώς και αποκαταστάθηκε από την Keten Constructions & Partners. Πρόκειται για ένα διώροφο, ψηλοτάβανο κτίριο του 1905, εκλεκτικιστικής τάσης, που είναι χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο – διασώθηκε εν μέρει από την πυρκαγιά του 1917, ανακατασκευάστηκε το 1926 από τον αρχιτέκτονα L. Gennari και μετατράπηκε σε οικία, οπότε και έγινε γνωστό ως «Μέγαρο Χαΐμ Κοέν».


    Το αρχιτεκτονικό γραφείο SPARCH και η Μόρφω Παπανικολάου που ανέλαβαν την αναπαλαίωση πέτυχαν την ισορροπία μέσα από τον αρμονικό συνδυασμό του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Διατηρήθηκαν με στοργή τόσο το αρχικό μάρμαρο και τα πλακάκια όσο και η κεντρική σκάλα με τα φαρδιά πλατύσκαλα, που ενώνει τα διαφορετικά επίπεδα – ενώ ρεπλίκες αντικατέστησαν κομμάτια που ήταν πλέον αδύνατο να σωθούν δια της συντήρησης.

    Αρχιτεκτονικά, το κτίριο ανήκει στο ρεύμα του εκλεκτικισμού, τα ανοίγματα του ορόφου παρουσιάζουν απόλυτη συμμετρία, οι όψεις είναι διακοσμημένες με φυτικά στοιχεία και η είσοδος εμφανίζει νεοκλασικό αέτωμα

    Αυτό όλο ξεκίνησε από μια ανάγκη της ομάδας να δημιουργήσουν έναν προσωπικό χώρο ανοιχτό στο τυχαίο και στο αναγκαίο. Ένα μέρος που υποδέχεται οπτικές, οπτικές, οσφρητικές και γευστικές εκφράσεις δημιουργικότητας. Ένα τρισδιάστατο, αστείρευτο πλαίσιο, όπου τα αντικείμενα και τα γεγονότα εκδηλώνονται και λαμβάνουν χώρα/χώρο εν σχέση μεταξύ τους και με τον παρατηρητή/συμμετέχοντα.

    Το νέο κτίριο της Beetroot στεγάζει ήδη τους χώρους εργασίας της ομάδας. Παράλληλα, αποτελεί έναν χώρο τέχνης, πολιτισμού και κοινωνικής συνάντησης. Υλοποιείται ήδη η δημιουργία εκθεσιακού χώρου (gallery) που θα φιλοξενεί τόσο δικά τους project, όσο και μελλοντικές συνεργασίες, αλλά και εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις. Έχει ξεκινήσει η λειτουργία του πωλητηρίου με αντικείμενα design και του café που ελπίζουν να αναδειχθεί σε σημείο δημιουργικής «συνάντησης».

    Άλλος ένας χώρος στο ισόγειο του κτιρίου είναι υπό διαμόρφωση και θα αποτελέσει ένα co-working space που θα ενθαρρύνει τη συνύπαρξη και τη συν-δημιουργία.

    Στο κτίριο φιλοξενείται και το πρώτο branded “Yiayia and friends” store με ελληνικά διατροφικά προϊόντα και αντικείμενα design. Τέλος, σε ακριβώς διπλανό κτίριο θα στεγάζεται το Poster Restaurant, η δική τους προσέγγιση στη φιλοξενία και τη γαστρονομία, σε συνεργασία με τον καταξιωμένο και πολύ ταλαντούχο σεφ Βασίλη Χαμάμ.

    Διαβάστε επίσης:

    Πλωτή αρχιτεκτονική πολυτέλεια



    ΣΧΟΛΙΑ