• Business

    Σε 6 μήνες ξεκινά η επενδυτική λειτουργία του fund Φαιστός για τη χρηματοδότηση εφαρμογών 5G

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Αντώνης Τζωρτζακάκης


    Μια περίοδο περίπου έξι μηνών εκτιμά ως αναγκαία για να ξεκινήσει η επενδυτική λειτουργία του Fund Φαιστός, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Συμμετοχές 5G ΑΕ, Αντώνης Τζωρτζακάκης.

    Στο διάστημα του μισού χρόνου θα διερευνηθεί το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο επενδυτικό κεφάλαιο του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό ποσό του Φαιστός και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το «φιλτράρισμα» των εταιρειών με εφαρμογές 5G που θα χρηματοδοτηθούν.

    Όπως τόνισε χθες ο κ. Τζωρτζακάκης μιλώντας στο 6ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας «Η Μετάβαση της Ελλάδας προς ένα Βιώσιμο Μέλλον» που οργάνωσε το Ελληνο – Σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα, οι αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι δύο: Να επενδύσουν και να είναι διατεθειμένες να αλλάξουν.

    Το Φαιστός, όπως είπε, εξειδικεύεται στο 5G, δεν είναι κρατικό ταμείο θα συμμετέχουν και ιδιώτες (εκτός από τα 93 εκατ. ευρώ με τα οποία θα «προικιστεί» από τα έσοδα της δημοπρασίας για τις συχνότητες) ενώ διαθέτει συγκεκριμένη στρατηγική για να βοηθήσει περαιτέρω τους φορείς που θα χρηματοδοτήσει.

    Μεταξύ άλλων θα είναι διαθέσιμες συχνότητες για το 5G (στα 700 MHz, 3,5 GHz, και 26 GHz) ώστε οι ενδιαφερόμενοι να δοκιμάζουν τις εφαρμογές, πιθανοί πρώτοι πελάτες θα είναι κρατικές εταιρείες και θα δοθεί πρόσβαση σε Έρευνα και Ανάπτυξη.

    Το Φαιστός έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μια καινοτόμα προσέγγιση και η εκτίμηση είναι ότι θα ακολουθήσουν την ίδια λογική περισσότερες χώρες. Στόχος είναι το Φαιστός να προχωρήσει τάχιστα. Σκοπός του ελληνικού 5G οικοσυστήματος είναι να ενισχύσει την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και να προσελκύσει επενδύσεις.

    Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΥ (Ernst & Young) για την εισαγωγή και τη λειτουργία του νέου δικτύου στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στην οποία αναφέρθηκε χθες ο πρώην γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, το 5G θα συμβάλει στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία (σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας) με ποσό από 7,3 έως 12,4 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις από 3,9 έως 6,5 δις. την επόμενη δεκαετία (2021-2030) θα φέρουν 50.000 έως 69.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Ειδικότερα, οι επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, Cosmote, Vodafone και Wind, στη δεκαετία είναι ύψους 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ σε υποδομές δικτύων 5ης γενιάς (χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνεται το τίμημα για τις συχνότητες) ενώ αναμένονται επιπλέον επενδύσεις 2,7 έως και 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών που θα βασίζονται στο 5G.

    Οι κλάδοι που θα επωφεληθούν περισσότερο είναι η υγεία, η βιομηχανία, η ενέργεια, οι μεταφορές – logistics και το δημόσιο. Ο τουρισμός θα ωφεληθεί επίσης αλλά δεν είναι στους πρώτους τομείς, σύμφωνα με την προαναφερόμενη έρευνα

    Ευρύτερα, η εθνική πολιτική του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 5G και σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος είναι τα δίκτυα. Στην 3ετία η πληθυσμιακή κάλυψη με το νέο δίκτυο κινητής θα διαμορφωθεί στο 60% (βάσει των υποχρεώσεων που έχουν οι πάροχοι που πήραν τις συχνότητες) και στην 6ετία στο 94%.

    Ο δεύτερος είναι η ανάπτυξη των εφαρμογών και γι’ αυτό δημιουργήθηκε το Φαιστός. Για να αναπτύξει τις καινοτόμες υπηρεσίες που θα δημιουργήσουν το disruption στις επιχειρήσεις.

    Ο τρίτος είναι η επιδότηση ελληνικών επιχειρήσεων για να προχωρήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

    Για την Ελλάδα η υιοθέτηση του 5G είναι άκρως σημαντική γιατί θα τη βοηθήσει να κάνει το αναγκαίο τεχνολογικό άλμα.

    Μάλιστα στην περίπτωση αυτή όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Συμμετοχές 5G η χώρα μας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση καθώς οι επιχειρήσεις για να αναπτύξουν τη νέα τεχνολογία δύναται να ξεκινήσουν από το μηδέν και οι επενδύσεις δεν είναι απαγορευτικές. Με άλλα λόγια τα αποκαλούμενα «εμπόδια εισόδου» δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλά.

    Διαβάστε επίσης

    Επενδυτικό Fund με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία οικοσυστήματος εταιρειών για το 5G προωθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης

    Επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα για τον Αντώνη Τζωρτζακάκη – Πώς αντέδρασε η αγορά στην παραίτησή του

    Τι είπαν Πιερρακάκης, Τζωρτζακάκης, Τσαμάζ, Μπρουμίδης και Ζαρκαλής για το «σχέδιο Μάρσαλ», τις επενδύσεις στο 5G και την πορεία της αγοράς



    ΣΧΟΛΙΑ