City Stories

Σχεδιασμός κατοικίας στο Φτέλι, στη Λέσβο

  • NewsRoom


Το έργο αφορά στο σχεδιασμό τριών παραθεριστικών κατοικιών στη θέση Φτέλι, στην είσοδο του κόλπου Γέρας, στη Λέσβο. Το γήπεδο, επιφανείας 35 στρεμμάτων, βρίσκεται σε μοναδική τοποθεσία, με εκτενές παραλιακό πρόσωπο, ενδιαφέρουσα βλάστηση, κυρίως ελαιόδεντρα και αυτοφυής θάμνους, και ποικίλο φυσικό ανάγλυφο (πεδιάδες – λόφοι).

Οι κατοικίες σχεδιάζονται ισάξιες και με κοινό αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο αλλά με ιδιαίτερο εκάστοτε σχεδιασμό για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής προσαρμογής στο φυσικό έδαφος, τη βέλτιστη στροφή στη θέα αλλά και τον προσανατολισμό.

Εν προκειμένω παρουσιάζεται ως χαρακτηριστική η κατοικία <Β> στη νότια μεριά του γηπέδου. Η κατοικία είναι ισόγεια (με ανάπτυξη σε δύο διαφορετικές στάθμες λόγω κλίσης εδάφους), με υπόσκαφο τμήμα, υπόγειο και κολυμβητική δεξαμενή.

Στο πρώτο ισόγειο απαντάται ενιαίος χώρος καθημερινού, που αποτελείται από είσοδο, καθιστικό, κουζίνα και τραπεζαρία. Εν συνεχεία και προς την κλίση του φυσικού εδάφους, η κατοικία εισχωρεί  μέσω ‘λαιμού’ και εσωτερικού αιθρίου, μέσα στη γη.

Εκεί απαντάται το υπόσκαφο τμήμα αυτής όπου σχεδιάζονται τρία υπνοδωμάτια με αυτόνομο λουτρό το καθένα, καθώς και υποστηρικτικοί χώροι της κατοικίας. Σε ψηλότερη στάθμη απαντάται το δεύτερο ισόγειο όπου και τοποθετείται το κυρίως υπνοδωμάτιο της οικίας με το λουτρό του.

Βασική πρόθεση στο σχεδιασμό υπήρξε η σύνδεση και η συνομιλία της κατασκευής με τον τόπο. Ο συσχετισμός με τον τόπο, επιχειρήθηκε μέσω απλών γεωμετρικών μορφών  από φέρουσα τοιχοποιία, που απαντώνται στη γύρω περιοχή σε αγροτικές οικίες  και εν γένει αγροτικές κατασκευές υπαίθρου.

Επιπρόσθετα στην ανάγκη για ένταξη στο φυσικό ανάγλυφο και στο τοπίο συνέβαλε η επιλογή των ισόγειων όγκων που ακολουθούν την κλίση του εδάφους καθώς και το υπόσκαφο τμήμα της οικίας.

Τέλος καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό διαδραμάτισε η ανάγκη ενοποίησης των εσωτερικών, με τους εξωτερικούς χώρους, κάτι που πραγματώθηκε μέσω της άμεση εκτόνωσης των κλειστών λειτουργιών σε αυλές και σκιασμένους χώρους και εν συνεχεία στο γενικότερο landscape του γηπέδου.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Αλέξιος Παναγιώτης Τριχώνας – TRICHONAS ARCHITECTURE

Στατική Μελέτη: Ταξιάρχης Βέρρος

Η/Μ Μελέτη: Ευστράτιος Χατζόγλου

Εμβαδόν: 350 τ.μ.

Τοποθεσία: Φτέλι, Κόλπος Γέρας, Λέσβος

Χρόνος Μελέτης: 2017

Χρόνος Κατασκευής: 2018 – Υπό ανέγερση

Πηγή: ktirio.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανακαίνιση δυο διαμερισμάτων στην οδό Ερμού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ριζική ανακαίνιση διαμερίσματος, σε πολυκατοικία του 1968, στο κέντρο της Αθήνας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η εξοχική έπαυλη του Lance Armstrong στο Άσπεν