• Business

    Ξαβιέ Νιελ: Ο Γάλλος μεγιστάνας επενδύει €200 εκατ. στην τεχνητή νοημοσύνη

    • Bloomberg
    Xavier Niel, ιδρυτής και πρόεδρος Iliad Group

    Xavier Niel, ιδρυτής και πρόεδρος Iliad Group


    Μία επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη, αποφάσισε να κάνει ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Ξαβιέ Νιελ, η οποία θα κατανεμηθεί μεταξύ ενός μελλοντικού ερευνητικού εργαστηρίου που θα βρίσκεται στο Παρίσι, υπερυπολογιστών cloud – που θα τροφοδοτούνται με υλικό της Nvidia – και startup εταιρείες.

    Όπως διατείνεται ο Νιελ, η προσπάθεια στοχεύει να δελεάσει κορυφαίους Γάλλους μηχανικούς τεχνητής νοημοσύνης – οι οποίοι έφυγαν για να εργαστούν σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας – πίσω στην πατρίδα τους, όπου μπορούν να κατασκευάσουν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης για να ανταγωνιστούν πλατφόρμες όπως το OpenAI.

    «Δεν θέλουμε το cloud και η τεχνητή νοημοσύνη μας να βασίζονται σε αλγόριθμους που έχουν εντοπιστεί σε άλλες χώρες», τόνισε ο Niel.

    Κίνδυνος υπάρχει από την αμερικανική ή την κινεζική τεχνολογία «επειδή έχουν τα μέσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ακόμη, ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών τόνισε ότι η Ευρώπη υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει αναστάτωση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, υπογραμμίζοντας όμως ότι:

    «Όταν αποκτάς πλούτο και όγκο, γίνεσαι αργός και γι’ αυτό οι νεοφυείς επιχειρήσεις ‘σκοτώνουν’ πάντα μεγάλες εταιρείες».

    Όσον αφορά την επένδυση, το ήμισυ θα διατεθεί σε ένα ανεξάρτητο ερευνητικό εργαστήριο στο Παρίσι, το οποίο διευθύνεται από ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα.

    Με την κωδική ονομασία «Sphere», θα συγκεντρώσει κορυφαίους ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης και θα υποστηρίζεται εν μέρει από τον όμιλο τηλεπικοινωνιών της Niel, Iliad, μητρική εταιρεία υπολογιστών cloud Scaleway, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το επενδυτικό σχέδιο.

    «Εάν πάτε σε οποιοδήποτε κέντρο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πάντα ερευνητές από γαλλικά σχολεία», όπως τα κορυφαία πανεπιστήμια Polytechnique και ENS, σημείωσε ο Νιελ.

    «Η πρόκληση μας είναι να τους κάνουμε να μείνουν εδώ ή να επιστρέψουν αν είναι στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βραχίονας cloud της Iliad, Scaleway, θα χρησιμοποιήσει ένα κέντρο δεδομένων στο Saint-Ouen-L’Aumône, κοντά στο Παρίσι, για τους πελάτες του.

    Η Iliad τονίζει ότι αυτός είναι το πιο ισχυρό κέντρο για έρευνα τεχνητής νοημοσύνης και θα καταταχθεί στην 15η θέση παγκοσμίως.

    Ο Νιελ χρησιμοποιεί επίσης ένα μέρος των 200 εκατομμυρίων ευρώ για να επενδύσει σε startups, όπως το Mistral AI και το Poolside AI, των οποίων οι ιδρυτές στις ΗΠΑ επέλεξαν να εδρεύουν στο Παρίσι.

    Σημειώνεται ότι η «μάχη» για την κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη έχει εντείνει τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, καθώς οι χώρες επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας για οικονομική ανάπτυξη και επιρροή.

    Διαβάστε ακόμη:

    Kering: Πόλεμος Pinault και ακτιβιστών επενδυτών για το μέλλον της Gucci

    Σε τροχιά αναδιάρθρωσης η Gucci: Αποχωρεί ο CEO, Marco Bizzarri

    Francois-Henri Pinault: Από την Gucci στην εξαγορά πρακτορείου ταλέντων με αποτίμηση 7 δισ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ